Istra treći put za redom proglašena najkvalitetnijom extra djevičanskom maslinarskom regijom na svijetu

Izvor: TZ Istarske županije

Prema stručnjacima iz popularnog Flos Olei vodiča, Istra je i u 2018. godini proglašena najkvalitetnijom extra djevičanskom maslinarskom regijom na svijetu, i to treći puta zaredom u pobjedničkom nizu. Blago je reći kako se radi o velikom uspjehu za Istru na kojem se extra djevičansko maslinovo ulje proizvodi već više od dvije tisuće godina.

Flos Olei 2018. nudi uvid u rezultate pomnog degustiranja velikog broja uzoraka, prezentirajući maslinarstvo iz 51 zemlje s pet kontinenata. U ovu popularnu “bibliju” ekstra djevičanskih maslinovih ulja uvršteno je čak 77 ulja s područja Hrvatske od kojih je 75 iz Istre te 2 iz Dalmacije.

Treći put za redom, Istra je proglašena najkvalitetnijom maslinarskom regijom svijeta obzirom na najveći broj uvrštenih maslinara. Iznimno smo ponosni na uspjeh naših maslinara, koji potvrđuju da su istarska ulja poznata i cijenjena na svjetskoj razini. Posebno mi je drago što se u posljednjih dvadesetak godina istarsko maslinarstvo progresivno razvija što svakako pridonosi brendiranju Istre kao vrhunske eno gastronomske destinacije. Upravo zato smo se silno borili i uspjeli zaštiti Istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje oznakom izvornosti.“ istaknuo je župan Istarske županije Valter Flego. Ovakav svjetski uspjeh zasigurno pridonosi brendiranju Istre kao gastronomske destinacije obzirom da je extra djevičansko maslinovo ulje glavni dodatak jelima i osnovni prehrambeni proizvod Mediteranske prehrane.

Istarski maslinari našli su se tako u društvu točno 500 najboljih maslinovih ulja iz cijelog svijeta, što znači da u svjetskoj proizvodnji vrhunskih ekstradjevičanskih maslinovih ulja Istra ima udio od čak 15 posto.

FLOS OLEI 2018

Flos Olei, dvojezični, talijansko-engleski vodič kroz vrhunska svjetska ekstra djevičanska maslinova ulja, ove godine doživio je deveto izdanje (prije toga postojala je publikacija pod nazivom „L’Extravergine“). Izdavači i urednici su diplomirani agronom Marco Oreggia, gastronovinar i profesionalni kušač maslinovih ulja, ujedno osnivač vodiča, jedan od najutjecajnijih opinion lidera po pitanju ekstra djevičanskih maslinovih ulja, te Laura Marinelli, novinarka i kušačica maslinovih ulja. U realizaciji vodiča sudjeluju i talijanski te međunarodni kušači i drugi stručnjaci za maslinova ulja. Stručnjacima i potrošačima Flos Olei je priručnik i vodič kroz upoznavanje maslinarstva s različitih aspekata. Namijenjen je, kako ističu izdavači, ljubiteljima dobre hrane i pića, ali i stručnjacima s području maslinarstva, agronomima, maslinarima, tehnolozima, kao i ugostiteljima.

Prilog: Popis uvrštenih maslinara iz Istre FLOS OLEI 2018

Vijesti: