Može li u Hrvatskoj turizam funkcionirati tijekom svih 12 mjeseci?

Političari, turistički djelatnici i svi uključeni u turizam već godinama govore kako je potrebno produljiti turističku sezonu. Iskustva i turistički rezultati susjednih zemalja pokazuju da je turizam 365 dana...

Političari, turistički djelatnici i svi uključeni u turizam već godinama govore kako je potrebno produljiti turističku sezonu. Iskustva i turistički rezultati susjednih zemalja pokazuju da je turizam 365 dana u godini nešto čemu trebamo težiti te kako je moguće. No, je li to doista moguće i u Hrvatskoj ili se radi o snovima u koje želimo vjerovati?

Hrvatski turizam ostvaruje vrhunske rezultate, ali samo u ljetnim mjesecima, dok ostali dio godine većina turističkih kapaciteta stoji gotovo neiskorištena. Najveći dio turističkog prometa ostvarujemo na obali, dok se u cijeloj kontinentalnoj Hrvatskoj ostvari tek 4,5% noćenja. Brojni potencijali stoje neiskorišteni, objekti neuređeni, resorti neizgrađeni, a tek pokoja turistička oaza pokazuje da i kontinent može lijepo poslovati, i to svih 365 dana u godini. Nama susjedne zemlje, poput Austrije i Mađarske, ostvaruju uspješne turističke rezultate tijekom cijele godine, a neke druge koje donedavno nismo smatrali ozbiljno konkurentnima u turizmu, poput Slovenije, pokazuju kako se mogu razviti skriveni potencijali svake destinacije te kako su pred nama još mnogi izazovi.

Zašto u Hrvatskoj turizam ne funkcionira tijekom svih 12 mjeseci? Zašto ne razvijamo ponudu tijekom cijele godine? Zašto prihvaćamo takvu situaciju i što možemo učiniti da se ona promijeni? Tko može biti inicijator promjena i kako ih ostvariti? Kako ostvariti uspješnu i atraktivnu cjelogodišnju sezonu i jesmo li spremni za to?

Konferencija MOŽE LI HRVATSKI TURIZAM 365? ponudit će odgovore na ova pitanja.

Prva turistička konferencija koja se bavi cjelogodišnjim turizmom u Hrvatskoj dovodi eminentne turističke stručnjake iz šire regije i predstavnike najvažnijih turističkih institucija u Hrvatskoj kako bi zajedno definirali put prema pokretanju hrvatskog turizma koji traje 365 dana u godini te načine i recepte kako to i ostvariti. Održat će se 4. listopada u Zagrebu u Hotelu Sheraton pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i Hrvatske gospodarske komore.

Konferencija će se kroz stručna predavanja i panele baviti sljedećim temama :

Trendovi u (cjelogodišnjem) turizmu

Identificirajmo potencijale i zablude u razvoju cjelogodišnjeg turizma

Zdravstveni turizam u ulozi pokretača razvoja destinacije

Ruralni turizam i autentičnost

Jesmo li spremni za razvoj turizma na kontinentu

Motivi dolaska u destinaciju i razvoj cjelogodišnje destinacije

Otkrijmo kako biti drugačiji i kako produžiti sezonu

Formula za razvoj cjelogodišnjeg turizma/destinacija u Hrvatskoj – što je potrebno od države, lokalne samouprave, lokalne zajednice, potencijalnih investitora, poduzetnika i obrtnika, lokalnog stanovništva.

Stručnjaci iz Hrvatske, Slovenije, Austrije i Mađarske podijelit će svoja uspješna iskustva, kao i svoje sugestije i smjernice za daljnji razvoj hrvatskog turizma.

 

Cilj konferencije je Identificirati potencijale, mogućnosti, pozitivne prakse i rješenja /recepte za razvoj cjelogodišnjeg turizma u Hrvatskoj, zatim upoznati uspješna iskustva i prakse susjednih zemalja, razviti prijedlog hrvatskog koncepta razvoja kontinentalnog turizma te predstaviti rješenja za osiguranje tražene kvalitete i inovativnosti na svjetskoj razini.

Konferencija je namijenjena direktorima i predsjednicima uprava velikih turističkih kompanija, poduzetnicima i obrtnicima koji sudjeluju u turističkom procesu i prihodu, predstavnicima turističkih i gospodarskih institucija, predstavnicima turističkih zajednica, stručnim te drugim udrugama, te svim osobama i subjektima koji jesu, ili bi tek mogli biti, uključeni u hrvatski turizam. Konferencija je jednodnevna, dinamična, organizirana u vidu kratkih predavanja stručnjaka i primjera pozitivne prakse te panela na kojima će se razmatrati i kreirati potencijalna rješenja nabrojanih tema.

Na stranici www.turizam365.com mogu se pronaći sve informacije o konferenciji, kao i o prijavama, a postoji i mogućnost aktivnog uključivanju u konferenciju, posebno je zanimljiv poziv na uključivanje svojim prijedlozima i idejama te informacijama o planiranim i realiziranim projektima za unapređenje cjelogodišnjeg turizma u Hrvatskoj, a najzanimljiviji bit će prezentirani na samoj konferenciji.

Vijesti: