Heritage hotel u stoljetnoj kuriji pokraj Virovitice

Već i vrapci na grani znaju kako je Hrvatska zemlja 1000 otoka, kako je more plavo, a svake godine zbrajamo turističke prihode već nakon ljetne sezone. No Lijepa naša...

Već i vrapci na grani znaju kako je Hrvatska zemlja 1000 otoka, kako je more plavo, a svake godine zbrajamo turističke prihode već nakon ljetne sezone. No Lijepa naša može ponuditi puno više od mora i sunca, a čini se kako postajemo sve svjesniji o potencijalima kontinentalnog turizma.

Naime, malo je poznato kako Hrvatska ima preko 1300 dvoraca, ljetnikovaca, tvrđava, zamaka, kurija i utvrda. Jedna takva kurija u mjestu Kapela Dvor na svega 7 km od središta Virovitice obnovljena je te je u njoj 2016. godine otvoren heritage hotel s četiri zvjezdice.

Kurija Janković je sagrađena početkom 19. stoljeća u duhu smirenog historicizma i predstavlja jednu od najelegantnijih plemićkih ladanjskih kuća na području Virovitičko-podravske županije, a današnje je odlike dobila oko 1880. godine za vrijeme Geze pl. Jankovića.

Proces obnove desetljećima zaboravljenog, napuštenog i ruševnog zaštićenog spomenika kulture započela je 2012. godine, Virovitičko-podravska županija, a u sklopu EU projekta Drava4Enjoy s primarnim ciljem zaštite izvornog oblika zdanja. Pažljivim izvođenjem građevinskih radova uspjeli su se zadržati izvorni gabariti te joj je vraćen stari sjaj.

Kurija Janković tako je danas jedan od najljepših malih hotela kontinentalne Hrvatske. U unutarnjem uređenju naglasak je stavljen na drvo kao stoljećima važan resurs virovitičkog kraja. Kako bi se zadržao duh povijesti, interijer soba je također uređen u klasičnom stilu, a posebna pažnja je dana teksturi zidova i detaljima.

Kontinentalni turizam teško je zamisliti bez dodatnih sadržaja. Virovitičko-podravska županija ima razvijenu mrežu biciklističkih staza, oko 600 kilometara, a trenutno u Europi ima više od 60 milijuna aktivnih biciklista. Većina njih želi, upravo biciklom, aktivno otkrivati destinaciju koju posjećuju, a što zajedno s rastom svijesti o zdravom načinu života svakako doprinosi razvoju cikloturizma. Ponuda bicikala u Kuriji Janković bio je svojevrstan prirodni slijed u definiranju hotela kao cikloturističkog centra koji se nalazi u okruženju UNESCO Prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav i na trasama dviju najpoznatijih europskih biciklističkih ruta – Dravska ruta i EuroVelo 13 Ruta željezne zavjese. Svaki gost tako može na dva kotača vidjeti, čuti i dotaknuti prirodu.

Heritage hoteli poput Kurije Janković omogućavaju da se turistička ponuda učini bogatijom i raznovrsnijom, a ujedno doprinose i očuvanju kulturno-povijesnog nasljeđa nekog kraja. Moderni gost je istraživač, a ovakvi povijesni objekti koji ujedno pružaju sve moderne pogodnosti hotela, daju mu prostor da zadovolji sve svoje potrebe. U kombinaciji s ponudom za bicikliste ovo je jedan od pozitivnih primjera iskorištavanja ogromnih potencijala kontinentalne Hrvatske što omogućuje razvoj cjelogodišnjeg turizma koji na taj način nije vezan isključivo uz more.

Vijesti: