Dina Begić, TZ Karlovačke županije: Zagreb i Zagrebačka županija su nam izuzetno važno tržište

Karlovačka županija se predstavlja Zagrebu programom "Sa susjedima kod sata"

U četvrtak 9. rujna Karlovačka županija će se na Trgu bana Jelačića od 9 do 19 sati po drugi put predstaviti Zagrepčanima bogatim programom naslovljenim “Sa susjedima kod sata”. Zamišljeno je da manifestacija bude najveći izlog raznovrsne i bogate kulturno-povijesne, tradicijske, eno i gastronomske, turističke te gospodarske ponude Karlovačke županije koja će se predstaviti kroz degustacije i prodaju te cjelodnevni program na pozornici i oko nje – etno selo, show cooking, radionice… U Turističkoj zajednici Karlovačke županije podsjećaju da su svi sadržaji za posjetitelje besplatni, a cilj ovog jedinstvenog druženja je pokazati stare tradicijske zanate i običaje Karlovačke županije.

Ili jednostavno – otvoren poziv svim Zagrepčanima da posjete Karlovačku županiju. Inače, kada uspoređujemo kontinentalni turizam Austrije, Bavarske ili Švicarske važno je za naglasiti kako se on snažno naslanja na domaće goste, dok je kod nas upravo taj segment, koji bi trebao biti glavna baza, jako zapostavljen. Kako zbog slabijeg standarda, tako i što ne postoji navika. No to su samo izazovi koji turistički djelatnici moraju riješiti, svakako ne i nepremostive prepreke.

Kod sata će Karlovčani svojim susjedima Zagrepčanima pokazati svoje stare trdicijske zanate i običaje poput pletenja košara, našivavanja vrhovačkih pisanica, čihanja perja i filcanja vune, a posebno će zanimljiv biti prikaz izrade jalbe – pokrivala za glavu kojeg su nosile udane žene u selima uz Kupu između Ozlja i Karlovca, a koje se radi od elastičnog materijala šupljikave strukture posebnom tehnikom pletenja. Sladokusce će sigurno razveseliti dolazak 30-tak Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji će za degustaciju i prodaju ponuditi svoje sireve, med, heljdino, kukuruzno brašno, ječmenu kašu, domaće sokove i džemove, voće i gljive, ljekovite pripravke te pekarske proizvode, ali i drvenu i keramičku kuhinjsku opremu i lončariju. Na Trad Food Spotu će jedna od najboljih kuharica Karlovačke županije, Ivana Kuzmanić, pripremati tradicionalna jela svoga kraja, a najmlađi će moći uživati u gastro radionicama primjerenim njihovom uzrastu. Zanimanje će zasigurno izazvati predstavljanje karlovačkog slatkovodnog akvarija i neizostavne Guinessove štrudle te brojnih drugih slastica poput slasne torte Katarine Zrinske. Na cjelodnevnom druženju dobrih susjeda na središnjem zagrebačkom trgu, nazočne će zabaviti KUD-ovi i tamburaški sastavi iz Karlovačke županije i mažoretkinje.

Zanimalo nas je koliko koristi ima karlovački turizam od toga što je u susjedstvu jedne od najznačajnijih destinacija kontinentalnog turizma – Zagrebu. Odgovor je logičan – jako puno. “Nama su Zagreb i Zagrebačka županija izuzetno važno tržište iz nekoliko razloga. Već tradicionalno mnogi Zagrepčani dolaze u ljetnoj sezoni na kupanje na naše rijeke, a brojni imaju kod nas i kuće za odmor, najčešće uz rijeku Mrežnicu. Nadalje, u našem dosadašnjem radu i kontaktima s hotelijerima na području Zagreba došli smo do spoznaje da oni uglavnom imaju malo informacija o turističkoj ponudi u blizini Zagreba, a gosti ih često pitaju o mogućnostima za izletničke destinacije. S obzirom da je to potencijalno tržište od gotovo milijun stanovnika, radimo svi zajedno, (ovdje osim na turističke zajednice na našem području, mislim i na privatni i na javni sektor) na razvoju turističkih proizvoda koji će biti interesantni svim dobnim skupinama i različitim interesima tih skupina. Unatoč poticajima koje Hrvatska turistička zajednica daje za DMK agencije, do sada nismo naišli na touroperatora koji bi ozbiljnije bio zainteresiran za uključivanje naše ponude u njihove aranžmane. Otvorenjem Aquatike nešto se malo pokrenulo, ali i dalje smo tranzitna destinacija s kratkim zadržavanjem na području županije, kaže voditeljica Turističkog ureda, Dina Begić dodajući kako je Karlovačka županija (izuzev grada Zagreba) već niz godina vodeća kontinentalna županija po broju noćenja i dolazaka.

Karlovačka županija bilježi porast od 28 posto noćenja

Prošlu, 2016. završili smo s 474 000 noćenja, a ove godine smo već sada prešli 350.000 noćenja. S porastom od 28 posto u odnosu na isti period u 2016. realno je očekivati da će ćemo ove godine imati još bolji ukupni rezultat na kraju godine. Naši gosti najčešće posjećuju naše rijeke u sezoni kupanja, zatim dolaze radi raftinga i kanuinga, a sve više i radi cikloturističkih staza kojima nastojimo povezati sve ono što je najatraktivnije za turiste. Dolaze dosta i u naše kampove, a posljednjih godina posebno su im interesantni robinzonski kampovi, uglavnom smješteni uz Mrežnicu“, podsjeća Dina Begić dodajući kako je svoje turističke proizvode nastoje razvijati u skladu sa smjernicama koje su zadane u Strategiji razvoja turizma RH, a to su, prije svega, raznovrsni oblici aktivnog odmora u kombinaciji s tradicijskom gastro ponudom, a rade i na brendiranju lokalne gastronomije u suradnji s ugostiteljima.

Direktorica karlovačke Turističke zajednice drži kako je kontinentalni turizam moguć preko cijele godine.”Naši su hoteli i restorani otvoreni cijele godine i ponuda je uglavnom takva da se to može, ne možda u svim segmentima turističke ponude (onima koji su ovisni i o vremenskim prilikama, poput bicikliranja i raftinga) ali u dobrom dijelu to je moguće. Bit će još i boljih rezultata kada se neki touroperater zainteresira za ovo naše područje, ovdje mislim na cijelu kontinentalnu Hrvatsku, a koje nudi puno više od obalnog dijela Hrvatske gdje je još uvijek prvi motiv dolaska sunce i more“, zaključuje Dina Begić.

U svakom slučaju, svakako je pametno i poželjno koristiti Zagreb kao jedno od primarnih tržišta, kako zbog blizine kao vikend destinacija, tako i zbog veličine i financijske moći tržišta. Što više to bolje. Možda bi bilo zanimljivo i otvoriti info turistički ured TZ Karlovačke županije u Zagrebu koji bi stalno bio prisutan i pričao razne priče iz Karlovačke županije. Ono što je sigurno, kontinentalni turizam može i mora trajati tijekom cijele godine, a blizina Zagreba je svakako veliki plus i potencijal za Karlovačkku županiju.

Povezana vijest: PREDSTAVLJEN JEDINSTVENI TURISTIČKI VODIČ KROZ KARLOVAČKU ŽUPANIJU

Vijesti: