Najavljena prva godišnja konferencija opservatorija održivog razvoja turizma (CROSTO)

Foto: Pexels.com

S ciljem povećanja općeg senzibiliteta zainteresirane javnosti za važnost uspostave mjerenja održivosti turizma na svim razinama, Ministarstvo turizma i Institut za turizam kroz zajednički opservatorij CROSTO, organiziraju prvu godišnju konferenciju pod nazivom „Mjerenje održivosti turizma u praksi“.

1.godišnja konferencija CROSTO opservatorija „Mjerenje održivosti turizma u praksi“ održat će se u četvrtak, 29. studenog 2018. godine s početkom u 10:00 sati u Kući Europe u Zagrebu.

Naglasak konferencije je na uspostavi procesa mjerenja i praćenja održivosti turizma, kao i na povezivanju s međunarodnim praksama. Rad konferencije organiziran je u dvije sesije: Pokazatelji održivosti u teoriji i praksi te Utvrđivanje granica rasta.

U popodnevnom dijelu konferencije održati će se i panel diskusija na temu:  Uspostavljanje sustava praćenja pokazatelja održivog turizma i utvrđivanja granica rasta.  Na konferenciji će, osim domaćih stručnjaka iz područja održivosti, govoriti i međunarodni stručnjaci iz Svjetske turističke organizacije, Europske komisije, Sveučilišta u Ljubljani i Sveučilišta Surrey.

CROSTO je  zajednički opservatorij održivog razvoja turizma Ministarstva turizma i Instituta za turizam uspostavljen 2016. godine u okviru kojeg se razvoj turizma, njegovi ekonomski, okolišni, prostorni i društveni učinci prate putem primjene sustava pokazatelja ETIS (eng. European Tourism Indicators System) razvijenog od strane Europske komisije. CROSTO čine suradnici Instituta za turizam te predstavnici Ministarstva turizma Republike Hrvatske, Hrvatske agencije za okoliš i prirodu, Hrvatske turističke zajednice i Državnog zavoda za statistiku.

CROSTO predstavlja jedan od dvadesetak takvih opservatorija u svijetu koji djeluju kao članovi međunarodne mreže INSTO (eng. International Network of Sustainable Tourism Observatories) pod okriljem Svjetske turističke organizacije (eng. The World Tourism Organization – UNWTO). Više informacija o održivom turizmu u RH i radu CROSTO opservatorija možete pronaći na mrežnim stranicama web stranica www.crosto.hr.

Sudjelovanje na konferenciji je besplatno uz registraciju na linku: https://goo.gl/7EwAmY

PROGRAM: CROSTO  „Mjerenje održivosti turizma u praksi“

Vijesti: