Nin razvija novi turistički proizvod – birdwatching turizam

Prošetate li upravo sada između polja soli i ornitološkim dijelom Solane Nin doživjeti ćete jednostavno iskustvo tj. imati ćete prilike vidjeti i fotografirati skupinu egzotičnih ptica plamenaca ili flamingosa....

Prošetate li upravo sada između polja soli i ornitološkim dijelom Solane Nin doživjeti ćete jednostavno iskustvo tj. imati ćete prilike vidjeti i fotografirati skupinu egzotičnih ptica plamenaca ili flamingosa. Da, flamingosi, koji su prije dva dana sletjeli na područje ninske solane.

Prošle godine sletio je jedan plamenac koji se zadržao u Ninu poprilično dugo pa čak i uz olujnu buru. “Ove godine sletio je jedan odrasli plamenac, možda baš onaj od protekle godine, a s njime nekoliko mladih od ukupno šest ptica. Mladunci su puno svijetlije boje jer kod odraslih pocrveni perje, kljun i noge zbog hrane koju uzimaju iz močvarnih staništa. ” ističe Marija Dejanović, direktorica TZ Nina

Svakako kako se dolazak ovih egzotičnih ptica smatra kao rijetka pojava, no poznato je da ova ružičasta ptica pronalazi hranu u muljevitim područjima, budući da su plamenci primjećeni blizu Venecije u Regionalnom parku delte rijeke Po pretpostavka je da je Nin pticama svojevrsno odmorište na njihovom preletu. Također, velika je vjerojatnost da će se plamenci naviknuti pa će svake godine navratiti u Ninsku lagunu, što bi svakako bio dodatni motiv za dolazak u Nin kao birdwatching destinaciju.

Foto: Ivan Stulić

Nin – destinacija za birdwatching

Nin je nakon dobivanja nagrade EDEN – Europske destinacije izvrsnosti  u 2010. koja uključuje brigu i napore oko održivog razvoja posredstvom lokalne turističke zajednice započeo s edukacijskim procesima kroz  ekološke susrete na poljima Solane Nin i zaštićenom području lokaliteta ljekovito blata uz Kraljičinu plažu te kroz obilježavanje Europskog dana prebrojavanja ptica. “Proteklih sedam godina uloženi su napori pri oblikovanju novog  turističkog proizvoda tzv. birdwatching turizma. U tu svrhu destinacija je započela sa uređenjem tematskih staza u Ninskoj laguni i aktivnom promidžbom ptica koje su lagunu odabrale za svoj dom. Pored već značajne ptice vlastelice sada se pojavljuje atraktivna ptica plamenac koja lagunu posjećuje dvije godine zaredom.” ističe Dejanović.

Ukupna promidžba EDEN destinacije Nin usmjerena je na ekološki turizam s naglaskom na ptičji svijet te ostale oblike turizma koje u svojoj osnovi imaju održivi razvoj. Ninska laguna s muljevitim i pjeskovitim plitkim obalama te s močvarnim predjelima u okruženju solane, iznimna je biološka vrijednost i predstavlja jedno od rijetkih staništa na hrvatskoj obali i na tlu Europe.

Stoga se upravo na prostoru Ninske lagune zadržavaju ptice gnjezdarice, selice i zimovalice, a taj su prostor izabrale za svoj dom jer vegetacija slanjača (halofita) pruža optimalne uvjete močvarnim vrstama ptica za život i produženje vrste.” Promatrači ptica ovdje sa zadovoljstvom mogu promatrati pojedine vrste ptica, poput rijetke vlastelice (Himantopus himantopus) upisane u IUCN Crvenu listu ugroženih vrsta, morskog kulika, pijukavica i dr. Upravo je za pticu vlastelicu koju se može smatrati endemičnom, zabilježeno povećanje broja parova koji posjećuju lagunu svake godine. Velika je to radost jer se populacija te vrste ptice u Europi opasno smanjila. Još uvijek možete vidjeti posljednja 2 para vlastelice koji se još zadržavaju na poljima soli i prikupljaju snagu za dugi let i selidbu u toplije krajeve” istaknula je Dejanović te dodaje kako je cjelovito područje Nina i okolice jedinstveni krajobraz rijetkih biljnih i životinjskih vrsta sa 8 NATURA 2000 staništa, 5 endemične, 4 krit. ugrožene, 1 ugrožena i 5 osjetljive biljke.

Samo u Velikoj Britaniji godišnje se na birdwatching potroši čak 500 milijuna eura, a zanimljivo kako čak 60 milijuna Amerikanaca promatra ptice. Koliki je potencijal u birdwathing turizmu govori i podatak da Murizt, nacionalni park u Njemačkoj glavninu prihoda ostvaruje od birdwatchera, kroz 600 posjeta godišnje, što regiji donosi 13 milijuna eura i 628 stalnih radnih mjesta. Inače, radi se o tržištu Velike Britanije, Nizozemske, Danske, Francuske i Švedske koji su predvodnici birdwatchnig turizam u Europi.

Vijesti: