Ministar Cappelli: Ulaganje u otoke itekako je isplativo

Izvor / Foto : MINT

Ministar turizma Gari Cappelli sudjelovao je na svečanom otvorenju konferencije “Razvoj otoka” koja se održavala u Opatiji u organizaciji Novog lista. Riječ je o skupu koji je na jednom mjestu okupio impresivnu listu sudionika s ciljem približavanja javnosti odredbi novog Zakona o otocima i inicijativa kojima je zadatak pomoći daljnjem razvoju mnogobrojnih hrvatskih otoka.

Na vječno pitanje isplati li se ulagati u otoke, ministar turizma Gari Cappelli koji je inače s Malog Lošinja, odgovorio je kako je ulaganje u otoke itekako isplativo bez obzira što je u startu investicija skuplja 30 %.

Ove je godine turistički promet zabilježen na 48 otoka, a vrlo je sličan lanjskom kada je na otocima zabilježeno 3,3 milijuna turista i 26 milijuna noćenja. Time je upravo na otocima ostvareno 26 posto svih hrvatskih noćenja.

Otoci ostvaruju 18 posto dolazaka, a ono što je posebno zanimljivo – boravak turista na otocima dva je dana duži nego u kopnenim turističkim središtima. Na otocima je zastupljeno 474 tisuće kreveta, što je trećina smještajnih kapaciteta Hrvatske. Dominantni smještajni kapaciteti na otocima su u kućnoj radinosti, a lider otočnog turizma na Jadranu je otok Krk. Otoci 68 posto prometa ostvaruju ljeti, u punoj sezoni što je sedam posto više od ostatka Hrvatske.

Često mi postavljaju pitanje – isplati li se ulagati u otoke? Silno me ljuti to pitanje jer i sami ovdje izneseni statistički podaci dovoljno govore kako je ulaganje u otoke itekako isplativo. Istina, i sam se divim investitorima u otoke jer ulaganje na njih je u startu 30 posto skuplje. Kad je riječ o Vladi čiji sam član, ona itekako prepoznaje problematiku otoka te čini sve da i novim Zakonom poboljša život na njima. Velika su ulaganja u infrastrukturu otoka, u rive i rivice, čak i u situacijama kada je na pojedinim otocima svega nekoliko stanovnika. No, to je upravo pokazatelj investicijskog zamaha u otoke čime se ubrizgava nadu u bolju budućnost života na otocima jer bolje povezivanje znači i obnovu života. Velik i često istican problem na otocima je i demografska obnova, a njezin najvažniji temelj je – zapošljavanje. Rekao bih kako je upravo zapošljavanje na otocima najvažnija demografska mjera. Nju pak mogu osigurati samo investicije, tako da bi to u jednom sažetom obliku bio moj odgovor na pitanje – isplati li se ulagati u otoke.“ istaknuo je Capelli.

Konferencija o razvoju otoka, održana je ususret prvoj sjednici Vlade na otoku uopće, a koja će se održati 26. listopada na Hvaru te koja će biti posvećena razvojnoj politici na otocima i njihovom turizmu.

Vijesti: