Objavljen Javni poziv za uključenje u program certificiranja Eco-friendly smještaja Eco Domus

Početkom mjeseca veljače, a u sklopu projekta certificiranja eko-smještaja Eco Domus kojeg je prošle godine pokrenuo Upravni odjel za turizam Istarske županije, dodijeljeno je prvih 11 certifikata, odnosno tabela...

Početkom mjeseca veljače, a u sklopu projekta certificiranja eko-smještaja Eco Domus kojeg je prošle godine pokrenuo Upravni odjel za turizam Istarske županije, dodijeljeno je prvih 11 certifikata, odnosno tabela i promotivnih materijala za označavanje eco-friendly smještaja.

Na prvi javni poziv prijavilo 13 iznajmljivača kojima su pružene besplatne savjetodavne usluge oko prilagodbe njihovog objekta za dobivanje eko-oznake, te je nakon evaluacije svih zaprimljenih prijava odabrano 11 objekata koji su zadovoljili kriterije, a to su: Villa Baldaši iz Baldaši (Vižinada), Villa Milica iz Šajini (Barban), Villa Ladonja iz Manjadvorci (Barban), Apartman Margerita iz Bezjaki (Sv. Petar u Šumi), Kuća Una iz Kranjčići (Svetvinčenat), Villa Dubravka iz Pinezići (Tinjan), Agroturizam Ograde iz Katuna Lindarskog (Pazin), Villa Marten iz Brajkovići (Kanfanar), Apartman Oliveto iz Medulina, Villa Dolce Vita iz Motovuna i Villa Gašparini iz Ceriona (Višnjan).

Kako se projekt pokazao više nego uspješan te je polučio veliki interes domaćina u obiteljskom smještaju, Upravni odjel za turizam Istarske županije objavilo je drugi Javni poziv za uključenje u program certificiranja Eco-friendly smještaja Eco Domus. 

Inače, jedan od općih ciljeva Upravnog odjela za turizam Istarske županije je upravo održivi razvoja turizma u Istri, te razvoj Istre kao kvalitetne turističke destinacije. Na tragu tih ciljeva, koji se temelje na Master planu razvoja turizma Istre od 2015. – 2025., pokrenut je program Eco Domus, kojim se želi potaknuti diversifikacija i podizanje kvalitete smještaja kroz usklađivanje s načelima održivog razvoja i održivog turizma. “Nastavak je to aktivnosti vezanih za diversifikaciju privatnog smještaja u Istarskoj županiji, koje smo započeli  projektom Istra Bike&Bed, a nastavljamo programom Eco Domus, kojim potičemo privatne iznajmljivače da svoje sadržaje i usluge prilagode i nude gostima na odgovoran i održiv način” ističe Nada Prodan Mraković, pročelnica Upravnog odjela za turizam.

Villa Baldaši iz Baldaši (Vižinada), Villa Milica iz Šajini (Barban), Villa Ladonja iz Manjadvorci (Barban), Apartman Margerita iz Bezjaki (Sv. Petar u Šumi), Kuća Una iz Kranjčići (Svetvinčenat), Villa Dubravka iz Pinezići (Tinjan), Agroturizam Ograde iz Katuna Lindarskog (Pazin), Villa Marten iz Brajkovići (Kanfanar), Apartman Oliveto iz Medulina, Villa Dolce Vita iz Motovuna i Villa Gašparini iz Ceriona (Višnjan).

Program Eco Domus je usmjeren ka malim turističkim smještajnim objektima, a cilj mu je poticanje privatnih iznajmljivača na diversifikaciju i podizanje kvalitete smještaja kroz usklađivanje s načelima održivog razvoja i održivog turizmakoji su kategorizirani kao kuće za odmor ili kao apartmani (isključivo ukoliko cijelim objektom u kojem se nalaze upravlja ista osoba) ukupnog kapaciteta najviše 30 ležajeva.

Također, prilikom odabira objekata, prednost će imati iznajmljivači iz onih sredina u kojima se već provodi sustavno selektivno prikupljanje i zbrinjavanje otpada, koji su registrirani za cjelogodišnje poslovanje i iznajmljivanjem se bave najmanje 2 godine. ‘Održivi turistički razvoj vrlo je važan jer zadovoljava potrebe turista i domicilnog stanovništva. Njime se želi ostvariti upravljanje resursima na način da ekonomske, socijalne i ekološke potrebe budu ostvarene tako da se održi kulturološki integritet, osnovni ekološki procesi, biološka raznolikost, te sustavi na kojima počiva život.” zaključuje Prodan Mraković.

U sklopu projekta Eco Domus, kroz kriterije ulaska i dobivanje certifikata, vrednuju se lokalne vrijednosti kroz Informiranje gostiju o lokalnoj kulturno-povijesnoj baštini, Informiranje gostiju o lokalnim prirodnim vrijednostima, sadržajima i događanjima, uređivanje okoliša autohtonim biljnim vrstama, promocija tradicionalnih proizvoda i suvenira, informiranje gostiju o mogućnostima učenja i/ili sudjelovanja u tradicijskim običajima, promocija lokalne kuhinje i tipičnih prehrambenih proizvoda itd.

Osnovne karakteristike Eco Domus smještaja jesu: Društvena i ekološka odgovornost, cjelovita zaštita okoliša i zdravlja, korištenje eko certificiranih sredstava za pranje i čišćenje, korištenje eko certificiranih toaletnih proizvoda, korištenje prirodnih materijala, štednja vode i energije i sortiranje i recikliranje otpada.

Javni poziv je otvoren dok se ne prikupi maksimalno 20 prihvatljivih prijavitelja, a zaključno do 31.10. 2018., a ako se prije isteka navedenog roka prikupi predviđeni broj prihvatljivih prijavitelja, javni poziv će se zatvoriti ranije.

PRILOG: Javni poziv za uključenje u program certificiranja Eco-friendly smještaja Eco Domus

Više informacija o uvjetima i kriterijima certifikata Eco Domusu pogledajte dolje u prilogu:

 


Vijesti: