Konferencija o turizmu: Istra jučer, danas Slavonija

Slavonija se turistički budi iz dana u dan sve više i više. Nije pitanje hoće li se turizam u Slavoniji razviti kroz 365 dana i biti pandan morskom, nego...

Slavonija se turistički budi iz dana u dan sve više i više. Nije pitanje hoće li se turizam u Slavoniji razviti kroz 365 dana i biti pandan morskom, nego je samo je pitanje vremena. Hoće li to biti za 5, 10 ili 20 godina, a to zavisi samo o nama samima.

Jedan od preduvjeta je edukacija, okupljanje struke i razmjena ideja i znanja. Upravo je to cilj turističke konferencije: Istra jučer – danas Slavonija, koju organizira Glas Slavonije, a koja će se održati u Osijeku, 19.listopada. 2018 u 11.00 sati u Muzeju Okusa.

Konferencija se održava u sklopu nove odlične priče, Gourmet tjedna –Slavonija, Baranja i Srijem (17. – 28. listopada).

Namjera je organizatora da se na konferenciji prenesu iskustva onih koji su polovicom 90-tih godina radili na razvoju turizma u unutrašnjosti Istre, na ljude u Slavoniji koji se bave proizvodnjom autohtonih proizvoda, iznajmljivanjem apartmana, vlasnicima OPG-a koji se bave i pružanjem turističkih usluga, ljude koji se bave hotelijerstvom, vlasnike restorana, vinarija, proizvođače voćnih rakija…

Konačan cilj bio bi koliko god je to moguće primjeniti “recept” turističkog uspjeha unutrašnjosti Istre na Slavoniju, Baranju i Srijem, kako bi se izbjegao gubitak vremena, lutanja i pogreške ljudi koji se sada u nekom obliku bave djelatnosti bliskoj turizmu ističe Igor Mikulić, novinara i urednika Glasa Slavonije te dodaje: U unutrašnjosti Istre polovicom 90-tih događao se demografski problem – ljudi su iseljavali iz ruralnih sredina i starih gradova zbog potrage za poslom. Vrlo slično događa se u Slavoniji, Baranji i Srijemu, posebice intenzivno proteklih pet godina. Iseljavanje stanovništva u Istri zaustavljeno je na izvrstan način – razvojem turizma u različitim njegovima oblicima – vinskog turizma, ruralnog turizma, gastro, lovnog, cikloturizma…Postupnim rastom ponude, rastao je i broj gostiju… Razvijala se i konkurentnost turističke ponude. Stare, napuštene obiteljske kuće ljudi su uređivali i pretvarali ih u kuće za odmor. Istodobno je rastao i broj proizvođača različitih proizvoda, poput sireva, maslinovog ulja, različitih delikatesa, proizvoda i jela od tartufa, a posebice vinara… Proizvođači su svoje proizvode mogli prodavati na kućnom pragu, odnosno u kušaonicama gostima koji su im dolazili. Nastajao je zatvoreni krug u kojem su svi bili zadovoljni – proizvođači, ugostitelji, hotelijeri, iznajmljivači i svakako gosti. Danas je unutrašnjost Istre ekonomski razvijeno područje u kojem se dobro živi. “ istiće Mikulić.

Sudionici konferencije Istra jučer – danas Slavonija pričati će o svojim iskustvima, problemima na koje su nailazili, načinima na koje su te probleme rješavali u stvaranju ove pozitivne priče. “Turizam u Istri, a tako i Slavoniji, Baranji i Srijemu nije cilj, nego odličan put dolaska do cilja – prosperiteta čitavog područja “ zaključuje Mikulić.

Konferencija i Gourmet tjedan događa se uoči Dana hrvatskog turizma na Hvaru, na kojem će biti promovirana Slavonija, kao domaćin DHT-a 2019. godine.

Gourmet tjedan Slavonija, Baranja i Srijem

Gourmet tjedan Slavonija, Baranja i Srijem sasvim je novi projekt kojim bi se promovirala gastronomska ponuda ovog područja koja je upravo jedan od najvažnijih aduta turističke ponude. U manifestaciju bi se uključili brojni restorani, a Gourmet tjednom promovirat će se upravo na istoku Hrvatske izuzetno kratak put namirnica od polja do stola i tu svakako i osječka tržnica. Promovirat će se stara i lokalna jela, restorani i njihova ponuda a svakako i ljudi odgovorni za stvaranje tih jela.

 

 

GOURMET SLAVONIJA, BARANJA I SRIJEM Program

GOURMET SLAVONIJA, BARANJA I SRIJEM

1. Michelin&Gourmet Slavonija – cooking show i druge radionice za ugostitelje – gastro i eno radionice za ugostitelje s područja Slavonije, Baranje i Srijema te ostale zainteresirane; teme interpretacija tradicije, tapas na slavonski način, sezona na meniju, estetika hrane, slatka Slavonija; vina Slavonije i Podunavja; kulinarsko finale Francuska-Hrvatska: francuski Michelin chef Lionel Levy, chef Hotela Osijek i Hrvatske nogometne reprezentacije Tomica Đukić (Rusija 2018.); partner Udruga kuhara Osječko-baranjske županije – Ivan Đukić, Andrej Kristek; vino – Mihael Tomić, Taste of Croatia / EU projekt Gourmet Hrvatska

Vrijeme i mjesto održavanja: 17.10. srijeda / 10.00h – 15.00h / Muzej okusa, Osijek

2. Cooking show na osječkoj tržnici u suradnji s Tržnicom Osijek: Udruga kuhara Osječko-baranjske županije priprema svježi ručak za građane uz promociju filozofije “od polja do stola”, kratkih lanaca opskrbe i povezanosti s turizmom / EU projekt CAMARG (JU Županijska razvojna agencija Osječko-baranjske županije)

Vrijeme i mjesto održavanja: 18.10. četvrtak / 10.00h – 12.30h / Tržnica Osijek 3) Vinska manifestacija “Večer vina i umjetnosti” (https://www.facebook.com/Vino.Umjetnost/)

Vrijeme i mjesto održavanja: 20.10. subota / 18.00h – 00.00h / Kazamat, Osijek 4)

Gourmet tjedan Slavonija, Baranja i Srijem po principu tjedna restorana, ponuda menija s potpisom po nižoj i višoj cijeni menija (75,00kn/120,00 kn) s vinima Slavonije i Podunavlja kao dvjema službenim vinskim regijama, 19.-28.10.2018.

Vrijeme i mjesto održavanja: 19.10. – 28.10.2018. / restorani s područja Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije: Restoran vinarija Josić, Zimska luka/Hotel Osijek, Restoran Waldinger, Krčma kod Ruže, Hotel Đakovo, Restoran Sokak, Kuća Dida Tunje i drugi.

Vijesti: