Ministar Butković: Na jesen se očekuje početak gradnje Pelješkog mosta

Po završetku 21. sjednice Vlade Republike Hrvatske konferenciju za medije održali su ministar mora prometa i infrastrukture Oleg Butković te ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Lovro Kuščević. Nakon što...

Po završetku 21. sjednice Vlade Republike Hrvatske konferenciju za medije održali su ministar mora prometa i infrastrukture Oleg Butković te ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Lovro Kuščević.

Nakon što je Vlada RH donijela odluku o financiranju projekta “Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom“, koji uključuje i izgradnju Pelješkog mosta, ministar Butković pojasnio je pojedinosti vezane uz projekt. Riječ je o projektu koji uključuje tri faze, a jedna od tih faza jest i izgradnja Pelješkog mosta, jednog od najvažnijih infrastrukturnih projekata u RH istaknuo je ministar, i dodao “Sada smo došli u ozbiljnu fazu da u ovoj godini počnemo izgradnju tog velikog infrastrukturnog projekta, stoga je Vlada donijela odluku o financiranju Pelješkog mosta“. Ukupna vrijednost sve tri faze je 420.334.596,00 Eura i ta će sredstva, odlukom Vlade, osigurati Ministarstvo kroz 5 proračunskih godina. Spomenute faze su: izgradnja mosta, izgradnja pristupnih cesta te treća faza obilaznice Stona.

U ovom trenutku za Pelješki most su u tijeku dva procesa; prvi proces – natječaj za odabir izvođača radova, (dva stupnja natječaja: prvi stupanj; pravne, financijske i tehnološke sposobnosti ponuditelja, drugi stupanj; određivanje cijene Pelješkog mosta.) te drugi proces, koji se odvija podrazumijeva prijavu tzv. velikog projekta prema EK. Podsjećamo da je krajem prosinca prošle godine Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture primilo potvrdu JASPERS-a, da je projekt dobro pripremljen te da je prijava u redu.

Na jesen očekuje se početak gradnje Pelješkog mosta

Vezano uz početak radova, ministar Butković najavio je kako u jesen očekuju početak gradnje Pelješkog mosta, nakon odabira izvođača radova i naglasio da su natječaji u dva stupnja. “Sad smo na kraju prvog, ukoliko neće biti žalbe, do lipnja ćemo imati izvođača radova za Pelješki most“, kazao je.

 

U ukupna vrijednost radova procjenjuje se na više od 420 milijuna Eura, a iz ministarstva očekuju kako će oko 360 milijuna Eura biti bespovratnih sredstava. “Ta odluka je na Europskoj komisiji. Ako tako ne bude, Republika Hrvatska će sudjelovati u razlici koja bude nedostajala“, rekao je Butković te je otklonio povezanost izgradnje mosta s izborima, i dodao da je  Pelješki most prioritet ove Vlade, da su na njemu su radile i prethodne Vlade te da o njegovoj izgradnji postoji konsenzus svih političkih stranaka.

butkovic

Foto: Vlada.hr

Što se tiče dosadašnjih radova, svi ugovori s prijašnjim izvođačima su raskinuti kao i ugovor o nadzoru. Ono što je trebalo još raščistiti ove godine jest pitanje neškodljivog prolaska, pravo koje ima susjedna Bosna i Hercegovina. O tome se razgovaralo na sastanku koji je ministar Butković održao u lipnju prošle godine s ministrom prometa iz Bosne i Hercegovine. Dostavio mu je dokumentaciju iz koje je vidljivo da je još 2007. formirana zajednička komisija te da su sve tehničke karakteristike koje je trebalo zadovoljiti prema BiH implementirane u ovaj projekt. „Više nema nikakvih nedoumica i projekt može ići dalje“, rekao je. Ministar je naglasio da bi cijeli projekt, koji se sastoji od  tri faze, trebao biti gotov do 2021., a ako neće biti žalbi početak izgradnje mosta trebao bi biti u jesen 2017.

 

Na novinarski upit o slučaju u kojem investitori žele uložiti u pomorsko dobro ili u lučku infrastrukturu i  ne mogu dobiti novac od banaka jer se ne mogu upisati kao vlasnici, ministar Kuščević odgovorio je da je stav tu jasan: “Pomorsko dobro je opće dobro i neotuđivo vlasništvo Republike Hrvatske. Nema razgovora o tome da se može privatizirati ili prodati. Koncesijska odobrenja, kratkoročna i višegodišnja, – da. Zato što moramo početi koristiti naše resurse, pa tako i pomorsko dobro. Ali, u skladu s planom i sa zakonom. Dakle, koncesija, a ne vlasništvo”.

Vijesti: