Medvednica napokon dobiva Centar za posjetitelje Medvedgrad

Predstavljen projekt kojim će se 30 milijuna kuna uložiti u postojeće i nove sadržaje na Medvednici. Park prirode Medvednica u sklopu projekta „Poboljšanje posjetiteljskog kapaciteta u svrhu održivog upravljanja...

Predstavljen projekt kojim će se 30 milijuna kuna uložiti u postojeće i nove sadržaje na Medvednici. Park prirode Medvednica u sklopu projekta „Poboljšanje posjetiteljskog kapaciteta u svrhu održivog upravljanja Parkom prirode Medvednica“ napokon će urediti dugo priželjkivani „Centar za posjetitelje Medvedgrad“. 

Ideja o uređenju Centra za posjetitelje na Medvedgradu postoji otkada je Javna ustanova „Park prirode Medvednica“ sredinom 2010. godine preuzela Medvedgrad na upravljanje. Do sedamdesetih godina prošlog stoljeća Medvedgrad je bio prepušten propadanju, kada počinju arheološka istraživanja lokaliteta. Tijekom devedesetih godina Medvedgrad je obnovljen te je dobio današnji izgled. Ipak, tek povlačenjem sredstava iz EU, ostvarena je mogućnost da se napokon u okviru Medvedgrada uredi Centar za posjetitelje. 

Projekt obuhvaća uspostavu posjetiteljskog centra na prostoru srednjovjekovnog grada Medvedgrada i nadogradnju održive posjetiteljske ponude Parka. 

Centar će sadržavati informacijski centar sa suvenirnicom i sanitarnim čvorom – prihvat i informiranje o Parr, suvremeno opremljenu multifunkcionalnu dvoranu – za održavanje stručnih skupova, prezentacija i edukativnih radionica, središnji trg na otvorenom – za održavanje raznih manifestacija,ugostiteljski objekt i multimedijalne izložbe – interpretacija tajanstvenih priča o planini i čovjeku i prirodi koja ga okružuje

Foto: PP Medvednica

Glavni sadržaji Centra za posjetitelje Medvedgrad bit će smješteni na tri lokacije u Medvedgradu. Tako će primjerice u Južnoj kuli biti realiziran stalni postav izložbe: „U kraljevstvu drevnih šuma”, a na kruništu Južne kule biti će Vidikovac.  U prostoru Velikog Palasa biti će stalni postav izložbe „Začarana povijest”, ali i multifunkcionalna dovrana te ugostiteljski prostor.

Osim uređenja Centra za posjetitelje, projekt predviđa i uređenje biciklističkih ruta, signalizacije unutar granica Parka te obogaćivanje edukativne i interpretativne ponude putem osmišljavanja niza programa.

Projekt „Poboljšanje posjetiteljskog kapaciteta u svrhu održivog upravljanja Parkom prirode Medvednica“ ugovoren je u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija. Ukupna vrijednost projekta je 37.726.252,75 kuna, od čega je 29.695.351,77 kuna ukupni prihvatljiv trošak. Projekt sufinanciraju Europska unija s 24.223.502,00 kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 2.921.296,22 kuna.

Vijesti: