HGK: Procjena povećanja broja potrošača i potencijala potrošnje hrane i pića u turističkoj sezoni

Hrvatska gospodarska komora ( HGK ) napravila je analizu „Simulacija potrošnje hrane i pića u kolovozu“ prema kojoj potencijalni iznos potrošnje stranog turista na hranu i piće izvan smještajnog objekta, je...

Hrvatska gospodarska komora ( HGK ) napravila je analizu „Simulacija potrošnje hrane i pića u kolovozu“ prema kojoj potencijalni iznos potrošnje stranog turista na hranu i piće izvan smještajnog objekta, je oko 2,4 puta veći u odnosu na potrošnju domicilnog stanovnika.

Važno je procijeniti preferencije potrošnje turista, kako bi zainteresirani dijelovi našega gospodarstva mogli usmjeriti potrošnju (u slučaju obrađenom u ovom radu – segment potrošnje hrane i pića) i u one segmente u kojima Hrvatska ima konkurentnu proizvodnju (npr. prehrambena industrija), čime bi se dodatno potaknuo gospodarski oporavak ističu iz HGK.

Prema procjenama HGK, potencijalni iznos potrošnje stranog turista na hranu i piće izvan smještajnog objekta, je oko 2,4 puta veći u odnosu na potrošnju domicilnog stanovnika. Tako je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, koja očekuje 38% porast stanovnika u kolovozu pod utjecajem dolazaka i noćenja turista, očekivani potencijal potrošnje hrane i pića za taj mjesec gotovo 3 puta veći, dok je u Istarskoj županiji, koja očekuje porast stanovništva od oko 123%, potencijal potrošnje za kolovoz gotovo 5 puta veći u odnos na period izvan sezone. Kada govorimo o turistički značajnijim gradovima ističu se Nin i Medulin. U Ninu se očekuje povećanje broja stanovnika od 461% i 13 puta veća potrošnja u odnosu na potrošnju izvan sezone. U Medulinu se očekuje porast stanovništva od 447% te 13 puta veća potrošnja.“ istanuo je predsjednik HGK Luka Burilović.

Vrlo korisnu i važnu analizu o simulaciji potrošnje hrane i pića pogledajte u prilogu.

Prilog: HGK analiza – Simulacija potrošnje hrane i pića u kolovozu

Vijesti: