Hotel Slavonija u Vinkovcima nakon obnove kategoriziran s tri zvjezdice, najavljene i nove milijunske investicije

Hotel Slavonija u Vinkovcima nakon obnove kategoriziran s tri zvjezdice, a najavljena je i gradanja novog hotela više kategorije, kongresnog centra i wellness centra Kultno gradsko mjesto, simbol grada...

Hotel Slavonija u Vinkovcima nakon obnove kategoriziran s tri zvjezdice, a najavljena je i gradanja novog hotela više kategorije, kongresnog centra i wellness centra

Kultno gradsko mjesto, simbol grada te prva asocijacija za hotel u Vinkovcima je svakako Hotel Slavonija, koji je upravo nakon dugogodišnje obnove, dobio kategorizaciju tri zvjezdice.

Inače, Hotel Slavonija arheološko je nalazište kalendara Orion, najstarijeg europskog kalendara,  kojeg je prof. Aleksandar Durman 1978. godine pronašao u arheološkim iskapanjima prilikom gradnje hotela. Slavno i statusno mjesto svih gradskih poslovno-diplomatskih i društvenih događanja poslije rata uz manjak održavanja doživjelo je silaznu putanju poslovanja. Vinkovačka firma GEM d.o.o. koja u vlasništvu ima i hotel Gem pod upravom Ivana Cvitkovića (prvi privatni hotel u Vukovarsko-srijemskoj županiji),  2011. godine kupila je zapušteni hotel Slavonija, u  fazi kad je izgubio kategoriju hotela.

Doduše, hotel je uređen i po višim standardima, no zbog ne mogućnosti širenja soba tj. elementu površine soba, tri zvjezdice je maksimalna kategorizacija. „Opremanje hotela vođeno je politikom najbolje kvalitete, stoga hotel u velikom broju segmenata pruža viši standard od kategorije tri zvjezdice, a slavonski buffet doručak s hranom domaćih OPG-a gosti ocjenjuju najboljim u Hrvatskoj“ ističe direktorica hotela, Kristina Dukanović.

Hotel Slavonija sastoji se od hotelske zgrade i hotelske depadanse, dok je kapacitet hotela 89 soba, a hotelska depadansa ima 19 višekrevetnih soba – sveukupni hotelski kapacitet je 240 kreveta. Obnovljen je  i proširen kongresni centar koji se sastoji od 5 dvorana s pratećim sadržajima: dvorana 240 mjesta, dvorana 100 mjesta, dvorana 70 mjesta, dvorana 40 mjesta, party dvorana, kongresnu recepciju, urede za organizatore, prostor za izlagače i sponzore;  svečanu dvoranu za svadbe i bankete 250 mjesta, restoran i lounge bar, suvenirnicu. „Sama obnova hotela Slavonija do sada je stajala oko 16.000.000,00 kn, financirana je vlastitim sredstvima bez kredita, a za obnovu su odabirani lokalni dobavljači i izvođači, te su upotrebljavani najkvalitetniji hrvatski proizvodi i materijali za sve što se moglo“ istaknula je Dukanović.

U periodu 2011.-2017. hotel je strateški i temeljito obnavljan od podruma do krovišta, zamijenjene su elektroinstalacije, vodo instalacije, postavljen je novi klimatizacijski sustav, sa zidova su skinute razne oplate, stavljena nova stolarija, kupaonice su generalno obnovljene novim instalacijama, pločicama i sanitarijama, sobe namještene novim krevetima i wellness medicinskim antialergijskim madracima, LCD TV 81 cm, minibarovima, obnovljena su stubišta, recepcija, holovi, garderobe, sanitarije za goste, kuhinja, skladišta, kongresna dvorana, restoran  i ostali prateći sadržaji.

Kako je lijepo čuti da su za obnovu hotela odabrani lokalni dobavljači, kao i većina domaće opreme za uređenje hotela, od madraca do namještaja. Takvi investitori nam trebaju, investitori koji poštuju domaće gospodarstvo.

Najavljena i nova investicija – graditi će se novi hotel 4*, wellness centar i kongresna dvorana / Glavni fokus na kongresni turizam

No, ovo uspješnoj Slavonskoj i kontinentalnoj turistički priči nije kraj. Napače, nakon cjelovite obnove Hotela Slavonije, iz tvrtke Gem d.o.o najavljuju nove investicije – i to gradnju novog hotela s 4 * te kongresne dvorane. „Trenutno smo u fazi izrade idejnog rješenja dogradnje novog bloka hotela Slavonija koji će na cca 4.200 m2 prostora sadržavati 30-40 novih soba kategorije 4*, novi kongresni centar kapaciteta cca 400 mjesta sa najsuvremenijom kongresnom infrastrukturom u regiji, te planiramo od sadržaja dodati i wellness centar“ ističe Dukanović.

Ciljna skupina i core business poslovanja hotela Slavonija je MICE turizam. U 2017. u hotelu Slavonija odrađeni su niz uspješnih kongresa, konferencija i seminara. A kako su ljudi i usluga u turizmu najvažniji, pa tako i za uspjeh hotela educiran je i oformljen profesionalni hotelski tim koji može odgovoriti izazovima MICE turizma.  „Ponosni smo na odlične timove naših hotela i činjenicu da nas najbolji radnici izabiru za poslodavca. Kontinuirano ćemo ulagati u edukacije  i stvarati stimulativne uvjete rada i profesionalnog razvoja. „ govori direktorica hotela Kristina Dukanović, koja je i nositelj CCMEP certifikata (Certified Croatian Meetings and Events Professional) pri HUPKT-u (Hrvatska udruga profesionalaca kongresnog turizma).

Osim toga, u planu je uređenje i drugog hotela Gem, koji je nalazi na izlazu iz Vinkovaca prema Vukovaru, a funkcionira kao poslovni hotel te dopunjen sportsko-rekreativnim sadržajima: dva zemljana tenis terena, zatvorena tenis dvorana, fitness room, parna kupelj, sala za sastanke, sala za stolni tenis i pikado, a planovi proširenja kapaciteta hotela Gem također su aktivni.  „Želimo Vinkovce pretvoriti u regionalnog lidera MICE turizma sa slavonskim potpisom, nacionalno pozicionirati kao atraktivnu MICE destinaciju, kvalitetno, autohtono i prepoznatljivo raditi 365 dana godišnje. Konkurentsku prednost nalazimo u količini postojećih smještajnih kapaciteta i prometnoj povezanosti. Sinergijom kapaciteta hotela Slavonija i Gem nudimo smještaj za 350 osoba, uz ostale hotele u gradu s malom međusobnom udaljenošću, možemo tržištu već sada ponuditi kvalitetan smještaj za više od 600 osoba“ naglašava Dukanović.

Naravno hotel nije motiv dolaska nego kvalitetan , raznolik i autentičan sadržaj turističke destinacije, te sve ove kao i druge investicije u turističku infrastrukturu treba pratiti i destinacija tj. oni koji su zaduženi za razvoj turističke destinacije. „Očekujemo snažnu potporu turističkim investicijama u Slavoniji od strane Ministarstva turizma, HTZ-a, Županije Vukovarsko-srijemske, Grada Vinkovaca, TZ Vukovarsko-srijemske županije, TZ grada Vinkovaca i razvojnih agencija županije i grada. Očekujemo da se TZ grada Vinkovaca uz potporu TZ županije preoblikuje u pravu destinacijsku menadžment kompaniju i pozicionira Vinkovce na nacionalnom i vanjskom turističkom tržištu. Lokalni investitori postoje, ali su potpore poduzetnicima u Slavoniji deklarativne, nedovoljne i ne stimulirajuće“ zaključuje Dukanović.

Vijesti: