Napokon dolazi novo vrijeme zabavnih parkova koji su drugačiji i moderniji

Ne može baš svaki grad, pogotovo oni na moru, imati zabavni park poput prvog hrvatskog tematskog zabavnog parka za djecu i odrasle Fun Park Mirnovec u Biogradu na Moru...

Ne može baš svaki grad, pogotovo oni na moru, imati zabavni park poput prvog hrvatskog tematskog zabavnog parka za djecu i odrasle Fun Park Mirnovec u Biogradu na Moru koji je otvoren ove godine, ali u Vodicama, Zadru i Bibinju su shvatili kako turističku ponudu svoga mjesta mogu proširiti zabavnim parkom za djecu.

Tom logikom se vodio i Vinkovčanin Vedran Jukić koji je upravo u ova tri mjesta uz suglasnost lokalne samouprave postavio i otvorio zabavne parkove koji svakodnevno privlače mnoštvo posjetitelja.”U Vodicama postoji zabavni park već 6 ili 7 godina, u Zadru 4, a u Bibinju dvije godine i to je u mnogome poboljšalo i obogatilo turističku ponudu tih mjesta. Zabavni park Jukić je jedinstven zabavni park na našim prostorima. Vjerujem kako je u interesu svakog grada da obogati ponudu svojih sadržaja i zabavnim parkovima za djecu. Sva oprema u našem zabavnom parku je vrhunska i više to nije ni nalik onim luna-parkovima koje smo nekada gledali u našim gradovima. U našoj ponudi je carousel, mini ferris wheel (veliki kotač koji posjetitelje podiže visoko), dječji vlak, adrenalinski park, mini cars, slobodni pad, gusarski brodić, tobogani i igraonice na napuhavanje, dječji vlakići, adrenalinski parkovi, trampolini, bungee trampolini, zmaj, autići i drugo” kaže Vedran Jukić vlasnik Zabavnog parka Jukić.

“Jedini u Hrvatskoj imamo Barok carousel što nam je iznimno atraktivno za Advente, ali i u ljetnim manifestacijama. Posjećenost je zadovoljavajuća i dolaze nam strani i domaći turisti pa čak i domaći mještani. Turisti su oduševljeni jer imaju gdje ostaviti djecu i znaju da su na sigurnom dok oni opušteno ispijaju kavu“, ističe Jukić dodajući kako sva oprema mora biti ispravna i uredna i na to polažu posebnu pozornost. “Sigurnost mi je na prvom mjestu, sto puta svaki dan prođem cijelu sigurnosnu listu, jer dogodi li se bilo kakav propust s naše strane, mogu odmah zatvoriti tvrtku” govori Jukić.

Na prvi pogled kada kažemo „zabavni park“ odmah nam se vrti film onih starih zabavnih parkova koji ne ulijevaju baš sigurnost i koji su tu već desetljećima. Takvi zabavni parkovi donose više štete, nego koristi jer upravo suprotno ruše ugled turističkoj destinaciji. No vremena se mijenjaju, pa tako i zabavni parkovi koji su moderniji te tako služe svojoj svrsi – a to je kvalitetni dodatni sadržaj turističke destinacije.

„Jedini u Hrvatskoj imamo Barok carousel što nam je iznimno atraktivno za Advente, ali i u ljetnim manifestacijama“ – Vedran Jukić

Za sada još uvijek lokalna samouprava nije široke ruke oko izdavanja suglasnosti i dozvola, kaže Jukić, a razlog je upravo loša percepcija starih zabavnih parkova što je u jednu ruku dobro jer brinu o kvaliteti svog sadržaja, dok s druge strane najveći izazov je upravo promijeniti lošu percepciju. “Na više mjesta na našoj obali ima zabavnih parkova, naš se razlikuje po raznovrsnosti ponude i novijim atrakcijama koje smo uveli. Osobitu pozornost posvećujemo uređenju. Imam ideju ponuditi kampovima i hotelskim kućama postavljanje zabavnog parka za njihove goste. Planiram otvoriti još nekoliko zabavnih parkova u mjestima gdje uspijem dobiti dozvolu jer opreme imam dovoljno. Želja mi je, a to i planiram, stvoriti brend zabavnih parkova koji će biti prepoznatljiv prema izgledu, kvaliteti opreme i sigurnosti. Za sada sam zadovoljan, iako posjeta nije dosegla razinu koju očekujemo u svim mjestima, ali držim kako sve ovo što radim, ima perspektivu“, zaključuje Vedran Jukić.

Na malim projektima poput ovih turističke destinacije mogu se izdvojiti svojom ponudom i atraktivnošću za posjetitelje. Oni koji imaju djecu znaju kako je nemoguće proći kraj zabavnog parka i ne zadržati se u njemu. No istovremeno roditelji na ovaj način tijekom večernjih sati pronalaze zadovoljavajući sadržaj za svoje mališani koji su spremni platiti i možda će destinaciju iduće godine birati upravo prema ovakvim sadržajima koje žele konzumirati i na godišnjim odmorima.

Ako razvijamo turističku destinaciju kao destinaciju za obitelji s djecom, onda je svakako fokus na sadržaje koji su prvenstveno namijenjeni djeci, jer djeca su u prvom fokusu roditelja. Od animacije za djecu, zabavnih parkova, dječjih igrališta, manifestacija i kreativnih radionica, bicikala za najam s dodanim sjedalicama, uređenje šetnica uz more s ogradom pa sve do cijele infrastrukture kao recimo postavljenje ograda uz šetnice ukoliko su uzvišene kako djeca ne bi pala na stijene ili more itd…

Da zaključim, sadržaj, sadržaj i samo kvalitetan i raznolik sadržaj. Zašto je to najvažnije i zašto je glavni fokus na sadržaju? Zato je motiv dolaska nije smještaj, nego upravo ponuda i sadržaj turističke destinacije.

 

 

Vijesti: