Đuro Tomljenović: Zlatni rat smo mi!

Svi koji su pratili moj novinarski rad znaju da ovih dana ludujem gledajući što se događa s koncesijama u Bolu, u Novalji, Dubrovniku (Gruž)…Naprosto je neshvatljiva drskost vlasti da...

Svi koji su pratili moj novinarski rad znaju da ovih dana ludujem gledajući što se događa s koncesijama u Bolu, u Novalji, Dubrovniku (Gruž)…Naprosto je neshvatljiva drskost vlasti da nam svima gura prst u oko! Do kada!

Davajući apsolutnu podršku zahtjevima lokalnog stnaovništva da upravlja, koristi i zarađuje na prirodnim i svim drugim dobrima koje su stvarale generacija tamošnjih stanovnika, koristim ovu priliku da o svemu tome kažem nešto šire, drugačije od očekivanog.

Naši Dalmatinci, Primorci i Istrani šutjeli su kada su im oduzimali hotele sagrađene na terenima njihovih djedova, sada kao u Bolu ili u Novalji na Zrču, oduzimaju im i plaže.
Drugi, stranci ili domaći investitori grade u njihovim mjestima marine, stranci dobivaju koncesije na luke (Gruž…), EU i država zabranjuje im mali ribolov, a sada ostaju i bez njihovih, lokalnih plaža… Dosada je najveći uzrok te šutnje bilo zadovoljstvo rastom cijene zemljišta, te se je prodajom naslijeđene djedovine, ostvarivala dobit za lijep život.

Istodobno, država je ne znajući kako zaposliti ljude uz more, kako zadržati ljude na otocima, dopustila iznajmljivanje bez plaćanja poreza. I taj lagodan život, to samozapošljavanje kroz isplativo iznajmljivanje također je uzrok šutnje naših ljudi koji žive uz more.
Hoće li šutjeti i kada im uskoro uvedu poreze na iznajmljivanje?

Znam da je opasno ovo moje upiranje prstom i u domaćeg čovjeka koji je mirno promatrao kako mu otimaju hotele, bez grižnje savjesti prodavao je baštinu, gradio je na rodnoj kamenoj kući desetke betonskih apartmana, na crno primao goste, nije se protivio kada mu je mjesto gubilo svoj identitet. Znam da će mi ove riječi biti zamjerene, no netko ih mora izgovoriti, i to ne zbog nekoga drugog, nego zbog nas, domaćina samih. Kako odgovoriti kritičarima obiteljskog smještaja, kada pokažu slike Makarske prema Biokovu, Vodica, Rogoznice, Vira, Premanture….…

Jesmo li to smjeli sami sebi dopustiti? Uništili smo si supstancu od koje dobro želimo živjeti!

Vratimo se koncesijama….

Prije 15 godina, pohvalio mi se gradonačelnik jednog istarskog turističkog odredišta kako su bili neki investitori koji bi gradili marinu u njegovom mjestu. Pitao sam ga, a zašto tu marinu ne bi gradila i s njome upravljala komunalna tvrtka toga mjesta. I tako bi! Danas ta marina puni proračun toga uspješnog turističkog mjesta.

Danas nema razumnog čovjeka u Hrvatskoj koji može prihvatiti činjenicu da se mještanima Bola oduzima koncesija na njihov i hrvatski simBOL- Zlatni rat! Što više, začuđuje drskost i opet, kao puno puta u zadnjih 20 godina pokazana bahatost, na koji je način to učinjeno. Slično se nedavno dogodilo i u Novalji sa Zrčem.

Sve se to događa dok se hvalimo brojkama rasta našeg turizma, na kojem, nažalost, najmanje zarađuje lokalno stanovništvo (pa i država)!

Zar ne bi bilo logično, da zaradom od upravljanja plažama i lukama, lokalna zajednica financira besplatne vrtiće , stipendira učenike i studente radi povratka kući…Da učiteljima, doktorima i svima drugima koji se žele vratiti na svoj škoj pomognu u gradnji stana, kuće…(turizam je toliko podigao cijene nekretnina, da lokalna mladost ne može po tim cijenama započeti samostalan život u mjestu rođenja)…

Godinama sam kao papiga citirao starog Kripendorfa: ” Turizma onoliko i onakvog, kakav želi i treba lokalno stanovništvo. “..!

Nitko me ne može uvjeriti da su Dubrovčani zaboravili vezati brodove (to i sada rade svakodnevno), naplaćivati takse, izraditi pa iznajmiti trgovački centar nekom jakom trgovačkom lancu, upravljati autobusnim kolodvorom ili naplaćivati parking u gradu gdje je parkirno mjesto lutrija. I za sve to, dobivati veliku nadoknadu, koja bi se pretakala u gradski proračun i nove razvojne projekte Dubrovnika, a ne kao, u slučaju davanja koncesije drugima, koji bi 40 godina izvlačili dobit iz grada i iz Hrvatske.

Godinama branim tezu da nema razlike između stranog i domaćeg vlasnika u pitanju učinkovitosti i konkurentnosti, ali da je prednost domaćeg vlasništva u ostajanju dobiti u zemlji. Tu tezu, uspješno je dokazao cijenjeni slovenski ekonomist dr.Jože Mencinger. On dokazuje da se prodajom nacionalne imovine povećavaju uvoz i potrošnja. „Mnoge zemlje odlučile su se za brzopletu privatizaciju, prodale su svoje najvrjednije tvrtke“, pa sada, kaže Mencinger „stranci svoje velike profite iznose iz tih zemalja.“

I još nešto.

Turizam je dobro koje nam se ne događa slučajno, već zbog ovoga komada zemlje i svega na njoj što naslijedismo od svojih predaka. Čarobna riječ je: položajna renta. A kod nas je nepoznata. Naime, kada prodajete maslinik i na njoj stranac  ili neki drugi sagradi kuću koju potom renta, vi ste prodali i zauvijek izgubili vrijednost koju ste naslijedili a ne sami stvorili.

Mnogi od nas prodali su svoj maslinik, kuću, vinograd za malo jednokratne, kratkotrajne sreće, i tako si stvorili konkurenciju u vlastitom mjestu, gradiću, uvali… Hotele smo prodali, uglavnom strancima i prepustili im da ubiru plodove naše položajne rente. Ako ćemo sada, kada postajemo sve važnije europsko i svjetsko turističko odredište prepustiti da netko drugi ubire korist od te činjenice, preuzimajući naše zračne i morske luke, marine, plaže, smještaj, trgovinu, financijski i telekomunikacijski sektor, proizvodnju hrane i goriva, te svu tu dobit ostvarenu od naše položajne rente iznese iz zemlje, onda stvarno smo narod bez budućnosti.

A upravo u korištenju i zadržavanju u svojim rukama svega toga, i puno toga više, krije se onaj ključni odgovor na pitanje, na koje ni jedna dosadašnja hrvatska vlada nije znala dati odgovor -kako se razvijati? Ušli smo u EU nakon što smo prodali državama s kojima smo danas u zajednici svoje najprofitabilnije tvrtke. Počnimo se barem sada ponašati kao oni, ako želimo biti i bogati kao oni.

Upravljajmo mi svojim dobrima i razvojem! Od Dubrovnika, preko Bola, Novalje, Like, Slavonije…cijelom Hrvatskom!

 

Autor:Đuro Tomljenović, Turizmoteka.hr / Foto: Apartmanija.hr

Vijesti: