Grad Vukovar dobit će novi muzej, knjižnicu te vinoteku i suvenirnicu u sklopu Franjevačkog samostana

Franjevački samostan Vukovar danas je u svojim prostorima predstavio projekt “Integracija kulturne i povijesne baštine Franjevačkog samostana Vukovar u turističku ponudu grada Vukovara” kojim će se kroz ulaganja u...

Franjevački samostan Vukovar danas je u svojim prostorima predstavio projekt “Integracija kulturne i povijesne baštine Franjevačkog samostana Vukovar u turističku ponudu grada Vukovara” kojim će se kroz ulaganja u obnovu i revitaliziranje kulturnih dobara u sklopu Franjevačkog samostana otvoriti novi turističko-edukativni potencijali grada Vukovara te cjelokupne Vukovarsko-srijemske županije.

Projektom Integracija kulturne i povijesne baštine Franjevačkog samostana Vukovar u turističku ponudu grada Vukovara, čiju provedbu sufinancira Europski fond za regionalni razvoj te Fond za obnovu i razvoj grada Vukovara, obnovit će se i očuvati jedan nepokretno kulturno dobro Franjevački samostan Vukovar te četiri pokretna kulturna dobra (3 zbirke knjiga koje obuhvaćaju knjige iz XVII, XVIII, XIX stoljeća i matične knjige te 1 zbirka inventara samostana).

Gvardijan Franjevačkog samostana Vukovar fra Ivica Jagodić ovom je prilikom istaknuo: „Od svog osnutka 1723. godine Franjevački samostan bio je i ostao rasadište vjere, obrazovanja i kulture te čuvar hrvatskog jezika i identiteta. Unatoč brojnim okupacijama te vremenskim nesigurnostima, franjevci su uspjeli očuvati kulturno i umjetničko blago, a po kompleksnosti i cjelovitosti baštine Franjevački samostan svrstan je među najvrjednije spomeničke sklopove kontinentalne Hrvatske te je registriran kao spomenik kulture visoke A (I) kategorije. Upravo zahvaljujući projektu Integracija kulturne i povijesne baštine Franjevačkog samostana Vukovar u turističku ponudu grada Vukovara čijoj su provedbi, svatko u svom dijelu, doprinos dali ključni dionici razvoja zajednice i partneri – grad Vukovar, Vukovarsko-srijemska županija, Turistička zajednica grada Vukovara, Gradski muzej Vukovar, grad Vukovar pokazat će svoju najbogatiju riznicu blaga, dok će Franjevački samostan s već posvećenom crkvom sv. Filipa i Jakova poprimiti novu dimenziju koja se očituje u bogatoj kulturnoj baštini.

Pored navedenog, do kraja godine u sklopu Franjevačkog samostana bit će smješten Franjevački muzej kojim će se pokazati bogata kulturna i umjetnička baština sačuvana u samostanskom arhitektonskom habitusu, dok će se rekonstrukcijom i uređenjem potkrovlja stvoriti odgovarajući prostor za znanstveno-edukativne aktivnosti kao i za adekvatno zbrinjavanje velikog fundusa knjiga knjižnice fra Marko Kurolt. Ne manje važno, neiskorišteni podrum Franjevačkog samostana zamijenit će  vinoteka i suvenirnica u sklopu kojih će biti dostupni dizajnirani suveniri i brošure muzeja kao i suveniri te ostali proizvodi lokalnih proizvođača (vinara, obrta za izradu suvenira, pčelara i sl.), a što će kulturnom dobru samostana pružiti dodatnu, tržišnu vrijednosti.

Vijesti: