Saznajte tko se uključio, a tko nije, Inicijativi besplatnog vođenja turističkih vodiča u svakom gradu Hrvatske „Upoznaj svoju zemlju“

Foto: Tris.com.hr

Nedavno je pokrenuta inicijativa besplatnog vođenja turističkih vodiča u svakom gradu Hrvatske. U sklopu projekta ‘Upoznaj svoju zemlju’ Zajednica društava turističkih vodiča Hrvatske ( ZDTVH ), uz potporu Hrvatske turističke zajednice, će povodom Dana međunarodnog priznanja Hrvatske,  dana 14. siječnja 2018.godine (nedjelja) s početkom u 12:00 sati organizirati besplatna vođenja u svim gradovima u kojima djeluju društva turističkih vodiča – članice ZDTVH-a.

Konkretno, radi se o organizaciji besplatnih vođenja od strane lokalnih turističkih vodiča u svakom gradu, a sva vođenja uz turističke vodiče početi će u isto vrijeme. Vođenja su namijenjena lokalnom stanovništvu kako bi upoznali svoj grad te postali ambasadori hrvatskog turizma, ali naravno i svi posjetiteljima i turistima.

Ovom akcijom želimo na  malo drugačiji način obilježiti Dan međunarodnog priznanja Hrvatske,  pozvati građane da upoznaju gradove diljem Hrvatske i otkriju skrivene priče koje pričaju, jer smatramo da svaki državljanin naše zemlje može biti promotor i ambasador svoje domovine, ukazati na važnost turističkih djelatnika za međunarodni ugled Hrvatske kao i na važnost nacionalnog identiteta i kulturne baštine koja je jedino što nas izuzima od globalizacije. Ujedno na isti način želimo ukazati na važnost Pravilnika o zaštićenim lokalitetima  koji je u izradi. Naime, zaštićeni lokaliteti  će biti jedina mjesta na kojima će djelatnost turističkih vodiča i predstavljanje naše zemlje moći obavljati vodiči koji su educirani isključivo u Republici Hrvatskoj„ ističe Kristina Niuć Prka, predsjednica Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske te dodala kako se nada da će se inicijativi priključiti svi gradovi od Slavonije, preko Zagreba, Like, Kvarnera, Istre, Dalmacije do Dubrovnika.

Do sada su se ovoj odličnoj inicijativi priključilo oko 40 gradova, nažalost i ne svi, makar je i HTZ direktno obavijestio sve turističke zajednice u Hrvatskoj o Inicijativi i dalje je popis gradova koji su se priključili puno manji nego što bi trebao. Popis gradova u kojima se organiziraju besplatna vođenja, kao i udruge (članice ZDTVH-a) i udruge i turističke zajednice partneri projekta: Trogir, Split, Solin, Klis, Sinj , Trilj, Vrgorac, Makarska, Hvar, Dubrovnik, Korčula, Šibenik, Knin, Drniš, Zadar, Rab, Rijeka, Trsat, Kastav, Pula, Fažana, Labin, Vodnjan, Poreč, Mali Lošinj, Rovinj, Karlovac, Zagreb, Varaždin, Čakovec, Ivanec, Ludbreg, Varaždinske toplice, Slavonski brod, Lipik, Osijek, Vukovar, Vinkovci, Ilok, Županja, Nin, Motovun, Bakar.

Zašto se ostali gradovi tj. turističke zajednice do sada nisu uključili cijeloj inicijativi?

Odlična turistička priča i jako važan segment u mozaiku našeg turizma koji smo apsolutno zanemarili. Grad su ljudi, pa tako i domaći ljudi su turizam i najbolji ambasadori hrvatskog turizma. Lokalno stanovništvo daje ritam i puls destinaciji, a gosti žele upoznati nas i našu kulturu življenja, običaje, naše priče… jer upravo je to sama esencija turizma.

Zaključno, ovdje se radi o izrazito važnoj temi, upoznavanja svojeg grada i pretvaranje građana u ambasadore hrvatskog turizma. Zašto se ostali gradovi tj. turističke zajednice do sada nisu uključili cijeloj inicijativi , makar im je to „obaveza“ upravo zbog njihove primarne djelatnosti i važnosti teme, a ne košta ništa, nego samo dobre volje, pitanje je koje si moraju postaviti svi turistički gospodarstvenici svakog grada.

Želimo li turistički razvoj ili ne? Očito neki ne žele i nije im stalo. Zato se poslije nemojte čuditi ako stvari stoje na mjestu. Sve je do ljudi.

Povezana vijest: JE LI NAM STALO DO PRIČE KOJU PRIČAMO NAŠIM TURISTIMA?

Vijesti: