Objavljen poziv za uključivanje u program certificiranja Eco-friendly smještaja Eco Domus

Istra želi razvijati turizam na održiv i odgovoran način, poštujući ekološke, ekonomske i socijalne aspekte. Navedeni ciljevi sadržani su u Strategiji razvoja hrvatskog turizma do 2020. godine, u Master...

Istra želi razvijati turizam na održiv i odgovoran način, poštujući ekološke, ekonomske i socijalne aspekte. Navedeni ciljevi sadržani su u Strategiji razvoja hrvatskog turizma do 2020. godine, u Master planu razvoja turizma Istre do 2025. godine i u Programu rada Upravnog odjela za turizam Istarske županije. Cilj poziva je stoga uključivanje u projekt onih privatnih iznajmljivača koji žele svoje sadržaje i usluge prilagoditi i nuditi gostima na odgovoran i održiv način.

Na Internet stranicama Istarske županije objavljen je Javni poziv za uključivanje u program certificiranja Eko-prijateljskog smještaja u Istri. Diversifikacijom privatnog smještaja želimo privući ekološki osviještene goste koji se i sami u svakodnevnom životu pridržavaju ekoloških načela, te u destinaciji gdje provode svoj godišnji odmor radije biraju smještaj u kojem se također poštuju i njeguju takvi principi.

Program Eco Domus je namijenjen malim turističkim smještajnim objektima koji su kategorizirani kao kuće za odmor ili kao apartmani ukupnog kapaciteta do najviše 30 ležajeva, koji su registrirani za cjelogodišnje poslovanje i iznajmljivanjem se bave najmanje 2 godine. „Diversifikacijom privatnog smještaja želimo privući ekološki osviještene goste koji se i sami u svakodnevnom životu pridržavaju ekoloških načela, te u destinaciji gdje provode svoj godišnji odmor radije biraju smještaj u kojem se također poštuju i njeguju takvi principi. Istraživanje koje je početkom ove godine proveo Booking.com na uzorku od preko 12.000 ispitanika diljem svijeta potvrđuje da je svijest o ekološki prihvatljivim opcijama smještaja sve veća jer putnici diljem svijeta traže ekološki prihvatljiv smještaj te im dodatni troškovi nisu problem ako je njihovo putovanje održivo.“ ističu iz Upravnog odjela za turizam Istarske županije.

Na prošlogodišnji javni poziv se prijavilo 13 iznajmljivača kojima su pružene besplatne savjetodavne usluge oko prilagodbe njihovog objekta za dobivanje eko-oznake, te je nakon evaluacije svih zaprimljenih prijava odabrano 11 objekata koji su zadovoljili kriterije, a to su: Villa Baldaši iz Baldaši (Vižinada), Villa Milica iz Šajini (Barban), Villa Ladonja iz Manjadvorci (Barban), Apartman Margerita iz Bezjaki (Sv. Petar u Šumi), Kuća Una iz Kranjčići (Svetvinčenat), Villa Dubravka iz Pinezići (Tinjan), Agroturizam Ograde iz Katuna Lindarskog (Pazin), Villa Marten iz Brajkovići (Kanfanar), Apartman Oliveto iz Medulina, Villa Dolce Vita iz Motovuna i Villa Gašparini iz Ceriona (Višnjan).

Odabranim kandidatima pružiti će se besplatne stručne savjetodavne usluge prilagodbe njihovog smještaja kriterijima programa certificiranja Eko-prijateljskog smještaja u Istri ( kriteriji za dodjelu certifikata ), a dodatne informacije o programu Eco Domus pogledajte ovdje

Prilog: Javni poziv za uključivanje u projekt EcoDomus

Vijesti: