Beč prekinuo suradnju s Airbnb-om

Izvor: Lider.media

Grad Beč objavio je prekid pregovora s Airbnbom zbog nepoštivanja austrijskog zakonodavstva.

U Beču su svi iznajmljivači privatnog smještaja turistima, bilo izravno ili putem internetskih platformi za iznajmljivanje, dužni platiti boravišnu pristojbu. U tu svrhu, iznajmljivači moraju imati otvoren poseban račun na koji se ona uplaćuje. Cilj pregovora s Airbnbom bio je dogovor oko skupljanja pristojbe izravno od Airbnba i njihovo prosljeđivanje Gradu, piše Lider.media

Time se željelo poboljšati kontrolu uplata boravišnih pristojbi i olakšati poslovanje iznajmljivačima tako što bi se podaci ubuduće obrađivali izravno internetskim putem od platformi za iznajmljivanje smještaja. Airbnb je takav prijedlog odbio, te je Grad odlučio prekinuti pregovore zbog nepoštivanja austrijskog zakonodavstva i odbijanja mogućnosti kontrola uprihođenih boravišnih pristojbi.

Grad nije protiv ekonomije dijeljenja. No, kada jedno poduzeće ne poštuje austrijsko pravo i nije spremno na dogovore po drugim pitanjima, onda ne možemo uspješno voditi pregovore” izjavio je gradski vijećnik za gospodarstvo Peter Hanke.

Villa Plama, Korčula / Foto: croatialuxuryrent.com

Uz odbijanje skupljanja boravišne pristojbe, Airbnb je također odbio Gradu dati ikakve informacije o svojim korisnicima, primjerice plaća li određeni iznajmljivač boravišnu pristojbu. Prekid pregovora neće se odraziti na privatne iznajmljivače koji i dalje moraju poštivati zakonsku obvezu otvaranja posebnog računa za uplaćivanje boravišne pristojbe i slanja mjesečnih statističkih izvješća Gradu.

Nakon prekida pregovora, Grad je Airbnbu poslao službeni zahtjev za ispostavu traženih podataka o korisnicima u zakonskom roku. U slučaju da Airbnb to odbije, Grad će pokrenuti upravni postupak. Kazne za neprosljeđivanje podataka variraju između 38 i 2100 eura po podatku.

Do sada je Grad Beč postigao dogovore s 13 platformi za iznajmljivanje smještaja, a protiv pet s kojima dogovor nije postignut je pokrenut upravni postupak. Ukupno je Grad u kontaktu s 19 platformi, te je primjer dobre suradnje između gradskih uprava i platformi za iznajmljivanje smještaja. Uz to, Grad Beč radi i na informiranju vlastitih iznajmljivača koji svoja prava i obaveze mogu pronaći na internetskim stranicama Grada.

Pitanje je samo vremena kada će se i drugi gradovi tj. države, probuditi i tražiti suradnju po istom modelu kao u Beču. Jednostavno se radi o regulaciji plaćanje poreza sukladno zakonu, a koji su iznajmljivači pokušavali izbjeći.

Ovo je do sada najbolji primjer kako bi se stvari trebale regulirati. Porez se u svakoj državi mora platiti, sukladno poreznoj politici svake države. Tako i iznajmljivači moraju platiti porez sukladno Zakonu, kao i svi drugi poduzetnici, koji ostvaruju zaradu i prodaju svoje usluge ili proizvode. Direktnom suradnjom s booking platformama nema muljanja i sve je jasno i transparentno te je svima win-win. Zaradi iznajmljivač koji daje uslugu smještaja,  booking platforma dobije svoju proviziju što je spojila kupca i iznajmljivača te država kojoj je plaćen porez.  U Hrvatskoj je to regulirano preko PDV ID broja, a PDV se obračunava samo na proviziju booking stranica.

Vijesti: