NP Krka pokrenula projekt valorizacije rimskog amfiteatra u Burnumu

Odsjeka za Povijest Kulture i Civilizacije – Alma Mater Studiorum Sveučilišta u Bologni, Joško Zaninović, ravnatelj Gradskog muzeja Drniš i mr. sc. Krešimir Šakić, ravnatelj Javne ustanove „Nacionalni parka...

Odsjeka za Povijest Kulture i Civilizacije – Alma Mater Studiorum Sveučilišta u Bologni, Joško Zaninović, ravnatelj Gradskog muzeja Drniš i mr. sc. Krešimir Šakić, ravnatelj Javne ustanove „Nacionalni parka Krka“ potpisali su Sporazum o istraživanju za studiju, dokumentaciju i valorizaciju rimskog amfiteatra u Burnumu.

Znanstvena suradnja navedenih institucija započela je 2005. na arheološkom lokalitetu Burnum na kojem se od tada redovito, svake godine, provode eksperimentalna i inovativna istraživanja u cilju razumijevanja dinamike naseljavanja u rimsko doba i njenog utjecaja na mikro-lokalitet Burnum, ali i šire područje uzvodnog toka Krke. Podršku projektu pružaju i Odjel za arheologiju Sveučilišta u Zadru,  Centar za jadransku arheologiju i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.

“Projekt valorizacije rimskog amfiteatra u Burnumu rezultat je bliske suradnje institucija i višegodišnjih znanstvenih istraživanja talijanskih i hrvatskih arheologa koji će omogućiti jedinstvenu i preciznu rekonstrukciju arhitektonske strukture amfiteatra i njen grafički prikaz najnovijim tehnološkim dostignućima kako bi se postojeće arheološko nasljeđe i arheološko nalazište rimskog vojnog amfiteatra dodatno valorizirali i afirmirali kao arheološka i posjetiteljska destinacija.” ističe mr.sc. Krešimir Šakić, ravnatelj NP Krke.

Novi istraživački projekt sastoji se od niza topografskih mjerenja i dokumentiranja s tehnološki naprednom opremom i inovativnim metodama (laserski skener, dron i sl.). Osim u znanstvene svrhe rezultati će biti korišteni za izradu detaljne rekonstrukcije arhitektonskog kompleksa i antičkih tehnika gradnje u cilju predlaganja grafičke rekonstrukcije amfiteatra.

Tehnička i znanstvena mjerenja dobivena ovim metodama  omogućit će stvaranje virtualnih rekonstrukcija koja  će posjetiteljima biti dostupna putem tableta i pametnih telefona kao koncept proširene stvarnosti, ističe Šakić te dodaoje kako će krajnji rezultat biti video uradci kojima će posjetitelji moći doživjeti izgradnju amfiteatra, najznačajnije arhitektonske promjene tijekom stoljeća i na kraju napuštanje i propadanje rimskog vojnog amfiteatra.” Analitički pristup koji objedinjuje arheološke lokalitete i tehnološki napredak primijenjeni u kulturnoj baštini doprinose posjetiteljskom razumijevanju arheoloških istraživanja i razvijaju nove oblike turizma.” istaknuo je Šakić.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 60.000 eura koje će financirati Javna ustanova “Nacionalni park Krka”, dok je rok završetka projekta dvanaest mjeseci. Projekt valorizacije rimskog vojnog amfiteatra, dosadašnji rezultati višegodišnje suradnje i uspješno partnerstvo predstavljaju osnovu razvoja budućih projekata zaštite, spoznaje kulturnopovijesne baštine, turističke ponude i valorizacije srednjeg i gornjeg toka Krke.

Vijesti: