Kulturni sadržaji kao cjelogodišnji motivi turističke ponude

Brojne promjene koje se događaju u suvremenom društvu bilo da su ekonomske, tehnološke, klimatske, političke ili neke druge naravi, na različite načine utječu na relativno osjetljivo turističko tržište. Potražnja...

Brojne promjene koje se događaju u suvremenom društvu bilo da su ekonomske, tehnološke, klimatske, političke ili neke druge naravi, na različite načine utječu na relativno osjetljivo turističko tržište. Potražnja se mijenja u smislu zahtjevnosti i putovi do zadovoljnog turista danas su potpuno drugačiji nego možda samo prije desetak godina.To je uvelike uvjetovano promjenama u sustavu vrijednosti pa se tako više cijeni zdravo, ugodno, novo, drugačije, jednostavno, prirodno, kulturno, urbano i što je više moguće prilagođeno specifičnim željama potencijalnih tržišnih segmenata.

Kupci sadržaja žele naučiti, spoznati, zapamtiti nešto što će im produbiti znanja, obogatiti ih, oplemeniti i pridonijeti kvaliteti njihovog života. Može se pretpostaviti da će se u budućnosti koja nosi sve užurbaniju svakodnevicu, gradovi te ostale sredine nastojati stvoriti svoje identitetske sustave turističke ponude koja će ljudima nuditi “bijeg“ od užurbanosti, odmor, atraktivnu ponudu sadržaja razonode…

Najljepša odlika neke turističke ponude koja ima najveći potencijal za uzrok svih posljedičnih promjena na kulturnu ponudu, ekonomsku dobit i gospodarstvo u cjelini su manifestacije. U narednih par redaka vam donosimo prekrasnu sinergiju koja se događa u Splitu. Split koji je zrcalo kulturne ponude naše Dalmacije u ljetnoj sezoni, u svojoj predsezoni nudi jednako vrijedne sadržaje koji se temelje na drugačijim vrijednostima, vrijednostima koje promiču modernu kulturu i još ljepše, kroz akademsku zajednicu koja se nastoji međunarodno povezati i surađivati.

Upravo zbog toga do 19. svibnja obavezno posjetite Split i umjetnički festival Split Art Convention“. Festival je zamišljen kao međunarodna platforma za izlaganje i predstavljanje suvremenih studentskih radova, te njihovo povezivanje kroz suradnju i druženje. Dugoročni cilj je postavljanje festivala na međunarodnu razinu, pružanje studentima priliku za vlastito predstavljanje i postavljanje grada Split kao idealne platformu za daljnje razvijanje suvremene umjetnosti. Osim izlaganja gotovih studentskih radova cilj je i edukacijski.

Ivana Kovač, studentica klasične kompozicije na Rotterdam Conservatory of Music će u srijedu (17. svibnja) u 16:00 sati u Multimedijalnoj dvorani Sveučilišne knjižnice u Splitu (Ulica Ruđera Boškovića 31) održati predavanje „Samostalni umjetnici i održivost poduzetništva u umjetnostima”. Studenti Filozofskog fakulteta u Splitu će držati radionice; „Mediji i umjetnost i njihov utjecaj na stavove o umjetnosti kod djece” kroz četvrtak u 10:00 sati (17. svibnja) i radionicu „Kako potaknuti dijete da stvara?“ također u 10:00 sati (18. svibnja). Obje radionice će biti na Peristilu na adresi Poljana kraljice Jelene 1.

Svi zainteresirani će imati priliku, uz stručno vođenje studenata Filozofskog fakulteta u Splitu, razgledati jezgru grada Splita u 19:00 sati. Ruta će započeti pokraj makete grada Splita na rivi, a završit će u Loggiji (Zlatna vrata) gdje će u 20:00 sati započeti druga izložba splitskih i zagrebačkih studenata.

Za ljubitelje suvremene glazbe, 17. 05. 2018. u 20:00 sati u Beton kinu (MKC) održat će se koncert elektroničke glazbe, a 18. 05. 2018. u 20:00 sati u Gotičkoj dvorani Muzeja grada koncert skladbi mladih studentskih skladatelja iz cijele Europe. Brojni umjetnici (Kažimir Hraste, Ivan Božičević, Mišo Komenda, Karlo Kazinoti…) će sa zadovoljstvom pričati u sklopu Artist talk-ova koje će voditi studenti Filozofskog fakulteta u Splitu, dok će pjesnici s Filozofskog fakulteta u četvrtak (17. svibnja) u 18:00 sati u kafiću Tinel (u sklopu studentskog doma Franjo Tuđman) predstaviti svoju poeziju koju će čitati glumci s Umjetničke akademije u Splitu.

Zatvaranje festivala će biti obilježeno nastupom Ansambla za suvremenu glazbu S/UMAS koji će u subotu (19. svibnja) u 20:00 sati svirati u Dioklecijanovim Podrumima. Za druženje nakon Prvog međunarodnog festivala Split Art Convention će biti zadužen bend RØLØ koji će od 21:00 svirati u klubu Cirkus Split – Monty Python.

Split je još jednom pokazao kako radi kreiranju turističkih sadržaja inspiriranim kulturom, jer upravo grad postaje osnovni prostor kulture budućnosti, onda je moguće pretpostaviti da će identiteti gradova zacijelo u budućnosti postajati kulturni fenomen, pa samim time i sve veća ponuda atraktivnosti na tržištu posebno stoga što je kultura u velikoj mjeri prepoznata kao vitalni razvojni segment turizma kroz domenu “kulturnog turizma“ koji uz tradicionalni fokus valorizacije kulturno-povijesnog naslijeđa aktivira i novu kulturnu te kreativnu proizvodnju kao dio turističke ponude.

To je razina funkcioniranja zajednica u kojoj upravo identitetska pitanja postaju kritična točka novog shvaćanja i prakticiranja zajedništva. Kultura danas u suvremenome turizmu nema samo perceptivnu ulogu, nego je ona ujedno važan sadržaj boravka u kojemu su turisti aktivni sudionici. Štoviše, kultura postaje ne samo jedan od važnijih sadržaja boravka, nego često i glavni motiv za putovanje u određene destinacije.

 

Vijesti: