Marija Šćulac Domac, HGK: Današnji gost u hotelu traži iskustvo smještaja dodane vrijednosti uz smanjen ekološki otisak

Foto: Marija Šćulac Domac

Najnoviji trendovi „zelenog turizma“ u hotelijerstvu, načini kako on doprinosi privlačenju i zadržavanju turista te uloge i koristi mjera energetske učinkovitosti i ekoloških certifikata bili su tema jučerašnje konferencije „Zeleni hoteli – novi standardi sigurnosti, komfora i zdravlja“, koja je održana u HGK , a kojoj su nazočili predstavnici hotela, projektanata, investitora te predstavnici stručnih udruga.

U uvodnom dijelu organizatori su predstavili rješenja za obnovu, napominjući važnost dubinske energetske obnove i kratke rokove povrata uloženog. Predstavljen je i aktualni Poziv za financiranje mjera energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije Ministarstva zaštite okoliša i energetike, kao i dostupni načini certificiranja „zelenih hotela“.

Jedan od važnih instrumenata zaštite okoliša kojim se jasno komunicira takvo poštivanje visokih standarda zaštite okoliša je i oznaka EU Ecolabel. Takvih hotela i kampova u Europi je trenutno 681, no u Hrvatskoj još ne postoji smještajni kapacitet s tom oznakom.

S jedne strane, ovakvi trendovi posljedica su stanja okoliša i resursa na globalnoj razini i porasta svijesti tvrtki da istinski budu dio lokalne zajednice u kojoj posluju. S druge strane, posebice u slučaju turizma, radi se o svijesti o novoj vrsti potrošača. Današnji gost u hotelu ima veće zahtjeve i drugačije prioritete. Za svoj novac traži iskustvo smještaja dodane vrijednosti uz smanjen ekološki otisak,“ izjavila je direktorica Sektora za energetiku i zaštitu okoliša HGK Marija Šćulac Domac.

Održivi turizam u praksi predstavlja ostvarivanje profita uz zaštitu naslijeđa i brigu o općoj dobrobiti, posebice u kontekstu lokalne zajednice. To znači i da ekološka odgovornost ponuđača usluga doprinosi poželjnosti destinacije u očima turista. Nažalost, u Hrvatskoj zaostajemo za tim trendovima, koji su u drugim zemljama već neko vrijeme prisutni,“ napomenuo je Hrvoje Carić s Instituta za turizam, na početku drugog dijela programa konferencije predstavljajući izazove održivog (zelenog) turizma, dodajući da u pogledu sustava garancije kvalitete održivosti jači kredibilitet na tržištu imaju sustavi i certifikati s neovisnom provjerom.

Ovom konferencijom ukazali smo na važnost razvijanja svijesti o očuvanju okoline i razvoju zelenog turizma okrenutog ljudima i prirodi. Energetska učinkovitost u pozadini tih smjernica ubrzava dostizanje zelenih ciljeva jer primjenom mjera energetske učinkovitosti, potpomognutih EU subvencijama, djeluje se na hotelski turizam dvojako: smanjujemo potrošnju energenata, ali i značajnije povećavamo profitabilnost hotela u predsezoni i posezoni kad nam je to najpotrebnije zbog slabije popunjenosti hotela. Navedenim  mjerama povećavamo sigurnost, zdravlje i komfor gosta u hotelu.,“ istaknuo je Kemal Lojo iz tvrtke Danfoss d. o. o.

Važno je istaknuti da je zelena gradnja puno širi pojam od energetske učinkovitosti – uključuje i uporabu održivih materijala te svijest o utjecaju infrastrukturu na zdravlje ljudi. Sve to se mora uzeti u obzir jednako i tijekom izgradnje, održavanja ili obnove objekta“, rekao je Dean Smolar iz Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju.

Povezana vijest: OKO 50 HOTELA U PROJEKTU “ZELENIH” HOTELA – SUSTAINABLE HOTEL & SPA BY UPUHH

Vijesti: