Esencija turizma u Istri – tako jednostavno, a tako genijalno

Turistička zajednica grada Pule u suradnji s Tz Fažana, a od ove godine u TZ Medulina, već 12. godinu za redom organiziraju ljetni sajam istarskih suvenira, gastronomskih i gurmanskih...

Turistička zajednica grada Pule u suradnji s Tz Fažana, a od ove godine u TZ Medulina, već 12. godinu za redom organiziraju ljetni sajam istarskih suvenira, gastronomskih i gurmanskih proizvoda – Istra Mix te prezentaciju istarske kulture i načina življenja.

Istra Mix sastoji se od četiri turističke priče, na tri lokacije – u Puli, Fažani i Medulinu.

Na Ljetnom sajmu obrtnika svaki tjedan od 15.6.-15.9. obrtnici će izlagati, prodavati i proizvoditi suvenire i rukotvorine; ponedjeljkom i utorkom u Puli, srijedom u Fažani. Radno vrijeme sajma je od 15.6-31.8. od 20-23, a od 1.9.-15.9. od 19-22 sata. Odlična priče je i što će se suveniri izrađivati direktno ispred turista, te će se turisti moću uključiti u samu izradu suvenira. Na Istrian hand made sajmu godine sudjelovati će 10 obrtnika, šteta što nije više obrtnika a cilj manifestacije je obogatiti turističku ponudu grada te pružiti mogućnost turistima da kupuju ručni rad i autohtone suvenire.

Istra Gourmet je manifestacija koju zajednički organiziraju TZO Medulin i TZO Fažana, a ove godine se održava po 9. put. Radi se o sajmu na kojem se prezentiraju i prodaju tipični gastronomski  proizvodi Istre – pršut,  maslinovo ulje,  vina,  sirevi, med ….. Sajam je osmišljen s ciljem da se gostima približe tipični gastronomski proizvodi Istre, te da im omogućimo da iste kupuju direktno od proizvođača.“ Danas su i prehrambeni proizvodi nekog kraja  suveniri koje goste rado kupuju i nose svojim kućama, te smo im to željeli omogući u samoj destinaciji gdje koriste godišnji odmor, bez lutanja. S druge strane omogućili smo  proizvođačima da se direktno obrate gostima i prezentiraju svoj proizvod  te  na taj način spojili zelenu i plavu Istru.“ ističe Sanja Cinkopan Korotaj direktorica TZ Pule.

Od ove godine program se proširio i na novi gastro-glazbeni festival Hook and Cook, koji će se tradicionalno drugi put održati na ribarskom mulu u Medulinu, a od ove godine po prvi puta i na fažanskoj rivi.

Cijeli program pogledajte OVDJE

Odlična turistička priča Turističke zajednice Pule, Fažane i Medulina, to je ono što nedostaje našem turizmu. To je temelj razvoja turističke destinacije – poštuj sebe i poštivat ćete i drugi. Turisti žele upoznati, osjetiti, okusiti autohtone lokalne proizvode, još ako im ispričate priču to je to – esencija turizma. Ovo mora biti temelj turizma svih turističkih destinacija, a ostalo je nadogradnja. Nijemci ne žele probati njemačke kobasice, nego naše domaće. A ako im se svidi, kupit će je i odnijeti kuće gdje će u društvu svojih prijatelja širiti priču o odličnom godišnjem odmoru i uz razgovor degustirati našu domaću i autohtonu kobasicu.  Kobasica je samo metafora, moramo prodati sebe, našu kulturu, gastronomiju, povijest i identitet. To turisti žele doživjeti. Ova turistička priča je tako jednostavna, a opet tako genijalna. Trebala bi biti standardna priča svake naše turističke destinacije.

Moramo napokon shvatiti kako turizam nije sunce i more, te kako je naša najveća prednost upravo ta raznolikost kroz povijest, gastronomiju, glazbu, kulturu, običaje i sve drugo. Imamo na tisuće različitih autohtonih priča, samo moramo biti ono što jesmo i ispričati te priče. Budimo to što jesmo jer turisti upravo to žele vidjeti, doživjeti i okusiti. Ne treba nam nova velika ideja našeg turizma, nego napokon moramo biti i prodavati ono što jesmo – Istrijani, Dalmatinci, Slavonci, Međimurci, Zagorci, Ličani …. Hrvati. Budimo ono što jesmo – autohtoni, autentični i vjerodostojni! To je priča koju moramo ispričati.

Pozovite i upoznajte svoje goste s ovom odličnom turističkom pričom, a svakako bi bilo odlično da domaćini u obiteljskom smještaju sami s svojim gostima obiđu sajmove i osobno im ispričaju priču o tradiciji i kulturi življenja u Istri.

Turizam se sastoji od emocija, doživljaja i priča. Pričajte  priče.

Sajam istarskih suvenira

Na Ljetnom sajmu obrtnika svaki tjedan od 15.6.-15.9. obrtnici će izlagati, prodavati i proizvoditi suvenire i rukotvorine; ponedjeljkom i utorkom u Puli, srijedom u Fažani. Radno vrijeme sajma je od 15.6-31.8. od 20-23, a od 1.9.-15.9. od 19-22 sata.

Na Istrian hand made sajmu 2017. godine sudjelovati će 13 obrtnika:

 • Obrt ANDARTE-GLASS, gđa Morena Andačić, Pula – ukrasni i uporabni predmeti od stakla
 • Staklopuhački obrt LANCIN, g. Marko Celija, Pula – izrada predmeta od stakla
 • Domaća radinost Kolić Gordana, Pula – predmeti od modelirane žice
 • Domaća radinost Boris Glišić, Pula – istarski motivi u kamenu
 • Domaća radinost Nadija Radola, Pula – istarski motivi u kamenu
 • Domaća radinost Katarina Brkljača Bazdanović, Pula – ukrasni predmeti i nakit od maslinovog drva
 • PTO Vetro Miani,  Alen Miani, Umag – unikatni murano nakit
 • OPG Pekica Aleksandra, Svetvinčenat – proizvodi od lavande
 • Domaća radinost Milan Vitasović, Marčana – tradicionalni istarski instrumenti, sprte, košare
 • OPG Predan Branko,  Vodnjan – proizvodnja sapuna, krema i balzama za usne od ljekovitog bilja
 • Domaća radinost Cetina, Fažana – predmeti od masline
 • ART Suvenir, Belas Marko, Fažana  – istarski suveniri od kamena
 • Domaća radinost Mira Licul, Fažana – ukrasni predmeti i nakit
Istra Mix

Sajam istarskih gurmanskih proizvoda i suvenira – Istrian hand made i Istra gourmet,  održavati će se također već 3. godinu od 13.07. do 24.08. u Ližnjanu. Na Istra mixu u Ližnjanu koji će se održavati svakog četvrtka od 20 do 23 sata na zelenoj površini ispred Općine sudjelovati će 10 izlagača.

 • OPG Komparić, Marko Komparić – maslinovo ulje,sve od smokve
 • Domaća radinost Boris Glišić, Pula – istarski motivi u kamenu
 • Adry nakit, Ližnjan – ukrasni predmeti i nakit
 • Unique, Ližnjan – izrada suvenira i ukrasnih predmeta
 • OPG Krivičić, Krivičić Sonja, Jadreški – med, rakije
 • Placenta trade – fritule
 • Svjetlana – ukrasni predmeti i nakit
 • Snješka – pletenina
 • Monika – ukrasni predmeti
 • Olujić – samostalni umjetnik

Uz izlagače na Istra mixu u Ližnjanu gostovati će i glazbeni duo Fanta

Istra Gourmet

Manifestacija će se održavati od 15. lipnja do 15. rujna, i to: ponedjeljkom u Medulinu na rivi, utorkom na placi u Premanturi te srijedom na rivi u Fažani. Sudionici manifestacije su:

Obrt Kod Milana  – pršut, ombolo, panceta, kobasice,..

Obrt Vesna Loborika, OPG Jukopila –  razni sirevi

OPG Fiore, OPG Crnobiri, OPG Tanger, Agroudruga Fažana – maslinovo ulje

OPG Hrelja – smokvenjak, suhe smokve, marmelade

OPG Štoković, OPG Bulić – med

Kalavojna – razne vrste vina

Sajmovi će od 15. lipnja do 31. kolovoza počinjati u 20 h i završavati u 23 h, a od 01. rujna do 15. rujna početak istih bit će u 19 h, a trajati će do 22 h.

Hook and Cook

Hook and Cook je gastro-glazbeni festival koji će se tradicionalno drugi put održati na ribarskom mulu u Medulinu, a od ove godine po prvi puta i na fažanskoj rivi.

U Medulinu pripremili smo četiri datuma: 11. i 25. srpnja te 08. i 18. kolovoza, s početkom u 19 sati. U organizaciji tima mladih ribara i kreativaca, festival nudi moderne morske specijalitete. U pripremi jela vode se raznolikošću, sa jedne strane tu se javlja tuna, kao relativno moderna namirnica kojoj je popularnost izrazito narasla u zadnjih par godina, a sa druge strane nastoje koristiti  tradicionalne, svima poznate namirnice, kao što su sardela i folpi, pripremljene na moderne načine.

Uz kreativni kulinarski tim koji je sa Hook and Cookom od početka, ove godine kao gosti pridružiti će im se Jelena Markota i David Skoko. Jelena Markota, mlada kuharica i food blogerica koja virtualni svijet oduševljava sa svojim super ukusnim i vizualno predivnim jelima, gostovati će na mulu 11.07., a David Skoko, chef konobe Batelina te mastermind kada je u pitanju riba stiže nam na mulo 08.08. Jelena i David pripremili su šarene menije koji se baziraju na jelima od tune, sardele i folpi. Za glazbeni sadržaj pobrinuti će se DJ & VJ kolektivi Legalize Lambada, Vakum i MAD – Music After Diner. Ove godine u suradnji sa Gortan Garage Brewery moći ćete probati prvo Pulsko pivo, Gortan – Smash IPA.

Vijesti: