Kip Apoksiomena dobiva svoj dom u Malom Lošinju

Skoro 20 godina nakon što je otkriven u lošinjskom arhipelagu, brončani kip Apoksiomena vraća se u Mali Lošinj, u novouređeni muzej u Palači Kvarner. Muzej je u potpunosti prilagođen...

Skoro 20 godina nakon što je otkriven u lošinjskom arhipelagu, brončani kip Apoksiomena vraća se u Mali Lošinj, u novouređeni muzej u Palači Kvarner. Muzej je u potpunosti prilagođen njegovoj glavnoj i jedinoj zvijezdi – Apoksiomenu, te predstavlja spoj stare antike i modernoga doba u kombinaciji sa specifičnostima podneblja lošinjskog arhipelaga.

Svečano otvaranje Muzeja Apoksiomena na Rivi lošinjskih kapetana u Malom Lošinju, upriličit će se u subotu, 30. travnja s početkom u 20 sati. Uz otvorenje muzeja, tijekom subote i nedjelje, održat će se i antički press trip.

Antički brončani kip atleta, visok 192 cm, pronađen je 1997. godine, a izvađen iz podmorja između otočića Vele Orjule i otoka Lošinja dvije godine kasnije i jedina je za sada pronađena velika bronca na istočnoj obali Jadrana. Kip je datiran u 2.-1. st. prije Krista, a prototip na temelju kojega je izrađen, znatno je stariji, iz sredine 4. st. pr. Kr. Od osam do sada poznatih varijacija prototipa Apoksiomena, lošinjski je kip najcjelovitiji i najsačuvaniji.

Upravo tijekom svog devetogodišnjeg putovanja po svjetskim muzejima Apoksiomen je postao snažan kulturni i turistički brend po kojem su Hrvatska i Lošinj postali prepoznatljivi, a koji će svojim povratkom znatno doprinijeti unaprijeđenju i atraktivnosti cjelokupne ponude destinacije koja je kreirana oko kipa, od gastro priče pa sve do prirodnih proizvoda s autohtonim lošinjskim biljem te će posjetitelji Lošinja imati priliku osjetiti potpun doživljaj antike i uživati u posebno osmišljenim delicijama i tretmanima tog vremena.

Vijesti: