Marijana Biondić, TZG Crikvenice: Cilj nam je turističku sezonu pretvoriti u turističku godinu 

Godina za nama ostaje zapamćena po turističim rekordima u svim destinacijama, a tako i na Rivijeri Crikvenici, koja osim rekordnih statističkih rezultata, dobila i razna kako domaća tako i ...

Godina za nama ostaje zapamćena po turističim rekordima u svim destinacijama, a tako i na Rivijeri Crikvenici, koja osim rekordnih statističkih rezultata, dobila i razna kako domaća tako i  međunarodna priznanja i nagrade.

Naime, tijekom čitave je 2017. uspješno nastavljen dugogodišnji trend porasta broja noćenja. Tako je broj od milijun noćenja zabilježen 1. kolovoza, tjedan dana ranije u odnosu na 2016., dok je 1,5 milijunto noćenje ostvareno već u drugome dijelu kolovoza. Konkretne brojke za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2017. kazuju da je na crikveničkoj rivijeri ostvareno ukupno 1.881.933 noćenja, što je čak 213.721 noćenje više, odnosno povećanje od 12,81 % u odnosu na isto razdoblje u 2016. Strani su gosti u navedenome razdoblju ostvarili ukupno 1.620.290 noćenja (13,69 % više nego u 2016.), a domaći 261.643 noćenja (7,65 % više). U svim je mjestima rivijere zabilježen porast u noćenjima, i to: u Crikvenici 13,35 % više, Dramlju 11,59 %, Jadranovu 14,80 % te u Selcu 12,14 % više noćenja nego u 2016.

Porast u broju noćenja je u 2017. zabilježen i u svim vrstama smještaja na Rivijeri Crikvenici, i to u hotelima 13,55 % više, privatnom smještaju 15,29 % više, kampovima 5,19 % više te u ostalim vrstama smještaja 8,54 % više noćenja u odnosu na 2016. “Rekordna nas statistička godina silno veseli, ali i, kako sam već više puta napomenula, obvezuje na daljnji zajednički rad i zalaganje svih u destinaciji, kako bi postala još prepoznatljivija na domaćem, ali i globalnom tržištu. Vjerujem da će zahvaljujući novim investicijskim ciklusima (posebice u hotelijerstvu), konstantnom trudu naših turističkih djelatnika, intenzivnom radu na objedinjavanju ponude, poboljšanju kvalitete postojećih te osmišljavanju novih sadržaja, Rivijera Crikvenica postati još privlačnija i privući još veći broj posjetitelja” istaknula je Marijana Biondić, direktorica Turističke zajednice Grada Crikvenice.

Broj jedan na godišnjemu popisu top 10 zemalja i dalje tradicionalno zauzimaju Nijemci, koji su ostvarili 500.569 noćenja (13,51 % više nego u 2016.). Slijede Hrvati s 261.643 noćenja (7,65 % više noćenja), Austrijanci sa 163.394 (porast od čak 29,17 %), Slovenci sa 156.148 (0,30 % više), Mađari sa 144.977 (18,44 % više), Slovaci 120.043 (18,12 % više), Poljaci 120.009 (19,91 % više), Česi sa 108.105 (7,98 % više noćenja), Talijani 47.161 (3,78 % više). Na 10. je mjestu Bosna i Hercegovina s 30.240 noćenja, ujedno i jedina zemlja među top 10 koja bilježi neznatan pad od 0,81 % u odnosu na 2016.

Godina pred nama, naravno, donosi i nove izazove, pripreme za novu sezonu su u tijeku, a nadamo se još boljim rezultatima, i to ne samo statističkim, nego i u kontekstu gospodarstva. Vjerujem da će naši ovogodišnji gosti, kao i brojne generacije prije njih, među ostalim uživati i u ugodnoj i iznimno zdravoj klimi i prirodnim blagodatima koje već stoljećima pruža najbolja prošlogodišnja destinacija zdravlja u Hrvatskoj, tradicionalnoj gastronomiji te raznovrsnim sportsko-rekreativnim, zabavnim i ostalim sadržajima” ističe Biondić.

CRIKVENICA PROGLEŠENA NAJUSPJEŠNIJOM DESTINACIJOM TURIZMA ZDRAVLJA

Na Danima hrvatskoga turizma, koji su se održali 25. i 26. listopada u Malom Lošinju, Crikvenica je proglašena najuspješnijom destinacijom turizma zdravlja u Hrvatskoj. Inače, zdravstveni turizam u Crikvenici počeo se razvijati koncem 19. stoljeća, među prvima u Hrvatskoj, a vrijednu stoljetnu tradiciju i danas njeguju respektabilne zdravstvene ustanove (Thalassotherapia Crikvenica, poliklinike Terme Selce, Katunar i Oxy, ordinacije dentalne medicine). Inače, na osnovi novoga Zakona o zdravstvu daleke 1906. godine osnovalo se Lječilišno povjerenstvo, a Crikvenica je službeno proglašena Klimatskim lječilištem i morskim kupalištem.

Osim toga, TZG Crikvenice posljednjih nekoliko godina osmišljava i provodi brojne marketinške aktivnosti vezane uz daljnji razvoj zdravstvenog turizma (međunarodna konferencija CIHT – Crikvenica International Health Tourism Conference, promotivni materijali – brošura i film o zdravstvenom turizmu itd.) ““S pravom možemo biti ponosni što je naša rivijera proglašena najboljom destinacijom zdravlja, što je rezultat konstantnog truda, zalaganja i rada brojnih institucija i tvrtki, posebno onih čije je djelovanje vezano uz zdravstvo i turizam. Dokaz je to i da uspješna  koordinacija u turističkoj destinaciji znatno utječe na razvoj kvalitetnije ponude i proizvoda, a samim time i na jačanje imidža i prepoznatljivosti na globalnom tržištu. Naravno, to u konačnici doprinosi poboljšanju uvjeta boravka gostiju i povećanju njihovog zadovoljstva” govori Biondić.

Također, Crikevnica je prema analizi performansi hrvatskog hotelijerskog sektora 2001.-2016. godine od strane Horwath HTL-a napravila najveći skok na nacionalnom nivou, a sljedeće godine je TZG Crikvenice i UHPA-ina domaća destinacija 2017./2018. godine što je odlična prilika direktno prezetirati sve svoje prednsoti večini putničkih agencija u Hrvatskoj, tako da će sljedeća godina svakako biti pozitivno izazovna za Crikvenicu i puna novih prilika.

Sljedećih godina ćemo se dodatno posvetiti promoviranju i širenju ponuda zdravstvenog turizma jer time možemo popuniti pred i posezonu. Cilj nam je turističku sezonu pretvoriti u turističku godinu jer upravo zdravstveni turizam ne poznaje sezonu. Inače, kroz povijest je u Crikvenici prvo bio zdravstveni turizam, a tek onda se razvio turizam. Ono što me jako veseli je kako cijela destinacija raste i podiže kvalitetu, tako razne Općine kroz ulaganja u infrastrukturu, od ulica, trgova i drugih sadržaja, dobivaju novi izgled. Također, prema najavama napokon će se u funkciju turizma staviti i neki stari hotelski objekti koji su do sada bili u funkciji, a svakako veseli turistički preporod Jadran d.d. S druge strane imamo puno smještaja u obiteljskom smještaju koji iz godine u godinu podižu kvalitetu i uslugu, tako da se puno ulaže u postojeće kapacitete, uređenje i u konačnici kvalitetu cijele turističke destinacije” zaključuje Biondić.

Povezane vijesti:

CRIKVENICA PROGLEŠENA NAJUSPJEŠNIJOM DESTINACIJOM TURIZMA ZDRAVLJA

CRIKVENICA UHPA-INA DOMAĆA DESTINACIJA 2018. GODINE

PROMOTIVNI FILM CRIKVENICE “DISCOVER, ENJOY, REPEAT” – VIDEO S PRIČOM

 

Vijesti: