Chef Lionel Levy: Branite recepte predaka

Hrvatska 365 Gourmet : Vrhunski chefovi Michelina u Osijeku

Hrvatska turistička zajednica, u suradnji s Hrvatskom obrtničkom komorom, organizirala je „Hrvatska 365 Gourmet“ radionice u Osijeku i Zagrebu.

Tako je radionica u Osijeku održana u četrvtak u Muzeju okusa, dok se radionica u Zagrebu jučer u hotelu Westin. Govornici na radionicama su vrhunski chefovi Michelina Lionel Levy i Filippo Saporito, a same radionice pružaju vrhunski edukativni sadržaj i informacije o svjetskim trendovima u segmentu gastronomije i enologije, uključujući i marketing.Iznimna je čast Muzeju okusa, kao najboljem restoranu Slavonije i Podunavlja da je bio domaćin ovakve manifestacije, koja je po prvi puta održana u Slavoniji. Sjajan je osjećaj kuhati zajedno s vrhunskim svjetskim imenima u kuhinji Muzeja okusa“, istaknula je Mirta Glavašić, voditeljica marketinga Muzeja Okusa.

Sudionici su na radionicama imali priliku poslušati predavanja o svjetskim kulinarskim trendovima, lokalnoj kuhinji, modernom slastičarstvu, sljubljivanju hrane i vina te menadžmentu restorana. Chef Lionel Levy iz Marseillea, pričao je o očuvanju i identitetu tradicionalne kuhinje te kako suvremenim tehnikama osvježiti jelovnik. Njegova poruka je bila „Branite recepte predaka!“

Snažna poruka chefa Lionela Lavy-a koja se svakako može interpretirati kao filozofija cijelog turizma jer upravo to je i sam smisao turizma. Ljudi putuju kako bi upoznali nove načine i kulturu življenja, te je autentičnost sama esencija turizma. “Ne smijete nikada zaboraviti tko ste, što ste i odakle dolazite i vaše vještine s lokalnim proizvodima. Ne bih htio da hrvatski chefovi učine istu grešku kao i talijanski ili španjolski, koji pokušavaju zadovoljiti turiste, a zaboravljaju tradiciju. Važno je da zaštitite i branite recepte svojih predaka, inače će se izgubiti. Razumijem da želite opstati turistički, ali morate turistima govoriti realno” poručio je Lionel Levy te dodao kako je francuska kuhinja iako ima ogromno tradiciju svojevremeno bila pod jakim utjecajem stranih kuhinja, posebice španjolske, ali su se uspjeli otrgnuti tim utjecajima i vratiti se korijenima. Zanimljivo, večer prije, Lionel Levy, bio je na večeri gdje je kušao perkelt od ribe. To ga je nagnalo da ovaj tradicionalni panonski specijalitet malo modificira, te je tjesteninu sa prženom slaninom izmiksao zajedno sa vrhnjem u blenderu, te time dao ribljem perkeltu jednu novu dimenziju.

Chef Lionel Levy / Foto: Muzej Okusa

Chef Filipo Saporito čije prezime inače u prijevodu s talijanskog jezika „ukusan“. Dolazi iz gastronomske regije Toskane, a sicilijanskih je korijena. Okrunjen je s jednom Michelinovom zvjezdicom. Naglasio je kako trebamo biti otvorenog uma i inspiraciju trebamo tražiti u lokalnim namirnicama i prikazati svoj karakter kroz hranu. Naglasio je da Toscana kao turistička regija ima i kulturu i povijest, ali da je dobra hrana ipak glavni motiv turističkih dolazaka.

Chef slastičar Yoan Dessarzin zastupnik je strpljenja i i strasti prema poslu.Vjeruje kako je potrebno vremena da bi se prikupilo znanje i iskustvo za kvalitetan nastavak rada i stvaranja novih slastica. U nastavku se pridružio i Gabriel Vasquez, gastro – marketinški konzultant istaknuvši da trebamo prenijeti realan trenutak naše svakodnevnice u restoranu. Ukazao je na marketinšku snagu društvenih mreža i kako možemo emociju prikazati kroz priču koja prikazuje našu viziju i vrijednosti koje zastupano.

U programu radionica je sudjelovala i sommelierka Mira Šemić te Sandi Paris, četverostruki pobjednik nacionalnih prvenstava najboljih sommeliera, koji je Hrvatsku predstavljao na brojnim europskim i svjetskim nadmetanjima sommeliera. Inače, Hrvatska turistička zajednica je u lipnju iste radionice organizirala u Splitu i Opatiji, a sad je završila cijeli ciklus odličnih radionica u Osijeku i Zagrebu.

Autori: Mario Jukić / HrTurizam.hr

Vijesti: