Charles Bonaparte: Nakon Isusa Krista Napoleon je druga povijesna osoba koja se najviše istražuje na Google tražilici

Charles Bonaparte, jedini živući Napoleonov nasljedink

U Orebiću prošli tjedan održana je Međunarodna konferencija „ Kulturna ruta – destinacija Napoleon“ koja je privukla preko 120 stranih sudionika iz 13 zemalja Europe, te je Orebić tako dostojno ugostio cijeli jedan mali svijet povodom ove konferencije i skupštine.

Europska kulturna ruta Destinacija Napoleon prošle je godine certificirana od Europskog instituta za kulturne rute koji djeluje u okviru Vijeća Europe, a tom prilikom imao sam prigodu razgovarati s Charlesom Bonaparteom,  jedini živući Napoleonov nasljedink i predsjednikom Europske federacije napoleonskih gradova (EFCN).

Kako se Hrvatska nalazi na mapi predmetne rute, cilj je da se projekt proširi i implementira na njenom području, a prvi korak je upravo održavanje konferencije i godišnjeg susreta napoleonskih gradova, odnosno europskih područja na kojima je navedena kulturna ruta već uvedena.  „Nakon Isusa Krista Napoleon je druga povijesna osoba koja se najviše istražuje na Google tražilici, što najbolje definira potencijal kulturne rute Napoleon. Na moje veliko zadovoljstvo mreži naših gradova priključila se i Hrvatska, koja upravo kroz kulturni turizam i priču oko Napoleona ima veliku prigodu na jedinstven način prezentirati svoje bogatstvo i povijest. Stoga se nismo slučajno našli u Orebiću“, kazao je Charles Bonaparte na Međunarodnoj konferenciji „Kulturna ruta – destinacija Napoleon, koja je ugostila više od 120 predstavnika napoleonskih gradova iz 13 zemalja Europe.

Kako se sektor turizam stalno mijenja pod utjecajem novih trendova, kao i povećanjem broja putnika koji su sve zahtjevniji, educiraniji i osvješteniji tako se rađaju i nove turističke tematske niše koje sve više dobivaju na važnost. Također, danas više nego ikada sunce i more kao glavni motiv dolaska turista više jednostavno nisu dovoljni, te je potrebno razvijati kvalitetni sadržaj, a jedan od njih su i kulturne rute. Jedna od takvih je svakako i kulturna ruta „Destinacija Napoleon“ koja se proteže preko 13 europskih zemalja, a tako i u Hrvatskoj. „ Naša misija je saniranje povijesnih lokaliteta, poticanje povijesnih istraživanja, promicanje muzeja i našu kulturu kroz događanja uživo tj. koncept living history. Na desetine europskih gradova uključeni su u ovaj pokret koji želite promovirati svoju sliku i vratiti u život značajnu stranicu u svojoj povijesti, a opet otkrivajući zajedničke dijelove svoje prošlosti. Doba Napoleona omogućila je Europi da postane svjestan sebe (bilo kroz njegovu podršku ili svoje protivljenje ) i da usvoji javne ustanove nadahnute prosvjetiteljskoj filozofiji.“ ističe Charles Bonaparte te dodaje kako Hrvatska ima veliki turistički potencijal te kako je smisao kulturnih ruta da nadopunjuju turistički proizvod neke turističke destinacije. Trend i potencijal kulturnih ruta prepoznaje i Europska Unija koja potiče povezivanje drugih destinacija upravo kroz razne kulturne rute i slaveći raznolikost, ali i međusobno poštovanje unutar EU.

© G.I. Tepeš

© G.I. Tepeš

Kulturna ruta „Destinacija Napoleon „ prolazi kroz 13 zemalja Europe koje su članice Europske federacije napoleonskih gradova (EFCN), kojoj je cilj međusobno povezivanje, razmjena iskustva i promocije jedinstvene kulture rute u Europi. „Ne može biti budućnosti za one koji ne prihvaćaju njihovu povijest. To je razlog zašto smo odlučili da se okupimo oko ovog poglavlja u velikoj povijesti koja nas je nekada razdvajala, a danas spaja u miru.“  zaključuje Bonaparte

Utjecaj Napoleona u Hrvatskoj možemo vidjeti, osim na Pelješcu i u Gorskom kotaru, Sisku, Karlovcu, pa sve do granice koja odvaja Novi i Stari Zagreb. S druge strane, kulturni turizam na globalnoj razini čini 40 posto međunarodnih putovanja, te kulturna baština kod turista čini trećinu motiva kod odabira i dolaska u turističke destinacije. Koliko je Napoleonska vladavina utjecala na prostor Republike Hrvatske, govori nam uspostavljanje Ilirskih pokrajina na području Dalmacije i Istre, te ukidanje dotad neovisne Dubrovačke Republike. Sve je to ostavilo kulturnu baštinu i tragove koje Međunarodna konferencija “Kulturna ruta – Destinacija Napoleon, želi oživjeti i promovirati u turističke svrhe. “Glavni cilj ovih događanja je aktivirati kulturno-turističku rutu u Republici Hrvatskoj te pokrenuti i implementirati što više turističkih subjekata i projekata kulturne, materijalne i nematerijalne baštine s područja bogatih napoleonskom poviješću“ ističe Dijana Katica, organizatorica konferencije i predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“.

tur3

Konferencija upravo zato ima veliki značaj jer je napravljen prvi ključan korak, a to je spoznaja potencijala kulturnog turizma, detektiranje kulturnih ruta i samoj njegovoj implementaciji, jer se radi o važnoj i bogatoj povijesti koju nam donosi utjecat Napoleona Bonaparte u našim krajevima. Konkretno, na Pelješcu se, upravo dolaskom i utjecajem Napoleona, izgradila velika i razgranata cestovna infrastruktura, koja i dan danas postoji i koja je u velikoj mjeri iskorištena upravo za moderne ceste, standardizirala se i uvela administracija, kao i razni drugi objekti koji su još uvijek u uporabi.

Hrvatska najveća turistička je prednost upravo naša nevjerojatna raznolikost kroz kulturu, povijest, gastronomiju i način življenja, što je i glavni motiv dolaska tj. esencija turizma. Kulturne rute kao što je „ Destinacija Napoleon“ su samo jedan od brojnih priča koje su dopune glavnom zaokruženom turističkom proizvodu, pogotovo u pred i po sezoni kao i dodatni zanimljiv sadržaj za produženje boravka turista u Hrvatskoj.

Prvi korak je napravljen, a sada na nama ostaje hoćemo li, kako ovu kulturnu rutu tako i sve druge, znati lijepo upakirati i prodati priču.

Vijesti: