Europska komisija objavila radni dokument o nautičkom turizmu

S ciljem ostvarivanja većeg rasta i novih radnih mjesta u obalnom i pomorskom turizmu Europska komisija izradila je radni dokument o nautičkom turizmu. Dokument je usmjeren na razvoj novih  vještina i inovacija te na ...

S ciljem ostvarivanja većeg rasta i novih radnih mjesta u obalnom i pomorskom turizmu Europska komisija izradila je radni dokument o nautičkom turizmu. Dokument je usmjeren na razvoj novih  vještina i inovacija te na  održivost i integraciju politika Europske unije.

Prema procjenama studije Assessment of the impact of Bussiness Development Improvements around Nautical Tourism“ sektor nautičkog turizma godišnje stvara do 234 000 novih radnih mjesta i ostvaruje 28 milijardi € prihoda. Oko 36 milijuna građana EU redovito sudjeluje u aktivnostima vezanim uz pomorstvo. Oko 6 milijuna brodova stacioniranih u europskim vodama a od kojih 60.000 charter plovila generiraju 6 milijardi € prometa godišnje.  Polovina gospodarskih aktivnosti u europskom obalnom turizmu odvija se na Sredozemlju, te značajan dio na Sjevernom moru, Atlantiku i Baltičkom moru. Unatoč tome, gospodarska aktivnost je i dalje manja nego u razdoblju prije krize iz 2008. godine.

Studija o nautičkom turizmu tumači kako bi, ukoliko države članice ugovore zajedničku profesionalnu licencu, prihodi od chartera značajno porasli. U slučaju primjene međunarodnog certifikata kompetencije (ICC) za privatne licence prihodi od iznajmljivanja porasli bi sa 240 milijuna € na 270 milijuna € godišnje. Osim navedenog, predlaže se i rješavanje problema ilegalnog odlaganja i ne zbrinjavanja istrošenih brodova, što bi generiralo 78 milijuna €  dodatnih prihoda za demontažnu industriju i stvaranje novih radnih mjesta.

Više na:  https://ec.europa.eu/maritimeaffairs/sites/maritimeaffairs/files/swd-2017-126_en.pdf

Vijesti: