Dan otvorenih vrata karlovačke Aquatike okupio brojne posjetitelje

U povodu obilježavanja Europskog tjedna te Dana otvorenih vrata EU projekata, Javna ustanova Aquatika otvorila je svoja vrata u ponedjeljak, 8. svibnja za sve posjetitelje. Dane otvorenih vrata EU...

U povodu obilježavanja Europskog tjedna te Dana otvorenih vrata EU projekata, Javna ustanova Aquatika otvorila je svoja vrata u ponedjeljak, 8. svibnja za sve posjetitelje.

Dane otvorenih vrata EU projekata organizira Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, uz podršku Europske komisije, a svoj doprinos ove godine dala je i Aquatika, jedan od najuspješnijih projekata u Hrvatskoj financiranih iz europskih strukturnih i investicijskih fondova. „Veliki interes povodom Dana otvorenih vrata pokazao je kako je Aquatika, osim zbog svog jedinstvenog koncepta i raznolikog podvodnog svijeta, posjetiteljima zanimljiva i po kreiranju dodatnih sadržaja gdje je poseban naglasak na edukaciji djece i mladih, kao i na brizi o okolišu i lokalnoj zajednici.“, istaknula je Margarita Maruškić Kulaš, ravnateljica Aquatike.

Da je ovaj projekt doista jedinstven po mnogočemu, govori i činjenica da se Aquatika nametnula kao ustanova od velike gospodarske, turističke i kulturne važnosti za grad Karlovac i okolicu koju je od otvaranja posjetilo više od 54 tisuće ljudi. Nedavno je Aquatika proglašena drugim najuspješnijim lokalnim EU projektom u Hrvatskoj prema odabiru građana u okviru dodjele nagrada na Tjednu EU fondova. „Aquatika je EU projekt realiziran u suradnji s Gradom Karlovcem, prepoznat u Hrvatskoj, ne samo po svom arhitektonskom izgledu, već i po dodatnim sadržajima kojima oplemenjuje ovaj prostor. Grad je bio nositelj 22 realizirana projekta u iznosu 50 milijuna kuna, a u projektima jednake vrijednosti sudjelovao je kao jedan od partnera te se nalazi u top 10 gradova prema povlačenju europskih sredstava. Sve to važno je u zajedničkom radu na poboljšanju kvalitete života u gradu, a mogućnost napredovanja nudi nam upravo EU te je na nama da to pametno iskoristimo.“, rekla je pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Karlovca Andreja Navijalić.

Važnost slatkovodnog akvarija u Karlovcu ranije je prepoznala i sama EU uvrstivši ga među 15 odabranih od ukupno 144 prijavljena projekta. Podsjetimo, Aquatika je nastala u sklopu projekta „Slatkovodni akvarij i muzej rijeka – KAquarium“, sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Regionalna konkurentnost 2007. –  2013. u iznosu od 36.222.282,45 kuna, dok je ukupna vrijednost projekta dosegnula 36.691.939,25 kuna.

 

Vijesti: