Hoteli i kampovi imat će prednost u dobivanju koncesije na pomorskom dobru

Izvor: Poslovni dnevnik

Turističke kuće, odnosno vlasnici hotela i kampova imat će ubuduće pravo koncesije plaže na zahtjev, odnosno prednost u dobivanju koncesije na pomorskom dobru, ako njihovi objekti imaju infrastrukturnu vezu izvan naselja, prema plaži na kojoj žele postaviti svoje ležaljke, suncobrane i ostale sadržaje, a što će pak propisivati planovi korištenja pomorskog dobra u njihovim županijama ili jedinicama lokalne samouoprave (JLS).

I županije i JLS-i od koncesija će uprihodovati po dva posto više novca nego sad, po 35 posto svaki, dok će 20 posto ići u državni proračun a 10 posto u novi Fond za pomorsko dobro koji će se osnovati. Granice pomorskog dobra koje još nisu utvrđene, određivat će županijski uredi, te će se pokrenuti postupak legalizacije objekata na pomorskom dobru koji su u skladu s prostornim planovima, a ostali će se uklanjati, piše Poslovni dnevnik. 

Sve su to novine iz prijedloga tri zakona u procesu reforme pomorskog zakonodavstva, Zakona o lučkim kapetanijama koji je već u saborskoj proceduri, Zakona o izmjenama i dopunama Pomorskog zakonika te Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama koji bi trebali biti doneseni do kraja godine.

Ciljevi reforme su podizanje konkurentnosti pomorskog gospodarstva, digitalizacija pomorskog sustava, podizanje razine sigurnosti plovidbe i zaštite mora te učinkovito upravljanje pomorskim dobrom. Zbog toga što po prirodi stvari teško pomiruje brojne interese javnog i privatnog sektora, novi Zakon o pomorskom dobru Hrvatska čeka već osam godina, zbog čega su mnoge investicije na čekanju, a na terenu vlada nered i česta zlouporaba pomorskog dobra, koji će i dalje ostati u nevlasničkom modelu.

Novi Zakon predviđa da će korištenje plaže određivati JLS-i u planu upravljanja pomorskim dobrom, i oni će davati odobrenja za manje zahvate (suncobrani, ležaljke) ili koncesije za veće zahvate, a sve će se davati putem javnih natječaja, uz navedene iznimke kod turističkih kompanija. Kampovi koji se prostiru uz dugačke plaže samo će jedan dio plaže moći dobiti na zahtjev, a ostalo će ići na natječaj. Usto, na svakoj plaži jedan dio će biti bez ikakve djelatnosti, “za ručnike”.

I županije i JLS-i imat će obvezu održavanja plaža, i redovnog i izvanrednog, a država će kroz fond intervenirati u slučajevima velikih radova. S obzirom da se na godišnjoj razini od koncesija na pomorskom dobru izvan luka ubere ukupno oko 150 milijuna kuna, Fond za pomorsko dobro bi godišnje trebao raspolagati s 15-tak milijuna kuna.

Kako bi se pojačala suradnja svih dionika (država, županija, JLS), u povjerenstvima za dodjelu koncesija će sjediti predstavnici svih razina, bez obzira tko raspisuje natječaj.

 

Vijesti: