Osposobljavanje za domaćina/icu broda, smještajnih kapaciteta i OPG-a

RAZVOJ KOMPETENCIJA ZA INTEGRACIJU NA TRŽIŠTE RADA

Nakon potpisivanja ugovora s Ministarstvom turizma i održane konferencije za medije započela je provedba jedinstvenog i hvale vrijednog projekta „3D u hrvatskom turizmu – osposobljavanje za domaćina/icu broda, domaćina/icu smještajnih kapaciteta i domaćina/icu turističkog seoskog obiteljskog gospodarstva”, financiranog iz sredstava Europskog socijalnog fonda u vrijednosti od 1.953.931,36 kn.

Nositelj projekta je Učilište Ambitio ustanova za obrazovanje odraslih iz Zagreba koje će praktični dio programa realizirati uz podršku partnera Polo Line d.o.o. iz Baške, Pustara Višnjica d.o.o. iz Slatine, Horvat turizam putnička agencija d.o.o. i brendom Skipper4you, te Ambitio Sana d.o.o. iz Zagreba.

Projektom će se tijekom sljedeće dvije godine razviti i provesti tri programa osposobljavanja i to za domaćina/icu broda, domaćina/icu smještajnih kapaciteta te domaćina/icu turističkog seoskog obiteljskog gospodarstva u čijoj provedbi će sudjelovati 50 nezaposlenih osoba iz ranjivih skupina osoba mlađih od 25 i starijih od 54 godine.“ istaknuo je Alen Stranjik, ravnatelj Učilišta Ambitio. Na taj način će se konkretno pokušati pridonijeti rastu zapošljavanja kroz razvoj kompetencija za integraciju na tržištu rada, pogotovo ranjivim skupinama 25- i 54+ kako bi unaprijedili svoje vještine i lakše se integrirali na tržište rada.

Prema podacima yachtbooker.com Hrvatska raspolaže s 25% ukupne svjetske charter flote

Ideja osposobljavanja domaćina/ica je nastala iz realne potrebe u hrvatskom turizmu. Uzmimo samo činjenicu da je Hrvatska po broju bookinga i broju charter plovila destinacija br.1 na svijetu istaknuo je Miroslav Horvat, vlasnik Horvat turizam putničke agencije d.o.o., te dodao kako za sada ne postoji formalni program obrazovanja za domaćicu/na broda i podržavam ovakav projekt. “Tome u prilog ide i činjenica da se mijenja slika nautičkog turizma, jer gosti traže uslugu kao u hotelu. Kako je porastao komfor, tako se mijenjaju i plovila i tražene usluge na plovilu. Šira edukacija je potrebna zbog kvalitetnih kadrova o čemu će ovisiti razvoj nautičkog turizma. Posao je atraktivan, dinamičan i dobro je plaćen.“ ističe Horvat.

Prema podacima yachtbooker.com Hrvatska raspolaže s 25% ukupne svjetske charter flote i ostvaruje 33% svjetskog bookinga. Strategija razvoja nautičkog turizma predviđa povećanje broja charter plovila s 3500 na 5000 do 2020. te se očekuje potreba za 750 radnika ovog profila u budućem periodu. Na obiteljskim gospodarstvima bi situacija sa gostima mogla biti još bolja, s obzirom da se očekuje porast broja obiteljskih gospodarstava s 317 na 400, što ukazuje na potrebu osposobljavanja još 250 osoba.. Anita Pipić sa obiteljsko turističkog gospodarstva Pustara Višnjica d.o.o. iz  Slatine istaknula je da se u budućnosti očekuje daljnji razvoj ove djelatnosti, te da bi vlasnici većih OPG-ova sa educiranom domaćicom/inom mogli još bolje proširiti svoju ponudu. Rješenje problema zbog nedostatka posla u ruralnim sredinama i starosne dobi za osobe starije 54+ vidi kroz ovaj program domaćice/ina kojim se ujedno može riješiti egzistencija.

Privatni smještaj je doživio potpunu preobrazbu. Od usputnog namještanja nekog objekta danas se ulaže puno više u osmišljavanje i gost očekuje puno više. Komunikacija putem Interneta omogućila je gostu direktno ocjenjivanje kapaciteta usluge čime turističke agencije imaju puno veću zadaću u zadovoljenju gosta. Primjerice, u našoj agenciji je 92-95% stranih gostiju koji traže primjerice i usluge čišćenja, informacije o izletima, poznavanje stranog jezika. U tom smislu vidim opravdanje za pokretanje ovakvog programa osposobljavanja“istaknula je na konferenciji Branka Polonijo, direktorica turističke agencije Polo Line d.o.o. iz Baške. Također se prema statistikama očekuje povećanje broja jedinica obiteljskog smještaja s 274 na 290 tisuća, iz čega proizlazi u budućnosti potreba osposobljavanja najmanje 1000 radnika.

Voditeljica projekta Antonija Stranjik ističe kako je moguće već sada prijaviti se za projekt „3D u hrvatskom turizmu – osposobljavanje za domaćina/icu broda, domaćina/icu smještajnih kapaciteta i domaćina/icu turističkog seoskog obiteljskog gospodarstva”, a plan je idućih mjeseci obići sve Županije i HZZ-ove kako bi se uključilo i educiralo 50 nezaposlenih osoba mlađih od 25 i starijih od 54 godine. Plan je s edukacijom započeti u ljeto 2019. godine.

Vijesti: