Turisti plaćaju 100 eura da bi brali masline i vozili se u traktoru

Kada bi Vam netko rekao da OPG izletište Butić samo par kilometara od Zadra, u predsezoni ugosti preko 17.000 gostiju koji uz to nose i sto eura kako bi...

Kada bi Vam netko rekao da OPG izletište Butić samo par kilometara od Zadra, u predsezoni ugosti preko 17.000 gostiju koji uz to nose i sto eura kako bi s veselim domaćinom Antom brali masline, većina će reći kako se netko šali, no to je upravo turizam kojem moramo težiti i turizam koji se događa u OPG izletištu Butić.

Naime, OPG izletište Butić od 2011. godine radi na prezentaciji domaće autohtone hrane, bilo da se radi o ukusnim sirevima, pršutu koji se jedan dio obrade drži u ninskom moru ili ukusnim šokolima te mesu ispod peke. Cijela obitelji naporno radi kako bi cijela priča imala autentičnu priču, a najviše paze da gosti u ustima i sjećanju ponesu posebnu priču našeg kraja.

Prošle godine započeli su s predstavljanjem ponude branja masline, koja je imala odličan odjek među gostima, pa su ove godine organizirali ponovno isto s time da su goste do polja vozili u traktoru što je za većinu bilo vrlo smiješno i zanimljivo iskustvo. Ili bolje rečeno nezaboravni doživljaj kojeg su voljni dobro platiti. „Dugo vremena smo razmišljali kako stvoriti dodatni sadržaj koji neće zahtijevati previše investiranja, a koji će naših gosti rado prihvatiti. Posjećujući turističke sajmove, razne konferencije, seminare i slušajući struku odlučili smo ponuditi prije tri godine branje maslina kao naš izlet. To znači da naši gosti potroše 100 eura da provedu dan u masliniku, ručaju na otvorenom i uživaju na svježem zraku i aktivnostima branja maslina. Našu ideju realizirali smo uz pomoć najstarije agencije Globtour-eventa i ponudili našim gostima i našem kraju novu,zanimljivu ponudu. “ ističe Ante Butić te dodaje kako su izlet branja maslina prepoznale razne agencije, te da je rezervacija za ovu godinu  gotova, a za sljedeću je ostalo još vrlo malo termina. 

Ova slika govori tisuću riječi

Ove godine ugostili su preko desetak grupa, a gostima nije problem proći niti 2 000 kilometara kako bi došli u Briševo i boravili na seoskom zraku. To je turizam kojem moramo težiti, našoj autentičnoj priči u svakom smislu. 

U nadolazeće blagdansko vrijeme OPG izletište Butić organizira božićne domjenke uz prezentaciju poklon paketa lokalnih proizvođača. „Ljudima u zaleđu koji se bave turizmom nije lako posjećivati sve radionice ili seminare, jer često radni dan završi vrlo kasno. Nama je kroz naš rad potrebna brza informacija i pomoć da unaprijedimo svoje ponude i da stvorimo održivu priču čiji će rezultati biti na koristi cijeloj zajednici. Zahvaljujemo Udruzi za ruralni razvoj Ravni kotari te LAG- u Lauri koji nije dio našeg teritorija, ali nas vrlo rado upute na natječaje i mjere koje možemo aplicirati. Uz to rado pratimo rad ostalih TZ-ova u Hrvatskoj s kojima odlično surađujemo i razmjenjujemo iskustva, i pohvaljujemo rad TZ-a Benkovac, jer bi takva energija i programi trebali biti sastavni dio svih TZ-ova zaleđa, krivo nam je što naš matični TZ županije često ne prepoznaje ponude zaleđa i vrijednost ruralnog dijela županije koji nudi puno“, kazao nam je za kraj domaćin Ante Butić.

Turisti žele doživjeti autentičan način i kulturu življenja, a pogotovo domaće ekološke delicije, koji sami mogu pobrati i odmah degustirati. Uz domaće vino, rakiju i likere te domaću hranu to je najbolji mogući turistički proizvod. Tko se vozio u traktoru? Tko je vidio uživo krave, konje, kokoši, guske, magarca, ovce… ?

Turisti će platiti da budu vi jedan dan, da rade vaše poslove oko vrta, hrane životinje, pa tako i beru masline, grožđe, kukuruz itd…

Da, netko će vam platiti da radi vaš posao! To je priča koju moramo pričati u ruralnom prostoru kao glavnom turističkom proizvodu. Ekološka i organska hrana je trend koji rapidno raste, kao i potreba, doživjeti šum tišine i miris prirode je postao imperativ, pogotovo u velikim gradovima Europe.

Ubrati u vrtu paradajz, narezati domaći pršut, piti domaće vino – to je doživljaj koji su turisti spremni i žele platiti. To je turizam.

Vijesti: