Od danas nema više roaminga u EU

Od jučer u državama Europske unije počinje primjena nove uredbe koja određuje da korisnici i u roamingu ili u mobilnim mrežama u inozemstvu plaćaju cijene iz svojih tarifa u matičnim zemljama. Tako je od 15.lipnja...

Od jučer u državama Europske unije počinje primjena nove uredbe koja određuje da korisnici i u roamingu ili u mobilnim mrežama u inozemstvu plaćaju cijene iz svojih tarifa u matičnim zemljama.

Tako je od 15.lipnja 2017. omogućeno potrošačima telefoniranje, slanje poruka i korištenje podatkovnog prometa po jednakim cijenama kao kod kuće dok putuju po Europi.

Nacrtom uredbe utvrđuju se granične vrijednosti iznosa koje operateri mogu naplatiti jedni drugima za uporabu svojih mreža radi pružanja usluga roaminga. Tim gornjim granicama obuhvaćeni su govorni pozivi, SMS poruke i korištenje podataka. Ono što je važno kako nova uredba tj. kraj roaminga vrijedi za zemelje EU kao i Norvešku, Island i Lihtenštajn. Također, međunarodni i pozivi iz Hrvatske prema drugim zemljama nisu u roaming, te je potrebno obratiti pažnju na podatkovni promet koji zavisi o svakom operatoru zasebno  tj. svaki operator mora obavijestiti putem SMS-a

Za korištenje tim uslugama kad putujete u EU-u platit ćete potpuno istu cijenu kao kod kuće. U praksi vaš operator vašu potrošnju u roamingu jednostavno oduzima od količina u vašoj domaćoj tarifi ili vašem paketu za mobilne usluge ili je naplaćuje u skladu s njima. Ako imate ugovor s mobilnim operatorom koji uključuje usluge roaminga, taj će se ugovor automatski smatrati ugovorom s „roamingom kao kod kuće”. Unaprijed zadana opcija za sve nove ugovore o mobilnim uslugama s roamingom bit će „roaming kao kod kuće”.

Kad prelazite granice unutar EU-a i dalje ćete primati poruke u kojima će vas vaš mobilni operator obavješćivati da ste u roamingu te će vas podsjećati na politiku poštene uporabe.

Politika poštene uporabe

Mobilni operatori mogu primjenjivati takozvanu politiku poštene uporabe” kako bi osigurali da svi njihovi korisnici na putovanjima u EU-u imaju pristup roamingu i korist od roaminga prema pravilima „roaming kao kod kuće” (npr. regulirane usluge u roamingu po domaćim cijenama). Mobilni operatori mogu primjenjivati pravedne, razumne i razmjerne kontrolne mehanizme kako bi se izbjegla zlouporaba tih pravila.

Politika poštene uporabe i ograničenja količine podataka

Kad ste u roamingu kao kod kuće ne postoje količinska ograničenja glasovnih poziva i SMS poruka, ali postoje pravila i ograničenja za korištenje podatkovnom uslugom po domaćim cijenama, koji se određuju prema vrsti ugovora koji imate.

Više o novim pravilima roaminga u EU saznajte ovdje

Vijesti: