Mogu li virtualni muzeji ugroziti prave muzeje?

U Hrvatskoj je otvoren prvi internetski muzej artt.hr – virtualno mjesto koje objedinjuje najbolje radove autora suvremene umjetnosti prijavljenih na natječaj „HT nagrada – MSU Zagreb“ od kada ovaj...

U Hrvatskoj je otvoren prvi internetski muzej artt.hr – virtualno mjesto koje objedinjuje najbolje radove autora suvremene umjetnosti prijavljenih na natječaj „HT nagrada – MSU Zagreb“ od kada ovaj natječaj postoji do danas.

Ovo je zanimljivo spajanje umjetnosti i digitalnog i na ovaj način umjetnik i tvorac muzeja, Juri Armada kreativnost približava mladim naraštajima, dok je s druge strane suvremenoj umjetnosti udahnuo novi život. Neonske instalacije, fotografije i sve što je u zadnjih devet godina izlagano u muzeju, od sada je dostupno na nekoliko klikova i donosi umjetnost  u vaš dom.

Novi projekt posebno je zanimljiv jer na sasvim novi način potiče na istraživanje umjetnosti kao posebnog vida za rast, edukaciju i zreli razvoj svake osobe. Inače HT nagrada za hrvatsku suvremenu umjetnost najveća je i ujedno jedna od najznačajnijih nagrada za suvremeno vizualno stvaralaštvo u Hrvatskoj. Izložba odabranih radova tijekom proteklih se deset godina profilirala u reprezentativan i relevantan pregled situacije na domaćoj likovnoj sceni. Tijekom proteklog desetljeća na natječaj se godišnje prijavljivalo više od dvjestotinjak autorica i autora, te su svake godine dodjeljivane tri otkupne i jedna nagrada publike. Otkupljeni radovi čine zbirku Hrvatskog Telekoma koja je sastavni dio fundusa Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb te radovi budu izlagani u stalnom postavu.

Mogu li virtualni muzeji ugroziti prave muzeje ?

Hoće li turisti manje putovati, jer će imati 3D iskustvo destinacije iz udobnosti svojih fotelja i samim time smanjiti dolazak gostiju u realnom vremenu? Ugrožava li VR turizam ili je to još jedan promocijski alat koji u turizmu može generirati nove osjećaje, doživljaje i u konačnici povećati dolazak turista u turističku destinaciju?

Puno je pitanja, no ne morate se brinuti, ne mogu. Dapače, nove tehnologije ( VR, AR, virtualni muzeji ) nisu prijetnja, nego prilika za turizam kako bi se što bolje prezentiralo turističke destinacije. VR može samo poboljšati turizam. Kad probaš vožnju kartingom u virtualnoj stvarnosti onda poželiš stvarno voziti karting ili avion ili nešto treće” – istaknuo je Hrvoje Prpić, poslovni anđeo i uspješni poduzetnik, te idejni začetnik 3D online shopping projekta Trillenium.  Također, danas, a toga će biti sve biše i više, kroz virtualnu stvarnost možemo „biti“ virtualno u nekoj destinaciji, ali to će samo probuditi motiv za pravim i stvarnim doživljajem tj. dolaskom u turističku destinaciju za pravo iskustvo.

Tako i virtualni muzej, koji samo može dodatno popularizirati konzumaciju kulture i potaknuti vas da na kraju ipak posjetiti primjerice Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu. Sve više i više pojedinačnih muzeja imaju i svoju virtualnu postavu, sve s ciljem da se dobite želju i motiv da doživite umjetnost uživo.

To je kao i nogometna utakmica, kada vidiš na televiziji da je nešto super i cool onda to želiš doživjeti i uživo, da je suprotno, nogometne utakmice bi već odavno bile bez navijača na stadionima zbog TV prijenosa

Nove tehnologije pružaju nove izazove i prilike za poslovanje, pitanje je samo želimo li to ignorirati ili prihvatiti kao normalan poslovni proces. Važno je pratiti nove trendove i tehnološka dostignuća jer ako destinacije i hotelijeri ne prate korak, vrijeme i tehnologija će ih pregaziti i neće moći više pratiti tržišnu utakmicu

U svakom slučaju, tehnologija je tu da pomogne i ubrza sve poslovne procese, promijene su sve brže i oni koji to ignoriraju nažalost će morati zatvoriti svoja vrata. Nemojte se bojati novih tehnologija, nego ih iskoristite za poboljšanje svojeg poslovanja.

Vijesti: