Ove godine fokus na kvalitetu spram kvantitete – Advent u Zagrebu

Foto: Davor Rostukar

Najbolji advent u Europi počinje u subotu 2. prosinca i trajat će, zajedno s novogodišnjim događanjima, do 7. siječnja 2018. godine. Tako će se u subotu, uz tradicionalno paljenje 1. adventske svijeće na Manduševcu te  svečanih otvorenja Ledenog Parka i Adventa na Zrinjevcu, otvoriti i Advent na Europskom trgu, Fuliranje, Božića bajka i drugi. U nedjelju, 3. prosinca, otvara se i Advent na Gornjem gradu koji uključuje: Advent na Vranicanijevoj poljani – Priča s Griča, Advent u Galeriji Klovićevi dvori, Advent na Štrosu i Advent u Tunelu.

Novi slogan najboljeg adventa u Europi glasi: Šećer dolazi na kraju…godine! Advent u Zagrebu, a također i ove godine će se Zagreb natjecati za titulu najboljeg Europskog božićnog sajma 2018. te će pokušati treću godinu za redom biti najbolji u Europi. Ove godine je fokus na kvalitetnu spram kvantitete istaknula je direktorica TZG Zagreba, Martina Bienenfeld, „Naravno zahvaljujući analizama prošlogodišnjeg Adventa zaključili smo da prošle godine bilo previše lokacija koje su bile u Adventu. Tako da smo ove godine broj lokacija sa sadržajima adventskih smanjili čak za sedam lokacija“ ističe Bienenfeld.

Turistička zajednica grada Zagreba s partnerima pripremila je i nove programe za brojne posjetitelje i građane, a posebno ističemo Advent na Prekrižju koji je realiziran u suradnji s Uredom predsjednice RH, a ostali noviteti su: Advent u Hrvatskom željezničkom muzeju, Advent u ZOO-u, Advent u Marićevom prolazu i Caffe de Matoš. Adventskim duhom zaživjet će i HDLU gdje je postavljena izložba Nikola Tesla – Mind from the future, a pravu toplinu Božića  moći ćete doživjeti u Župi sv. Blaža u kojoj se održava istoimena izložba. Tu su i tradicionalni programi poput: Živih božićnih jaslica, S božićnih balkona Zagrebu, prigodni programi u MUO, HNK, Mimari, Arheološkom i Etnografskom muzeju, i, naravno, adventski program na Trgu bana Jelačića, Adventski vjenčić u Bogovićevoj, Gajevoj i okolnim ulicama te projekt Poklon s pričom u sklopu programa Super Božić.

Inače, Advent u Zagrebu najvažnije je događanje u našem glavnom gradu, a prošle godine zabilježen je porast od 34% u dolascima i 37% u noćenjima. Naime, prema podacima TZGZ, u prosincu 2016. godine, zabilježeno je 94.573 dolazaka i 169.095 noćenja, dok je 2015. godine u prosincu ostvareno 70.551 dolazak i 123.734 noćenja.

Sve novosti, servisne informacije o parkingu i posebnim ZET-ovim linijama, kao i detalji pojedinih programa dostupni su na internet stranicama Adventa u Zagrebu

Vijesti: