Maistra do 2020. ulože 2 milijarde kuna u razvoj turističkog poslovanja

Adris grupa u 2016. godini ostvarila je ukupni prihod u iznosu od 5,55 milijardi kuna, dok je poslovni prihod iznosio 5,11 milijardi kuna. Prihod od prodaje robe i usluga...
Adris grupa u 2016. godini ostvarila je ukupni prihod u iznosu od 5,55 milijardi kuna, dok je poslovni prihod iznosio 5,11 milijardi kuna. Prihod od prodaje robe i usluga iznosio je 3,97 milijardi kuna. Na domaćem tržištu ostvareno je 2,81 milijardi kuna, a na inozemnim tržištima 1,16milijardi kuna. Neto dobit iznosi 501 milijun kuna, što je u usporedbi s prošlogodišnjim razdobljem povećanje od 27 posto. Ako se isključe jednokratni učinci izvanredne neto dobiti ostvarene transakcijom duhanskog dijela poslovanja, neto dobit nakon manjinskih interesa iznosi 446 milijuna kuna, što je za 19 posto više od prošlogodišnje dobiti.

Maistra nastavlja investicijski ciklus uz rast svih ključnih pokazatelja poslovanja

Maistra je i u 2016. godini nastavila s rastom svih ključnih pokazatelja poslovanja, a nastavljen je i proces investiranja u najviše segmente hotelske ponude. U 2016. godini uloženo je gotovo 500 milijuna kuna. Najveća investicija, vrijedna više od 300 milijuna kuna, obiteljski je hotel Amarin. Riječ je o inovativnom hotelskom proizvodu i najvećoj investiciji u istarskom turizmu u 2016. godini. Također, u tijeku je izgradnja novog hotela Park, ključnog proizvoda u procesu zaokruživanja vrhunske hotelske ponude u Rovinju. Osim ulaganja u podizanje kvalitete vlastitih sadržaja, Maistra je usmjerena i na povećanje prepoznatljivosti i ponude cijele destinacije. Tako je, primjerice, u svibnju 2016. godine Maistra bila organizator atraktivnog sportskog događaja, prestižnog turnira Beach Polo Cup.

Maistra je u 2016. godini ostvarila 3,13 milijuna noćenja, što u usporedbi s prošlom godinom predstavlja rast od tri posto. I ove je godine najveći porast noćenja zabilježen u luksuznom hotelskom segmentu, prosječno jedanaest posto. U promatranom izvještajnom razdoblju na razini tvrtke zabilježen je i rast cijena noćenja od šest posto. Ulaganje u destinaciju, investicije u vrhunske proizvode kao i daljnji rast udjela izravnih kanala prodaje pozitivno su utjecali na prihodovnu stranu. Maistra je u 2016. godini ostvarila poslovni prihod od 950 milijuna kuna, što je za deset posto više od prošlogodišnjeg prihoda. Ostvarena je operativna dobit iz poslovanja od 221 milijun kuna ili devet posto više od ostvarenja u 2015. godini. Neto dobit iznosi 131 milijun kuna, što predstavlja rast od 28 posto. “Ostvareni rezultati najbolja su potvrda da je Adris uspješno dovršio transformaciju tvrtke. Stvorili smo rastuće i dugoročno održive poslove te sačuvali respektabilan investicijski potencijal” ističe predsjednika Uprave Adris grupe, mr. sc. Ante Vlahovića

Hotel Hilton u Dubrovniku, čija je akvizicija obavljena 2014. godine, zabilježio je rast svih ključnih pokazatelja. Noćenja su u 2016. godini porasla četiri posto, cijene jedan, a prihodi od smještaja pet posto. Ostvarena je operativna dobit od 16 milijuna kuna, što predstavlja rast od 22 posto. Neto dobit iznosi 12milijuna kuna ili 53 posto više od dobiti ostvarene u 2015. godini.

Do 2020. godine Maistra će uložiti dodatnih dvije milijarde kuna, čime će 95 posto hotelskih kapaciteta biti na najvišoj razini ponude. Trenutna zaduženost na razini odnosa duga i EBITDA od 2,8 omogućava Maistri samostalno financiranje spomenutog investicijskog ciklusa.

Vijesti: