“Okusi proljeća” nova gastro priča Vukovarsko-srijemske županije

Oduvijek se u Slavoniji i Srijemu najbolje jelo, te je svako jelo pripremljeno na najfiniji način i posluženo s puno ljubavi. Proljeće je prava prigoda da se turisti u...

Oduvijek se u Slavoniji i Srijemu najbolje jelo, te je svako jelo pripremljeno na najfiniji način i posluženo s puno ljubavi. Proljeće je prava prigoda da se turisti u to uvjere, osobito posjetite li Vukovarsko-srijemsku županiju od 24. do 28. travnja u vrijeme trajanja eno-gastro manifestacije „Okusi proljeća“. Cilj projekta je promovirati autohtonu kuhinju, jačati prepoznatljivost Vukovarsko – srijemske županije kao gastro destinacije te obogatiti turističku ponudu destinacije

U to vrijeme, restorani, nositelji oznake „Okusi Srijema i Slavonije“, istinskim gurmanima i ljubiteljima gastronomije nudit će posebno kreirane menije po promotivnim cijenama. Tako će hladno predjelo, glavno jelo i desert stajati samo 55 kuna, a odlučite li uz to za aperitiv i juhu, cijena je 85 kuna.„Nakon iznimno uspješne prošlogodišnje manifestacije „Dani jeseni“, odlučili smo se za proljetni gurmanski doživljaj Slavonije i Srijema. Tako Turistička zajednica Vukovarsko-srijemske županije u sklopu projekta promocije autohtone gastronomije organizira još jedan svojevrsni tjedan otvorenih vrata u kojem sudjeluje sedam restorana: Admiral i Hotel Villa Lenije iz Vinkovaca, Gondola iz Sotina, Acin salaš iz Tordinaca, Aquarius iz Bošnjaka te Iločki podrumi i hotel Dunav iz Iloka“, istaknula je Rujana Bušić Srpak, direktorica Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije.

Doći na istok Hrvatske, a ne kušati suhomesnate delicije – kulen, kulenovu seku ili kobasice, gotovo je ravno grijehu. Uživat ćete u siru u vrhnju, smuđu i šaranu, sarmi, najfinijoj piletini, junetini ili svinjetini… Privući će vas i jela iz kotlića začinjena domaćom mljevenom paprikom, poput fiš paprikaša ili čobanca… Nećete odoljeti niti šokačkim ili srijemskim palačinkama, tačcima, masnici s orasima, orahnjači, makovnjači, piti od jabuka… I mogli bismo nabrajati unedogled, no važno je znati da niti jedan ručak ili večera ne može započeti bez čokanjčića mirisne šljivovice, niti može završiti bez nadaleko poznatih vina srijemskog vinogorja.

Foto: Dražen Bota

Znate onaj osjećaj kada turisti pitaju u kojem restoranu mogu kušati domaću i autohtonu hranu, a Vi im ne znate reći gdje jer jednostavno restorani rijetko nude ili nemaju takvu ponudu. Upravo kroz ovaj projekt želi se postići suprotan efekt i motivirati restorane za lokalnom gastro ponudom za kojom turisti žude.

No, da bi projekt dugoročno zaživio i postao samoodrživ restorani moraju imati korist od istog tj. moraju imati zaradu. Ako neće imati potrebu za takvom ponudom, neće je više niti biti u ponudi. Zato je potrebno dugoročno ulagati i promovirati ovaj odličan projekt, a pogotovo kroz edukaciju i komunikaciju s lokalnim stanovništvom i turističkim djelatnicima koji moraju biti ambasadori turizma kao i ove turističke priče.

Moram istaknuti kako u ovaj odlična projekt nisu uključeni svi restorani iz samo njima poznatih razloga. Ustvari, ne da im se ili im nije stalo. Bez obzira na sve, situacija je takva kakva je i svi moraju dati svoj doprinos kako bi se stvari pokrenule s „mrtve točke“. Ako restorani ne nude autohtonu kuhinju turisti je ne mogu niti okusiti. Logično i normalno je da kao restoran imaš u svojoj ponudi autohtonu kuhinju te je također normalno da određeni period svi moraju „gubiti“ dok se ne stvori određena kritična masa turista kao i lokalnih gostiju, kako bi cijela priča bila isplativa i samoodrživa. Svi sudionici u turizmu se moraju udružiti te djelovati zajedno u sinergiji i zaokruženoj turističkoj ponudi.

 

 

 

 

Vijesti: