Izvršni odbor KUH-a održao sastanak sa ministrom turizma

Danas u Njivicama na otoku Krku održan je sastanak ministra turizma i Izvršnog odbora KUH-a. Tema razgovora bilo je aktualno stanje kampinga u Hrvatskoj, zakoni o turističkom i ostalom...

Danas u Njivicama na otoku Krku održan je sastanak ministra turizma i Izvršnog odbora KUH-a.

Tema razgovora bilo je aktualno stanje kampinga u Hrvatskoj, zakoni o turističkom i ostalom građevinskom zemljištu i o pomorskom dobru, povećanju boravišne pristojbe, robinzonskom smještaju te daljnjem razvoju i tijeku turističke godine. „Kamping segment turističkog smještaja bit će prvi sektor u turizmu koji će nadmašiti rezultate turističkog prometa iz predratnog razdoblja hrvatskog turizma, ali uz značajno više prihode nego tada. Sredinom 80-tih godina prošlog stoljeća hrvatski je kamping ostvario 17,5 milijuna noćenja, a ove godine očekujemo da ćemo premašiti tu brojku, odnosno da će ovo biti rekordna godina za hrvatski kamping“, istaknuo je predsjednik Izvršnog odbora Kamping udruženja Hrvatske Tihomir Nikolaš.

Prema Strategiji razvoja hrvatskog turizma do 2020. godine, udio kampova trebao bi ostati na približno istoj razini, uz unapređenje kvalitete i obogaćivanje ponude.  „Kamping udruženje Hrvatske jedno je od ključnih partnera i udruga u turizmu s kojim Ministarstvo turizma već dugi niz godina intenzivno surađuje. Kamping je izuzetno važan smještajni segment za hrvatski turizam ne samo zbog visokog udjela u ukupnom turističkom prometu, već i zbog činjenice što gosti koji posjećuju kampove najvećima dijelom borave u Hrvatskoj više od 10 dana. Zato je iznimno važno nastaviti pozitivnu suradnju u vidu razvojnih strategija i unapređenja kvalitete, ali i u segmentu usuglašavanja zakonskih odredbi“, istaknuo je ministar Cappelli.

Prema podacima iz sustava eVisitor u Hrvatskoj ima ukupno 434 kampa od kojih se najveći broj nalazi u Zadarskoj županiji (159), Istri (63), Splitsko-dalmatinskoj (53) i Primorsko-goranskoj županiji (51). Tijekom 2016. godine u kampovima je ostvareno 2,5 milijuna dolazaka turista koji su ostvarili 17,2 milijuna noćenja što ujedno predstavlja udio od 19 posto u ukupnim noćenjima tijekom 2016. godine. U prvih šest mjeseci 2017. godine u kampovima je ostvareno 800 tisuća dolazaka turista koji su ostvarili 4,3 milijuna noćenja što u odnosu na isto razdoblje prošle godine predstavlja rast od 26 posto u dolascima i 28 posto u noćenjima. Najveći broj noćenja u kampovima u 2017. godini ostvareno je u Istri, a zatim u Primorsko-goranskoj, Zadarskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Također, u Hrvatskoj u prvih šest mjeseci broj gostiju je veći za 23 posto u odnosu na isto razdoblje lani, te je u prvih osam dana srpnja broj gostiju porastao za oko osam posto, a broj noćenja za 15 posto.

Vijesti: