En primeur 2018: Nikad veći broj istarskih vinara

Foto: Rene Karaman

Da Zagreb voli malvaziju potvrđuje više od 700 posjetitelja koji su uživali u odličnim malvazijama berbe 2017., a En primeur je ove godine okupio čak 57 proizvođača najpoznatije istarske sorte.

Uz njih su nastupili proizvođači istarskih sireva Latus i Špin te maslinovog ulja OL Istria, a Istrijanima se ove godine pridružilo nekoliko proizvođača žlahtine i dvadesetak proizvođača autohtonih sorti Bregovite Hrvatske. „Ovo je prigoda da naši kupci i potrošači na jednom mjestu upoznaju vina aktualne berbe, a berba 2017. dala je vina iznimnog potencijala, harmonična, pitka i svježa, koja će se ubrzo naći i na tržištu“, kazao je Nikola Benvenuti, predsjednik Vinistre, Udruge vinara i vinogradara Istre, koja je uz Udruženje vinarstva Hrvatske gospodarske komore organizator En primeura.

HGK će i dalje kroz ovakve manifestacije promovirati vina iz Hrvatske, a putem vinske omotnice bodrit ćemo naše vinare po cijelom svijetu. Ove godine imamo predstavljanja naših vina u Sjedinjenim Američkim Državama, Švicarskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, a u planu nam je i Kanada. Naša vina su iznimne kvalitete i svugdje su dobro primljena“, istaknuo je Ivan Škorić, potpredsjednik HGK za poljoprivredu, šumarstvo i ribarstvo.

Nikola Benvenuti / Foto: Rene Karaman

Tom prigodom predstavljeno je sedam zanimljivih malvazija iz pet različitih dijelova Istre. Nikola Benvenuti, predsjednik Vinistre, kazao je da je prošla vinogradarska godina meteorološki bila iznimno zahtjevna. „Tijekom vegetacije istarski vinogradari i vinari suočili su se s izrazito visokim temperaturama i sušnim razdobljem s vrlo malo kišnih dana. S druge strane, vrijeme dozrijevanja obilježeno je padom temperature i dugim kišnim razdobljem“, kazao je Benvenuti. Marko Gržinić, vlasnik istoimenog OPG-a, istaknuo je da je jako zadovoljan prošlogodišnjom berbom. „Bila nam je malo napornija berba zbog lošijeg vremena, ali inače je godina bila jako dobra, a to se osjeti i na kvaliteti vina“, naglasio je Gržinić.

En primeur 2018. je pokazao da Istra opet ima velike malvazije te će i ove godine biti nezaobilazna eno-gastro destinacija za istinske ljubitelje i znalce vina. Inače, prvo je ovakvo kušanje malvazija organizirala udruga Vinistra 2012. godine, po uzoru na tradicionalno kušanje u Francuskoj, a dosadašnjom organizacijom pokazalo se kako je En primeur u najmanju ruku pun pogodak.

Povezana vijest:

ISTARSKI VINARI NAJAVILI IZRADU STRATEGIJE RAZVOJA VINARSTVA I VINOGRADARSTVA DO 2030. GODINE

LAGUNA POREČ I VINISTRA POTPISALI UGOVOR O POSLOVNOJ SURADNJI DO 2019. GODINE

Vijesti: