Nakon Hvara PBZ CO ulaže i u hotele na Visu

Vis, 40-ak godina stara otočka tvrtka za hotelijerstvo, ugostiteljstvo i turizam, nakon što je završila u stečaju prije dvije godine, pred povijesnom je prekretnicom: na javni poziv zainteresiranim investitorima...

Vis, 40-ak godina stara otočka tvrtka za hotelijerstvo, ugostiteljstvo i turizam, nakon što je završila u stečaju prije dvije godine, pred povijesnom je prekretnicom: na javni poziv zainteresiranim investitorima u drugom krugu pristigla je jedna, ali vjerovnicima procjenjuje se itekako vrijedna ponuda za ulaganje u restrukturiranje od strane institucionalnog investitora PBZ Croatia osiguranje.

Na poziv investitorima za ulaganje u hotelsku tvrtku Vis u drugom krugu ostao samo PBZ Croatia osiguranje. Zanimljivo, poslovanje Visa u uvjetima stečaja je uredno, kako doznajemo do stečajne upraviteljice Mire Hajdić, štoviše, unatoč stečajnom okviru koji za poslovanje nije plus, kao ni prvi izbor za radnike, popunjenost je tijekom ove sezone za par postotaka bolja nego lani u isto doba.”Radi se na uvećanju stečajne mase i čeka odluka skupštine vjerovnika da se može krenuti u izradu stečajnog plana na osnovu jedine obvezujuće ponude. U tom bi slučaju imali rok od tri mjeseca za njegovu izradu, a tvrtka bi iduće godine mogla izaći iz stečaja”, kaže upraviteljica Hajdić dodajući da kad je riječ o pojedinosti ponude treba još pričekati na sudsku objavu. Tijekom sezone Vis zapošljava i do 80 radnika, a njegovu važnost za lokalnu zajednicu u branši dopunjuje hotelska kuća Modra špilja iz Komiže koja također posluje u stečaju.

Zanimljivo je da je na kraju aktualni ponuditelj PBZ CO ostao usamljen, posebice jer se u prvom krugu za Vis javilo ukupno čak 8 domaćih i stranih natjecatelja. Kako se nagađa, razlog je posve logičan budući da investicijski projekt u cijelosti zahtijeva prilična ulaganja.

Po uvjetima natječaja tražio se i Plan zapošljavanja radnika s mjestom rada u Visu, isto tako i detaljni Plan ulaganja u kapacitete i dodatne sadržaje od 2018 do 2028. To znači i opis ulaganja te visinu, dinamiku i strukturu ulaganja uz izvore financiranja, a što se naznake eventualne namjere uvrštenja hotela u međunarodni hotelski lanac tiče, neslužbeno se doznaje da PBZ CO pregovora s Valamarom kako bi preuzeo funkciju menadžmenta. Inače podsjetimo PBZ CO čije poslovanje vodi predsjednik Uprave Dubravko Štimac s Valamarom već djeluje na sinergijskoj osnovi također kroz restrukturiranje i ulaganje u premium ponudu, što je perspektiva hotelske tvrtke Helios Faros čiji su stečajni vjerovnici već dali zeleno svjetlo za izradu tog stečajnog plana na temelju zajedničke ponude Valamara i PBZ CO, a izrada je u tijeku.

Izvor: Poslovni dnevnik

Vijesti: