Hrvatsko-kineski gospodarski forum: Za nekoliko godina Kina će davati 100 milijuna turista

Održan je Hrvatsko-kineski gospodarski forum koji su organizirali Hrvatska gospodarska komora, Kinesko vijeće za promicanje međunarodne trgovine (CCPIT) i Kinesko vijeće za promicanje međunarodne trgovine pokrajine Zhejiang (CCPIT Zhejiang)....

Održan je Hrvatsko-kineski gospodarski forum koji su organizirali Hrvatska gospodarska komora, Kinesko vijeće za promicanje međunarodne trgovine (CCPIT) i Kinesko vijeće za promicanje međunarodne trgovine pokrajine Zhejiang (CCPIT Zhejiang).

Iz Hrvatske gospodarske komore najavili su otvaranje ureda u Šangaju kao potpora i povezivanje poduzetnika. Mogućnosti suradnje s gospodarskom Kinom koja je druga ekonomija na svijetu su moguće kroz razne industrije, a pogotovo za povećanje “Kina je druga ekonomija, najmnogoljudnija i najveća trgovačka sila u svijetu. Iako se brojkama ne možemo usporediti, uvjeren sam da značajna područja za suradnju postoje, pogotovo u sektorima poput prehrambenog, prirodne kozmetike, turizma i razmjene know-howa. Upravo zato HGK otvara predstavništvo u Šangaju”, najavio je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović, otvarajući Hrvatsko-kineski gospodarski forum koji je okupio 50 kineskih i 150 hrvatskih tvrtki.

Potpredsjednik Kineskog vijeća za promicanje međunarodne trgovine (CCPIT) Wang Jinzhen istaknuo je da gospodarska suradnja između Kine i Hrvatske jača, a da Hrvatska ima šansu posebice u turizmu. “Kineski građani sve više putuju. Za nekoliko godina Kina će davati 100 milijuna turista. Tu je ogromna šansa za Hrvatsku. Svoju lijepu obalu morate više približiti kineskim građanima”, rekao je Jinzhen. Na Forumu su predsjednik HGK Burilović i predsjednica CCPIT-a pokrajine Zhejiang Wu Guiying potpisali Sporazum o suradnji između HGK i CCPIT Zhejiang.

kineskituristi

Kineski turisti su u 2014. ostvarili 107,27 milijuna putovanja, što predstavlja povećanje od gotovo 100% u odnosu na 2010. kada je ostvareno 57,38 milijuna putovanja. Prognoze rasta ovog emitivnog tržišta govore o dostizanju razine od 160 milijuna putovanja godišnje do 2018. Važno je napomenuti da su kineski turisti prvi na svijetu prema ukupnoj potrošnji u turizmu koja je u 2014. iznosila 164,9 milijardi dolara uz iznimno visok rast od 28,2% u odnosu na godinu ranije. Najveći broj kineskih turista u Hrvatsku dolazi organizira no, najčešće u sklopu regionalne ture. U skladu s time,

više od 70% noćenja kineskih turista u 2014. ostvareno je u hotelima. U smještaju kod domaćina ostvareno je 28% noćenja. Na destinacijama se u prosjeku zadržavaju vrlo kratko, višekratno mijenjajući mjesto boravka.
CIjeli profil emitivnog tržišta Kine pogledajte na linku

Vijesti: