Otvoren Centar za posjetitelje “Kuća Velebita”

Javna ustanova „Nacionalni park Sjeverni Velebit“ uspješno je privela kraju projekt izgradnje Centar za posjetitelje Krasno, kojim je izgrađen i opremljen posjetiteljski centar pod nazivom Kuća Velebita. Novoizgrađeni posjetiteljski...

Javna ustanova „Nacionalni park Sjeverni Velebit“ uspješno je privela kraju projekt izgradnje Centar za posjetitelje Krasno, kojim je izgrađen i opremljen posjetiteljski centar pod nazivom Kuća Velebita.

Novoizgrađeni posjetiteljski centar, projekt je vrijedan 30,9 milijuna kuna te je isti sufinanciran sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnoga programa Regionalna konkurentnost 2007-2013. Cilj je projekta unaprijediti uvjete za razvoj turizma u Ličko-senjskoj županiji etablirajući Krasno i Nacionalni park Sjeverni Velebit kao jedinstvenu destinaciju koja prirodno povezuje kontinentalnu i priobalnu turističku ponudu Županije.

Kuća Velebita, smještena je u Krasnu, jednom od naših najvećih planinskih naselja, u kojoj posjetitelji mogu dobiti informaciju što posjetiti i doživjeti u Parku, Krasnu i okolici, te kupiti ulaznice i suvenire, ali i saznati više o klimi, vrstama i staništima, kulturnoj baštini, geologiji, podzemlju…. Osnovni cilj projekta bio je izgraditi Centar za posjetitelje NP Sjeverni Velebit kao prepoznatljiv, moderan i atraktivan sadržaj koji privlači turiste u Krasno i okolicu, omogućuje prezentaciju prirodnih i kulturnih vrijednosti Parka tijekom cijele godine te kvalitetnu promociju turističkih sadržaja u Parku i čitavoj Ličko-senjskoj županiji.

Značajna karakteristika ovog projekta je održivost same zgrade Kuće Velebita i čitavog koncepta njezinog postava. Zgrada je izgrađena u skladu s najvišim standardima energetske učinkovitosti (energetski razred A +) i uklopljena je u okoliš i krajolik.

Postav Kuće Velebita
Postav Kuće Velebita proteže se na četiri etaže i obuhvaća nekoliko tematskih cjelina koje se međusobno isprepliću i prožimaju kako bi se posjetiteljima što bolje pokazalo bogatstvo Velebita, njegova raznolikost te kulturna i prirodna vrijednost. U središtu priče je čovjek i njegov direktan i indirektan utjecaj na prirodu i prirodne vrijednosti. U prošlosti su stanovnici Velebita živjeli nomadskim načinom života, krčili su šumu, napasali stoku, gradili kamene nastambe – pastirske stanove i suhozide te na taj način stvarali nova staništa – travnjake, lokve i drugo, te utjecali na brojnost vrsta biljnog i životinjskog svijeta. U Kući Velebita posjetitelji će se imati priliku upoznati sa nemalim dijelom te raznolikosti – raznim kukcima i pticama, velikim zvijerima, endemičnim biljnim vrstama prilagođenima ekstremnim životnim uvjetima… No vrijednost ove planine nije samo u brojnosti biljnih, životinjskih i gljivljih vrsta već i u njezinoj krajobraznoj raznolikosti. Razlog tome su mnogobrojni površinski krški oblici – ponikve, grede, kukovi, škrape… samo su neki od njih. No priču kako su oni nastali posjetitelji mogu pročitati u našoj Kući Velebita! No ono što je najvrijednije nalazi se zapravo u podzemlju i većini je posjetitelja nedostupno. To su naše duboke jame u kojima obitava čitav jedan posebni svijet specifične faune koja se morala prilagoditi životu u konstantnom mraku. I opet je čovjek taj kojeg je to podzemlje konstantno intrigiralo pa je počeo detaljnije istraživati mračni svijet koji nas još uvijek fascinira i iznenađuje ponekom novootkrivenom životinjskom vrstom. Na trenutak svaki posjetitelj moći će postati speleolog i istražiti „Lukini jamu“ u Kući Velebita.

Radno vrijeme Kuće Velebita:
INFO CENTAR: nedjelja-četvrtak 8-17h, petak-subota 8-18h
POSTAV: utorak-nedjelja 9-16h, ponedjeljak zatvoreno

/item]

 

Vijesti: