Istarski vinari najavili izradu Strategije razvoja vinarstva i vinogradarstva do 2030. godine

Predstavnici istarskih vinarskih kuća i udruga Vinistra, održali su sastanak s županom Istarske županije a na kojemu su prisustvovali i pulski gradonačelnik te načelnik Upravnog odjela za talijansku nacionalnu...

Predstavnici istarskih vinarskih kuća i udruga Vinistra, održali su sastanak s županom Istarske županije a na kojemu su prisustvovali i pulski gradonačelnik te načelnik Upravnog odjela za talijansku nacionalnu zajednicu i druge etničke skupine.

Uvodno se na sastanku razgovaralo o proteklom razdoblju vinarstva u Istri tijekom kojeg se puno učinilo za njegov razvoj, povećanje kvalitete vina i jačanju konkurentnosti na domaćem i međunarodnom tržištu. Kako su konstatirali prisutni, Istra je napravila izrazito velike iskorake u smislu ulaganja u nasade vinove loze i nove poljoprivredne tehnike, te stvaranju brenda istarskog vina, što je omogućilo značajne uspjehe naših vina.

Nastavno na odlične dosadašnje rezultate istarskih vinara te suradnju s istarskom županijom, prisutni su se složili kako je došao pravi trenutak za izradu Strategije razvoja vinarstva i vinogradarstva u Istri do 2030. godine, kako bi ostali regija lider u proizvodnji vina u širem okruženju, omogućili praćenje svjetskih trendova u području vinarstva i napravili dodatni iskorak u smislu našeg pozicioniranja na tržištu i širenja tržišta izvoza te povećanja konkurentnosti. Kako je istaknuto tijekom razgovora, potrebno je raditi na jednom novom razvojnom putu istarskog vinarstva i to upravo konsenzusom i zajedništvom vinara i javnog sektora. „Istarska županija te gradovi i općine snažno podržavaju potrebu izrade jednog kvalitetnog dokumenta koji će dati smjernice razvoja istarskog vinarstva te ćemo, nastavno na dosadašnju izvrsnu suradnju s našim vinarima, zajednički pomoći u osiguravanju sredstava za izradu Strategije“, izjavio je župan Flego istaknuvši kako je glavni cilj projekta zadržavanje statusa regije lidera u vinarskoj proizvodnji, jačanje brenda i oznake Istrian Quality (IQ) te razvoj Istre kao ekoregije.

Na sastanku je, stoga, zaključeno da će se unutar udruge Vinistra, koja okuplja gotove sve istarske vinare, voditi razgovori o glavnim ciljevima koji se žele postići u vinarstvu, a zatim će se izradom Strategije definirati svi koraci i aktivnosti koje će se provoditi u budućem dugoročnom razdoblju. “Istru trebamo brendirati kao vinsku regiju – isticati prednosti različitih istarskih terroira, naglasiti autohtone sorte kao glavne istarske adute u brendiranju regije i poticati dodatne promotivne aktivnosti za oznaku IQ – istarska kvaliteta za vino.” ističe predsjednik Vinistre, Nikola Benvenuti.

Udruga vinara i vinogradara Istre, osnovana je 1994. godine u cilju pružanja stručne pomoći članovima, boljeg povezivanja proizvođača, zastupanja njihovih interesa, njegovanju i održavanju tradicionalnih običaja vezanih uz vinarstvo, boljoj prezentaciji i promociji vina te stvaranju imidža istarskih vina kao kvalitetnih i prirodnih poizvoda. Udruga danas broji stotinjak članova s područja Istarske županije među kojima su neki vinari višestruko nagrađivani, ali i vinari koji su tek započeli proizvodnju vina.

Vijesti: