NP Krka pješačkim visećim mostom planira povezati dvije srednjovjekovne utvrde

Ilustracija: Hanging pedestrian bridge Izvor: Pixabay.com

Dvije srednjovjekovne utvrde Nečven i Trošenj uskoro će biti povezane pješačkim visećim mostom te tako postati nova turistička atrakcija NP Krke.

Naime, na zahtjev Javne ustanove “Nacionalni park Krka “ Šibensko-kninska županija izdala je rješenje kojim se odobrava izgradnja pješačkog visećeg mosta Nečven – Trošenj, a koji bi se nalazio u općini Promina i Kistanje.

Uz rijeku Krku nalaze se ostaci nekoliko starohrvatskih utvrda iz 14. stoljeća : Kamička, Trošenja, Nečvena, Bogočina i Ključice koja je po svojim dimenzijama jedan od najznačajijih obrambenih zdanja u Hrvatskoj. Nasuprot utvrdi Nečven, na desnoj obali Krke, uzdiže se srednjovjekovna utvrda Trošenj, a sada će prema planu NP Krke biti povezane kroz pješački viseći most kao nova turistička atrkacija.

Pješački most bio bi dugačak 448 metara, a idejno rješenje izradila je zagrebačka tvrtka Blok. Također, osim pješačkog mosta planirana je izrada i pristupnog puta za utvrdu Nečven u duljini 254 m, te prisutnog puta za utvrdu Trošenj duljine oko 1.8 km.

 

Vijesti: