HZZ: Najviše se radnika traži u djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane

Sezonsko zapošljavanje u prva tri mjeseca 2018. godine

U prva tri mjeseca 2018. prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje ( HZZ ) najviše su traženi radnici u djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane te djelatnosti trgovine na veliko i malo ukupno 13.836 radnika, i to uglavnom konobara/konobarica, sobara/sobarica, čistača/čistačica, kuhara/kuharica, prodavača/prodavačica, sobarica, kuhinjskih radnika/kuhinjskih radnica, pomoćnih kuhara/pomoćnih kuharica, pomoćnih konobara/pomoćnih konobarica, recepcionara/recepcionarki, turističkih animatora/turističkih animatorica i dr.

U istom razdoblju 2018. u djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane te trgovini na veliko i na malo hrane zaposleno je 4.984 osoba s evidencije Zavoda i to uglavnom konobara/konobarica, sobara/sobarica, kuhara/kuharica, čistača/čistačica, pomoćni kuhar/kuharica, prodavača/prodavačica, recepcionar/recepcionarki, kuhinjski radnik/radnica, pomoćnih konobara/pomoćnih konobarica ali i drugih zanimanja.

Tijekom navedenih mjeseci organizirat će se redoviti sastanci, posjeti i selekcije većih hotelsko turističkih poduzeća kako na priobalju tako i u unutrašnjosti radi odabira sezonskih radnika koji su spremni na privremeno preseljenje radi zaposlenja. To su poslodavci s područja Jadranskog primorja, a koji su najčešće obilazile regionalne – područne urede kao što je Osijek, Virovitica, Bjelovar, Slavonski Brod, Sisak, Vukovar, Vinkovce, Zagreb ali i dr. područne urede.” ističu iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

U ostalim djelatnostima na sezonskim poslovima zaposlilo se 1.529 osoba, a najviše u djelatnostima: administrativno i pomoćno uslužnoj – 435, umjetnosti, zabavi i rekreaciji – 226, prerađivačkoj – 218, prijevozu i skladištenju – 197, prijevoz i skladištenje -32, građevinarstvu – 27. Najviše sezonskih radnika po županijama zaposleno je u:Splitsko dalmatinskoj, Dubrovačko – neretvanskoj, Primorsko goranskoj, Istarska te Šibensko kninskoj županiji.

Povezana vijest:

KONAČNO PRONAĐENO RJEŠENJE PROTIV NEDOSTATKA RADNE SNAGE U TURIZMU

POSTIGNUT KONSENZUS SOCIJALNIH PARTNERA: SKLOPLJEN NOVI KOLEKTIVNI UGOVOR UGOSTITELJSTVA

RADNA SNAGA U TURIZMU JOŠ UVIJEK GORUĆE PITANJE

SINDIKAT ISTRE, KVARNERA I DALMACIJE: UPRAVE HOTELSKIH KUĆA MORAJU SE ODREĆI ENORMNE DOBITI OSTVARENE NA RAČUN NISKE CIJENE RADA

Vijesti: