Kuća vještice Mare – nova odlična turistička priča i doživljaj u Svetvinčenatu

U Svetvinčenatu je otvorena nova turistička atrakcija, doživljaj i priča – Centar za posjetitelje “Kuća vještice Mare” Adaptacijom i opremanjem prostorije bivšeg matičnog ureda u vlasništvu Općine nastao je...

U Svetvinčenatu je otvorena nova turistička atrakcija, doživljaj i priča – Centar za posjetitelje “Kuća vještice Mare”

Adaptacijom i opremanjem prostorije bivšeg matičnog ureda u vlasništvu Općine nastao je Centar za posjetitelje posvećen raznolikoj materijalnoj i nematerijalnoj kulturnoj baštini Općine Svetvinčenat, koja interpretirana suvremenim tehnologijama 3D mappingom, virtualnom i proširenom stvarnošću, koje čine dio novog i inovativnog koncepta turističke ponude destinacije.

Legenda tj. priča ide ovako nekako… Mare Radolovich, danas poznata kao Vještica Mare, bila je lokalna travarka i ljekarica. Godine 1632. njeni susjedi i sugrađani optužili su nesretnicu za pakt s vragom i osudili ju na smrt. Nije pomogla ni činjenica da je svoje krvnike Mare još do jučer liječila od bolesti i pomagala im u riješavanju njihovih problema. Kao što je bio običaj u to vrijeme, vještica je pogubljena na lomači u dvorištu lokalnog Kaštela. Pravo pitanje koje treba postaviti je sljedeće: Je li Mare zaista skončala te noći, ili je ipak preživjela? A za odgovor ipak morate posjetiti Svetvinčenat tj. novi Centar za posjetitelje “Kuća vještice Mare”.

Centar za posjetitelje, namijenjen je domaćim i inozemnim posjetiteljima, a smješten je na sjevernom ulazu u Svetvinčenat, u neposrednoj blizini glavnih parkirališta, te predstavlja lako pristupačnu točku pri dolasku i prvom susretu sa Svetvinčentom. Na samom ulazu u Centar nalazi se info tabla s povijesnim informacijama o Mari Radolović koja je u 17. stoljeću bila žrtva tortura nad “vješticama”, a kasnije nadahnuće za brojne legende, kao i za Kuću vještice Mare.„Ono po čemu je Svetvinčenat originalniji i drugačiji od ostalih središta u Istri je što može putovati kroz vrijeme, te predočiti posjetiteljima kako je ono nekada izgledalo u srednjem vijeku“ističe načelnik Općine Dalibor Macan.

Foto: Istarska županija

U Centru za posjetitelje kroz 3D mapping dobrodošlicu posjetiteljima iskazat će upravo vještica Mare, koja će turiste vratiti u daleku prošlost. Nakon toga slijedi virtualno streličarstvo, koje će testirati Vaše viteške vještine, ali i pružiti povijesne informacije o davno održanoj alci, po kojoj je nastala legenda o nepoznatom konjaniku. Naočale za proširenu stvarnost vodit će Vas Svetvinčentom, u potrazi za izgubljenom opremom nepoznatog konjanika, tijekom koje ćete se susretati sa srednjovjekovnim likovima, ali i biti u mogućnosti zaviriti u portale u prošlost. „Time središnju Istru činite dodatno atraktivnom i konkurentnom jer suvremeni gost traži upravo nove, autentične i izvorne doživljaje. Kad imamo dojam da je sve već viđeno, dodanu vrijednost destinaciji pružaju upravo nesvakidašnji projekti poput ovoga. Uvjeren sam kako će i ovaj Centar za posjetitelje doprinijeti većoj prepoznatljivosti Općine Svetvinčenat i obogaćivanju njegove turističke ponude“ istaknuo je istarski župan, Valter Flego

Kako ističu iz Istarske županije, projekt sufinancira Ministarstvo turizma, Programom razvoja javne turističke infrastrukture u 2016. godini, u iznosu od 216 tisuća kuna, dok je  Općina Svetvinčenat, u prethodnih godinu dana, uložila je 516.406,66 kn, od čega u multimediju 393.250,00 kn.

Inače, vještica Mare je jedna od dvanaest redoviti priča, legendi i mitova koji se izvodi kroz living history program Istra Inspirit-a, višestruko nagrađivanog projeka doživljajnog turizma koji obogaćuje kulturno-turističku ponudu poluotoka oživljavanjem povijesnih događaja na autentičnim lokacijama, kroz uprizorene istarske legende i mitove. Uz living history program i Centar za posjetitelje sada je priča o Vještici Mare potpuna – storytelling u pravom smislu.

Odlična nova turistička priča i doživljaj. Pričajmo priče, naše autentične priče.

Vijesti: