Homo viator – novi odličan koncept putovanja koji prodaje sadržaj, a ne formu

Inovativni turistički koncept Homo Viator jedinstveni je spoj zanimljivih susreta i putovanja za stvarno znatiželjne, a avantura je inspirirana knjigom, prirodom i umjetnostima. Homo viator doslovno znači čovjek na putu...

Inovativni turistički koncept Homo Viator jedinstveni je spoj zanimljivih susreta i putovanja za stvarno znatiželjne, a avantura je inspirirana knjigom, prirodom i umjetnostima. Homo viator doslovno znači čovjek na putu spoznaje koji daje sadržaj, a ne puku formu koje se nalaze u turističkim brošurama kod otkrivanja turističkih destinacija. Sami zidovi tj. jedna građevina nema vrijednost, ako iza nje nema kvalitetne priče tj. sadržaja, kako bi dobili dodanu vrijednost i sam značaj iste.

Zapravo kao da smo cijelo vrijeme na putu, pa i kad smo u Zagrebu doma mi putujemo… Zašto ovaj koncept putovanja pojašnjavaju autori projekta bračni par prof. dr. sc. Aleksandar Lukić, geograf i Ives Vodanović Lukić, mag. komparativne književnosti i povijesti umjetnosti, mag. geografije : „Zato što putovanje, osim uzbuđenja koje svi osjećamo jer nam pruža zabavu, ima dublji smisao kad se potrudimo da nam ne otkrije samo nepoznata mjesta, već i nepoznato u nama samima. Baš kao i dobra knjiga u kojoj upoznajući nepoznate likove, njihove životne dileme i izazove, nesvjesno spoznajemo i sebe.  Ljepota putovanja jest u njegovoj nadmoćnoj snazi da nas, i protiv naše volje, potakne da se zamislimo nad nekim od velikih pitanja čovječanstva ili naših malih intimnih pitanja.

Koncept putovanja u tri koraka konkretno znači upoznavanje s putovanjem kroz razne radionice i druženja prije putovanja, samo putovanje te zbrajanje dojmova nakon putovanja. U pravilu ovakva putovanja rade se u malim grupama maksimalno 25 putnika kako bi svi doživjeli putovanje na ovaj način kakav autori koncepta preporučaju.„Mi smo vodiči i prije i tijekom putovanja i nastojimo osim destinacije u doživljaj uključiti i njegovu okolicu, zaleđe koje ga hrani u svakom smislu rečeno. Na ovaj način nismo prostorno izolirani, a naša je želja ne ići na kvantitetu nego kvalitetu sadržaja na  putovanju. Zadnji korak ovog koncepta putovanja je onaj u kojemu pružamo priliku suputnicima da podjele svoja iskustva međusobno, dodatno se druže i učvrste svoje impresije. Pružamo im mogućnosti da se impresije putovanja duže razviju u njima, učimo i ih nacrtati, napisati, fotografirati svoje dojmove kako putovanje ne bi bilo prolazni moment u nečijem životu nego nešto što će ostaviti trag za budućnost „ ističe magistrica Lukić.

Ovaj bračni par zanimljivim konceptom putovanja zapravo kreira doživljaje pod motom ČITAM, PUTUJEM  i POSTAJEM. Kako sami kažu želja je odgajati putnike koji ne jurcaju za vodičem nego ih poticati da sami istražuju lokacije. Koncept zvuči iznimno zanimljivo i vjerujem kako svatko tko kreće na putovanje želi putovanje doživjeti i osjetiti svim čulima, no zabrinjava jedino imamo li priliku i želimo li odvojiti vrijeme potrebno za ovakav pristup putovanju.

Duboko vjerujemo kao je svako ljudsko biće znatiželjno. Nekada nas trenutak u kojem živimo i način na koja grupna putovanja funkcioniraju stave u pasivnu ulogu jer je tako lakše. Ovom idejom da započnemo putovanje susretima i druženjem u šalicu čaja potpirujemo vatru dajući neka osnovna znanja i mjestima koje ćemo posjetiti. Na putovanju se to nadograđuje jer stečena znanja iz radionice turisti primjenjuju na putovanju“ naglašava profesor Lukić dodajući kako na putovanju ne smijemo žuriti jer nećemo vidjeti ono što je pred nama, na ovaj način svojim putnicima zapravo daju slobodno vrijeme, i to ne ono za pizza cut ili šoping nego za istraživanje lokacije i destinacije. Vrijeme za doživjeti nešto i za sroditi se sa odredištem.

Kako će koncepr biti prihvaćen, ostaje za vidjeti no sigurno je kako ovaj bračni par ne računa na masovni interes niti velike grupe turista ovaj koncept usudili bi se reći nije za svakoga. „Ne nudimo recept nego smjernice i okvire kako lakše spoznati i doživjeti destinaciju. Cilj je potaknuti znatiželju kroz lutanja koja su inspirirana djelima koje čitamo i proučavamo prije. Uvijek se zalazi u neke kutke destinacija koja se inače zaobilaze jer se niti ne stigne do njih. Želimo da osoba sama progleda taj prostor na svoj osobni način i želimo da im ostane dovoljno vremena za to. Na primjer pola dana za to ostavili smo na prvom putovanju. Zapravo u gradovima uvijek nalazimo neke ulice u koje inače u redovitim turama nikada ne biste ušli, želimo im ostaviti dovoljno prostora za duboko promišljanje staloženost i mirnoću koju jedva možete pronaći u svakodnevici. Lijepo je vidjeti sve te palače, diviti se katedralama ili male crkve, ali ako nemamo vremena zastati i doživjeti zašto smo očarani i iz čega proizlazi naše divljenje i osjetiti povezanost onda gubimo sve ono što putovanje može donijeti“ zaključuju Lukići i dodaju kako vjeruje da takav način promatranja obogaćuje čovjeka i za to se vrijedi potruditi i odvojiti vrijeme.

Tako vjerojatno svatko od nas zapravo zamišlja odmor… to je nedostajalo i zato sve pohvale ovom konceptu, iako se bojim kako prvi korak koncepta nikada nisam imala u vidu, a nisam nikada ni planirala toliko vrijeme za putovanje. No možda je upravo u tome sva draž.

Sve je u doživljaju, i upravo je taj doživljaj u fokusu ovom zanimljivog koncepta koji je zapravo i stvoren za one znatiželjne. Ako vas je priča zaintrigirala zadovoljite vašu znatiželju: www.homoviator.net.

Vijesti: