Objavljena brošura za nautičare vezano uz plaćanje boravišne pristojbe u 2018

Foto: Marina Kornati, Ilirija d.d.

Ministarstvo turizma pripremilo je kratku informativnu brošuru za nautičare na hrvatskom, engleskom, njemačkom, francuskom, talijanskom i poljskom jeziku, a vezano uz plaćanje boravišne pristojbe.

Brošura sadrži informacije o obavezama i mogućnostima nautičara u vezi s plaćanjem boravišne pristojbe te tablicu s iznosima naknada za boravišnu pristojbu. Brošura će biti distribuirana u marinama, lučkim kapetanijama i turističkim zajednicama diljem obale.

Podsjećamo, Ministarstvo turizma je u kolovozu prošle godine znatno podigla boravišnu pristojbu za nautičare. Drastično poskupljenje boravišne pristojbe za vlasnike ili korisnike plovila donijela je pet do šest puta veće cijene pristojbi u odnosu na dosadašnje, ovisno o kategoriji plovila i vremenskom razdoblju za koje se plaća pristojba.

Tako primjerice, vlasnik jahte dužine od 9 do 12 metara dosad je morao plaćati godišnju pristojbu oko 150 eura, a po novoj Uredbi o utvrđivanju visine boravišne pristojbe za 2018. godinu cijena će iznositi oko 775 eura, a za jahte od 12 do 15 metara godišnja pristojba je sa 176 eura skočila na 1.024 eura. Također, Uredom se ukinulo i plaćanje godišnjeg paušala za korištenje marina, što je do sada bila normalna praksa.

Ono što je sigurno, plovila su pokretna imovina, te ukoliko će nautičari biti nezadovoljni, lako mogu preseliti plovilo u drugu zemlju. Negativne posljedice se već osjećaju u svim marinama, a tek će se osjetiti sljedeće godine. Na kraju sezone će se podvući crta, te se pitam hoće li netko odgovarati ukoliko dođe do rapidnog pada?

Prilog: Brošura za nautičare 2018

 

Vijesti: