Irena Peršić Živadinov,TZ Kvarner: Smještajni kapaciteti više kategorije konstantno bilježe veći porast turističkog prometa

U srpnju je na Kvarneru ostvareno 5,7 milijuna noćenja što predstavlja porast od 8%, a u prvih šest mjeseci ostvareno je 1,67 milijuna dolazaka i 9,62 milijuna noćenja. Uspoređujući...

U srpnju je na Kvarneru ostvareno 5,7 milijuna noćenja što predstavlja porast od 8%, a u prvih šest mjeseci ostvareno je 1,67 milijuna dolazaka i 9,62 milijuna noćenja. Uspoređujući podatke s istim razdobljem 2016. godine ostvareno je 14% više dolazaka i 14% više noćenja, odnosno 200.000 dolazaka više, te čak 1,2 milijuna noćenja više.

Najviše noćenja ostvareno je na otoku Krku (udio od 36%), uz povećanje noćenja za 14%. Na drugom mjestu je Crikveničko-Vinodolska rivijera s udjelom u noćenjima od 17% i porastom broja noćenja od 19%. Poredak prema broju noćenja nastavljaju: otok Lošinj (+11% noćenja), Opatijska rivijera (+14% noćenja), otok Rab (+11% noćenja)

Gotovo 60% inozemnih gostiju došlo je s 3 najvažnija emitivna tržišta: Njemačke, Slovenije i Austrije. Slijede gosti iz Italije, Mađarske, Češke, Poljske i Slovačke. Iako gosti iz svih navedenih tržišta ostvaruju porast u dolascima i noćenjima, valja istaknuti goste iz Njemačke, koji su ostvarili čak pola milijuna noćenja više u odnosu na prvih 7 mjeseci 2016. godine što u postocima znači porast u dolascima od 24% te u noćenjima od 25%, odnosno čak 2,2 milijuna noćenja.“Uz veliko zadovoljstvo odličnim ukupnim rezultatima turističkog prometa, rado bih naglasila kako njemački gosti s udjelom od više od 27% u ukupnim noćenjima, bilježe rast dolazaka od 25%, te rast noćenja od 26% u odnosu na isto razdoblje 2016. godine. TZ Kvarnera mnogo ulaže u njemačko tržište s kojeg nam već tradicionalno dolazi najveći broj gostiju. Radi se o nizu intenzivnih promidžbenih aktivnosti, od oglašavanja u medijima, do sajamskih nastupa i prezentacija, te prihvata njemačkih novinara na Kvarneru.” ističe dr.sc. Irene Peršić Živadinov, direktorica TZ Kvarnera.

U privatnom smještaju ostvareno je 3,8 milijuna noćenja, uz porast od 17%, u hotelima je ostvareno više od 2 milijuna noćenja (porast od 10%), a u kampovima 1,9 milijuna noćenja (porast od 9%).”Od zanimljivosti ističemo da smještajni kapaciteti više kategorije, neovisno o vrsti smještaja, od početka godine konstantno bilježe veći porast turističkog prometa od smještaja niže kategorije.U sezoni se primjećuje još jedan trend vezan uz registriran turistički promet u objektima OPG, posebno onih na otoku Krku i ostalim otocima, što govori da na Kvarner dolaze gosti s posebnim interesima u drugačijim smještajnim objektima.” ističe Peršić Živadinov te dodaje kako posebno vesele pomaci u Gorskom kotaru, koji se također može pohvaliti porastom u broju dolazaka turista za čak 24%, te 12% više noćenja ostvarenih u objektima diljem Gorskog kotara.

Vijesti: