Izvoz vina porastao 22 posto

Više od šezdeset proizvođača malvazija, dvadesetak proizvođača autohtonih sorti Bregovite Hrvatske i žlahtine, predstavili su novu berbu na osmom En Primeuru koji se održala u zagrebačkom hotelu Esplanade u...

Više od šezdeset proizvođača malvazija, dvadesetak proizvođača autohtonih sorti Bregovite Hrvatske i žlahtine, predstavili su novu berbu na osmom En Primeuru koji se održala u zagrebačkom hotelu Esplanade u suorganizaciji Udruge Vinistra i HGK.

Ugostitelji, sommelieri, vlasnici vinoteka, distributeri, hotelijeri i vinski kritičari na jednoj od najatraktivnijih vinskih manifestacija imali su priliku kušati vina u ranoj fazi. 

Rast ugleda naših vina sada se već može vidjeti i kroz brojke. Izvoz vina u 2018. godiniporastao je za više od 22 posto u prvih 11 mjeseci, u odnosu na prethodnu godinu, u segmentu vina više cjenovne kategorije – pjenušaca i vina u bocama.  Budući da je malvazija jedno od omiljenih vina turista, očekujem da će upravo vina dati svoj doprinos i turističkoj ponudi i identitetu Hrvatske. Često govorimo kako treba brendirati Hrvatsku kao vinsku zemlju, i produljiti turističku sezonu, u čemu upravo Istra može poslužiti kao uzor,” rekao je potpredsjednik za poljoprivredu i turizam HGK Dragan Kovačević na svečanom otvorenju, nadodavši da će HGK i dalje kroz Udruženje vinarstva HGK i pomoću nacionalnoga brenda koji su razvili, Vina Croatia – vina mosaica, raditi na međunarodnoj promociji vina, kako uz vlastita sredstva koristiti tako i sredstava fondova EU i vinske omotnice.

Ovo je bila jedinstvena prigoda da se na jednom mjestu upoznaju s karakteristikama nove berbe, a 2018. je prema procjenama stručnjaka dala vina velikoga potencijala i visoke kvalitete. Ocijenio bih je kao vrlo dobru do odličnu, izdašniju što se količine tiče te meteorološki povoljnu, stoga danas imamo priliku kušati tipične malvazije s izraženom voćnošću i svježinom te punim tijelom“, kazao je Nikola Benvenuti, predsjednik Vinistre, Udruge vinara i vinogradara Istre.

Najveći broj vinara do sada na En Primeuru potvrđuje da ova jedinstvena manifestacija, koju smo prvi puta organizirali još 2012., iz godine u godinu raste. Raduje me što nam svake godine dolazi i sve veći broj ugostitelja, sommeliera, distributera, ali i ljubitelja vina koji uživaju u malvazijama iz svih dijelova Istre,” dodao je Benvenuti. 

En primeur degustacijama, tj. predstavljanjem mladih malvazija želi se profesionalcima u enogastronomiji, prikazati potencijal berbe te im olakšati odluku o kupovini ili rezervaciji mladih vina. Vinari predstavljaju svoja mlada vina, najčešće još nerazbistrena, poput mošta, a smisao je pokušati zaključiti kakvo će vino biti u svojoj zrelosti.

Vijesti: